A böngésző kezdőlapját sem célszerű átállítani hagyni vagy szükségtelen programokat telepíteni:
01001110 01001111 01001001 01010010 01001001 01010010

Letöltések veszélyei

01001110 01001111 01001001 01010010 01001110 01001111 01001001 01010010 01001110 01001111 01001001 01010010
 © 2009-2019 - Minden jog fenntartva
I
Egyedi rendszergazda szolgáltatások magánszemélyek, kis- és középvállalkozások részére

Kéretlen eszköztár

Unwanted Toolbar

Hogyan települ a kéretlen eszköztár?

Gyakoriság szerint: gyerekeknek szóló játékokkal online játékokkal segédprogramokkal (rajz, zene szerkesztők) un. linkfarmokról származó rendszerprogramokkal egyes vírus- és kémprogramkeresőkkel ál rendszerprogramokkal ál vírus- és kémprogramkeresőkkel A       számítógépes       kártevő       programok       mennyisége folyamatosan   növekszik,   és   időről   időre   új   típusok   terjednek el.   Az   ellenük   való   védekezés   víruskereső   és   kémprogram eltávolító    programokkal    lehetséges.    Már    vannak    olyan víruskeresők     is,     amelyek     mindkét     kártevőtípus     ellen használhatók.

Néhány klasszikus eszköztár települési mód

Ebben   az   esetben   választható   módon   települ   valamilyen eszköztár és/vagy valamilyen program . Újabban   gyakori   választási   lehetőség   valamelyik   kevésbé ismert   kereső   telepítésének   lehetősége   és   a   böngésző kezdőlap  átállítása is.

Víruskeresővel együtt

3-at 2 pipálásért

Bónusz letöltéssel

A korrekt

Ezek   a   tipikusnak   mondható   kéretlen   eszköztár,   kereső   és kezdőlap    beállító    csapdák.    Egy    kis    figyelemmel    azonban mindez         elkerülhető.         Alapvetően         az         emberi figyelmetlenségre   építenek   még   ezekben   a   korrektnek   is mondható esetekben is.

Miért nincs szükség kéretlen eszköztárra?

Leginkább azért, mert: lassítja a böngésző elindulását (betöltését) eszköztáranként 0,2-0,5 másodperccel nő a böngésző betöltési ideje lassíthatja a böngészést hasznos memóriaterületet foglal el egy eszköztár=egy elfoglalt sor a böngésző ablakából

5. Már megint van adatküldés

Az   internetet   aktívan   használók   előbb   utóbb   eljutnak   oda,   hogy   különböző böngésző     kiegészítéseket     (beépülő     modulokat),     programokat,     játékokat töltenek   le   és   futtatnak.   A   legtöbb   esetben   ezek   ingyenes   programok,   azonban sok esetben ennek az ingyenességnek ára is van. Egyre   több   ingyenes   program   tartalmaz   olyan   eszköztárakat   (és   programokat), amelyek   telepítéskor   kéretlenül   épülnek   be   a   böngészőkbe,   vagy   az   operációs rendszerbe   és   lassítják   a   böngészést.   A   programok   telepítésénél   általában lehetőség       van       a       kéretlen       eszköztár       elemek       feltelepülésének megakadályozására,   de   egyre   gyakrabban   úgy   kínálják   fel   ezt   a   lehetőséget, hogy a végeredmény mégiscsak programtelepítés lesz. Az eredmény meg a képhez hasonló...

Kéretlen eszköztár, kereső módosító, kezdőoldal módosító

Továbbra   is   a   figyelmetlenségre   és   a   katt-katt-kész   telepítés   megszokására   építenek.   Ebben   az   esetben   egy   szándékosan elnyújtott,   több   részre   bontott   telepítési   módot   alkalmaznak,   sok   választási   lehetőséggel.   A   legfőbb   áldozatok   az   apró   betűs részt megszokásból átugrók. A böngésző eszköztár, a böngésző kezdőlap, a felkínált alapértelmezett keresésszolgáltató teljes mértékben feleslegesek.
Ahogyan   egyre   figyelmesebbekké   váltak   a   felhasználók,   megjelentek   trükkös   eszköztár   telepítési   módok,   amelyeknél   előre bejelölt   -   és   megfelelően   halványan   megjelenő   -,   telepítési   módot   is   lehet   választani   és   nem   mindegy,   hogy   a   telepítés folytatása az igen vagy nem gombbal történik...

1. A gyorstelepítés veszélyes

2. “Fejlett” telepítés az igazi

3. Itt a Cancel a jó válasz

4. Ismeretlen frissítés sem kell

Az   önzetlenül   felkínált   gyorstelepítés   rejti   a   kéretlenül   feltelepülő   eszköztárat,   keresőt,   kezdőlapot   (1.-2.   ábra).   Természetesen egyiket   sem   kérjük.   A   3.   ábra   esetében   ösztönösen   az   Ok-t   választja   az   ember,   de   ebben   az   esetben   települ   mindaz,   amit   az előzőekben   nem   akartunk:   tehát   a   Cancel   a   jó   választás.   Bármilyen   furcsa,   de   nem   szakad   meg   a   telepítés.   A   4.   pontban felkínált frissítés kereső is szükségtelen. Az 5. pontban felhasználási statisztikát sem biztos hogy kell küldeni...
A   felsorolásban   különböző   programok   telepítésénél   előforduló   tipikus   telepítési   trükkök ,   becsapások   szerepelnek.   Általában ezeket   a   kategóriákat   alkalmazzák   önmagukban   vagy   kevert   módon.   Sajnálatos   módon   mindegyik   a   megszokott,   egymás   utáni “igen” kattintások alkalmazására épül, kihasználva a kevésbé gyakorlott felhasználó figyelmetlenségét vagy tájékozatlanságát. Mivel sok esetben az adatok épsége is múlhat egy ilyen telepítésen, érdemes elolvasni a halvány vagy apró betűs részt. Az interneten is a felhasználók figyelmét, pénzét, adataik akarják megszerezni.

Egy jellegzetes eszköztár gyüjtemény

A    kéretlenül    feltelepülő    eszköztárak    miatti    bosszankodáson    túl    komolyabb    kihívások,    veszélyek    várnak    a    jóhiszemű felhasználókra   az   un.   megtévesztő   programok    miatt.   A   megtévesztő   programok   lehetnek   adatgyűjtő   vagy   hirdetéseket megjelenítő   programok,   különböző   hatásmechanizmusú   vírusok.   Ezek   a   programok   települhetnek   egy   szándékosan   telepített szoftverrel   együtt   (az   előzőekben   tárgyalt   trükkös   módon),   vagy   részei   lehetnek   különböző   letöltött   vagy   futtatott   webes programoknak.

Megtévesztő program

Misleading application

A keresett driver...

... helyett más települ.

A    megtévesztő    programok    egyre    jobban    bővülő    kategóriája    az    ál    rendszerprogramok .    Az    ál    rendszerprogram rendszerkarbantartási   szolgáltatás    vagy   meghajtóprogram   (driver)   kereső    segédprogramként   jelenik   meg.   Általában a kínált szolgáltatások pénzbefizetés után válnak használhatóvá.

Megtévesztő rendszerprogram (ál rendszerprogram)

Scam system program

Az   1.   ábrán   csak   hozzáértők   számára   nyilvánvaló,   hogy   nem   a   gyártó   honlapján   jár.   A   2.   ábrán   letöltődő   program   név   alapján még   jó   is   lehetne...   Ha   nem   egy   érdekes   kinézetű   driver   kezelő   program   indulna   el   a   3.   ábra   alapján.   A   design   már   egyértelmű gyanakodásra   ad   okot   hozzáértőknek,   de   az   “unregistered”   kiírás   alapján   egyértelmű,   hogy   valami   nincs   rendben.   Neves   gyártó drivere minden esetben regisztráció nélkül elérhető, a 4. ábra szerint viszont nem. Az 5. ábrán már egyértelmű, hogy fizetni kell...

1. Brand driver furcsa helyen

2. Név alapján még jó is lehet

3. Ez már nem gyártói

telepítés

4. Driverért általában nem

kell regisztrálni

5. Fizetni egyáltalán nem kell

driverért

A   különböző   kártevő   programok   általában   feltűnés   nélkül   települnek   fel   a   számítógépre.   Ha   használat   közben   egy   lentihez hasonló    ablak    ugrik    fel,    nagy    valószínűséggel    egy    ál    vírusriasztással    van    dolgunk.    Ha    van    telepített    víruskereső    a számítógépen, feltűnő a saját víruskereső és az ál víruskereső megjelenése közötti különbség (design).

Telepítet víriskereső nem így üzen

Túl látványos üzenet

Megtévesztő biztonsági program (ál biztonsági program)

Scam security software

Az ál víruskereső vagy ál rendszerkarbantartó programoknak általában 3 féle megjelenési módja van: munka közben megjelenő, látványos tájékoztató ablak. számítógép bekapcsolás után néhány perccel elinduló (ál)vírus vagy (ál)kémprogram kereső program, majd fertőzöttségről tájékoztató üzenet megjelenése (ez vagy bezárható, vagy nem eltüntethető). az operációs rendszer elindulása után azonnal megjelenő, sokszor megkerülhetetlen (nem bezárható), teljes képernyős ablakban, sok esetben pénzbefizetést kér az “eltűnésért”. Legyünk gyanakvóak, amennyiben az alábbiak közül bármelyiket tapasztaljuk: nem gyakori, hogy valaki egy időben víruskereső és kémprogram figyelő programot használjon. Gyanakodásra ad okot, ha a kettő közül az a program jelez, amelyik nincs feltelepítve. a telepített védelmi szoftver megjelenési stílusa eléggé egyedi: ha ettől eltérő kinézetű program jelez, az szintén gyanús. az ál rendszerprogramok sok esetben grafikus felületen jelenítik meg az adott számítógépen “talált” merevlemezeket, azok fertőzöttségét. Ha a felhasználó kiismeri magát a saját számítógépén, feltűnhet a megjelenített és a tényleges merevlemezek mennyisége, neve közötti eltérés.

A megtévesztő program (szoftver) fajtái

A feltelepülés szándéka szerint: eszköztár telepítő kezdőoldal, kereső módosító program ál rendszerprogram telepítő o csak reklám célzattal o megtévesztő módon, pénzszerzési céllal vírus, kémprogram telepítő o rejtve futó vírus vagy kémprogram telepítő o önmagát felfedő vírus (általában váltságdíj ellenében deaktiválható) Akár   egy   nem   megfelelő   program   feltelepítésével   a   fenti kéretlen    szolgáltatások    eredményei    közül    akár    többel    is találkozhat a gyanútlan felhasználó. A    jó    hír,    hogy    általában    ezek    ellen    a    programok    ellen hatásosak   az   ismert   vírus,   de   inkább   az   ismert   kémprogram keresők.     Ezek     rendszeres     használata     mindenképpen ajánlott. Egy   kis   körültekintéssel   és   figyelemmel   elkerülhető   ezeknek a    programoknak    a    feltelepülése,    vagy    legalább    hosszas tevékenysége a célba vett számítógépen.

A megtévesztő program célpontjai

Annyira    étékessé    váltak    a    személyes    adatok,    e-mail    és címadatok,    böngészési    szokások,    hogy    szinte    lehetetlen elkerülni      a      felhasználó      megtévesztésével      kéretlenül feltelepülő szoftvereket. A leginkább veszélyeztetettek, növekvő kockázati sorrendben: internetes levelező programot használók közösségi oldalt látogatók online filmnéző oldalak látogatói kép-, zeneszerkesztő programot letöltők rendszerprogramokat, drivereket letöltők torrent oldalak látogatói illegális (crack, warez, torrent) oldalak látogatói felnőtt online játék oldalak látogatói crack, warez programok használói online gyerekjáték oldalak látogatói felnőtteknek szóló reklámokat, e-maileket elolvasók felnőtt oldalak látogató

FBI-os üzenet

Látszólag sikerült megtalálni a keresett meghajtóprogramot (driver), de letöltéskor rögtön látszik, hogy egy driver kereső program töltődik le. Az árulkodó jelek: driver soha nem a számítógépasztalra töltődik le a driver állomány (file) neve soha nem kezdődik driver vagy detective szóval
Nem mindegy…
… mit pipálunk be
Eszköztár keresővel
Eszköztár kiegészítéssel
Extra program telepítés
Adatküldés is van
01001110 01001111 01001001 01010010 01001001 01010010

Letöltések veszélyei

 © 2009-2019 - Minden jog fenntartva
I
Egyedi rendszergazda szolgáltatások magánszemélyek, kis- és középvállalkozások részére

Kéretlen eszköztár

Unwanted Toolbar

A    felsorolásban    különböző    programok    telepítésénél    előforduló    tipikus telepítési     trükkök ,     becsapások     szerepelnek.     Általában     ezeket     a kategóriákat    alkalmazzák    önmagukban    vagy    kevert    módon.    Sajnálatos módon     mindegyik     a     megszokott,     egymás     utáni     “igen”     kattintások alkalmazására     épül,     kihasználva     a     kevésbé     gyakorlott     felhasználó figyelmetlenségét vagy tájékozatlanságát. Mivel sok esetben az adatok épsége is múlhat egy ilyen telepítésen, érdemes elolvasni a halvány vagy apró betűs részt. Az interneten is a felhasználók figyelmét, pénzét, adataik akarják megszerezni.
Egy jellegzetes eszköztár gyüjtemény
Az    internetet    aktívan    használók    előbb    utóbb    eljutnak    oda,    hogy különböző   böngésző   kiegészítéseket   (beépülő   modulokat),   programokat, játékokat    töltenek    le    és    futtatnak.    A    legtöbb    esetben    ezek    ingyenes programok, azonban sok esetben ennek az ingyenességnek ára is van. Egyre     több     ingyenes     program     tartalmaz     olyan     eszköztárakat     (és programokat),      amelyek      telepítéskor      kéretlenül      épülnek      be      a böngészőkbe,   vagy   az   operációs   rendszerbe   és   lassítják   a   böngészést.   A programok   telepítésénél   általában   lehetőség   van   a   kéretlen   eszköztár elemek   feltelepülésének   megakadályozására,   de   egyre   gyakrabban   úgy kínálják     fel     ezt     a     lehetőséget,     hogy     a     végeredmény     mégiscsak programtelepítés lesz. Az eredmény meg a képhez hasonló...

Kéretlen eszköztár, kereső módosító,

kezdőoldal módosító

Továbbra     is     a     figyelmetlenségre     és     a     katt-katt-kész     telepítés megszokására   építenek.   Ebben   az   esetben   egy   szándékosan   elnyújtott, több     részre     bontott     telepítési     módot     alkalmaznak,     sok     választási lehetőséggel.    A    legfőbb    áldozatok    az    apró    betűs    részt    megszokásból átugrók. A böngésző eszköztár, a böngésző kezdőlap, a felkínált alapértelmezett keresésszolgáltató teljes mértékben feleslegesek.

Nem mindegy...

... mit pipálunk be.

Eszköztár keresővel

Eszköztár kiegészítéssel

Adatküldés is van

Extra program telepítés

Ahogyan   egyre   figyelmesebbekké   váltak   a   felhasználók,   megjelentek trükkös    eszköztár    telepítési    módok,    amelyeknél    előre    bejelölt    -    és megfelelően   halványan   megjelenő   -,   telepítési   módot   is   lehet   választani és    nem    mindegy,    hogy    a    telepítés    folytatása    az    igen    vagy    nem gombbal történik...
Az    önzetlenül    felkínált    gyorstelepítés    rejti    a    kéretlenül    feltelepülő eszköztárat,   keresőt,   kezdőlapot   (1.-2.   ábra).   Természetesen   egyiket sem   kérjük.   A   3.   ábra   esetében   ösztönösen   az   Ok-t   választja   az   ember, de    ebben    az    esetben    települ    mindaz,    amit    az    előzőekben    nem akartunk:   tehát   a   Cancel   a   jó   választás.   Bármilyen   furcsa,   de   nem szakad    meg    a    telepítés.    A    4.    pontban    felkínált    frissítés    kereső    is szükségtelen.   Az   5.   pontban   felhasználási   statisztikát   sem   biztos   hogy kell küldeni...
A   kéretlenül   feltelepülő   eszköztárak   miatti   bosszankodáson   túl   komolyabb kihívások,     veszélyek     várnak     a     jóhiszemű     felhasználókra     az     un. megtévesztő   programok    miatt.   A   megtévesztő   programok   lehetnek adatgyűjtő     vagy     hirdetéseket     megjelenítő     programok,     különböző hatásmechanizmusú    vírusok.    Ezek    a    programok    települhetnek    egy szándékosan   telepített   szoftverrel   együtt   (az   előzőekben   tárgyalt   trükkös módon),   vagy   részei   lehetnek   különböző   letöltött   vagy   futtatott   webes programoknak.

Megtévesztő program

Misleading application

1. A gyorstelepítés veszélyes

2. “Fejlett” telepítés az igazi

3. Itt a Cancel a jó válasz

5. Már megint van adatküldés

A    megtévesztő    programok    egyre    jobban    bővülő    kategóriája    az    ál rendszerprogramok .   Az   ál   rendszerprogram   rendszerkarbantartási szolgáltatás         vagy        meghajtóprogram         (driver)         kereső   segédprogramként     jelenik     meg.     Általában     a     kínált     szolgáltatások pénzbefizetés után válnak használhatóvá.

Megtévesztő rendszerprogram (ál rendszerprogram)

Scam system program

Látszólag sikerült megtalálni a keresett meghajtóprogramot (driver), de letöltéskor rögtön látszik, hogy egy driver kereső program töltődik le. Az árulkodó jelek: driver soha nem a számítógépasztalra töltődik le a driver állomány (file) neve soha nem kezdődik driver vagy detective szóval

A keresett driver...

... helyett más települ.

1. Brand driver furcsa helyen

2. Név alapján még jó is lehet

3. Ez már nem gyártói telepítés

Az   1.   ábrán   csak   hozzáértők   számára   nyilvánvaló,   hogy   nem   a   gyártó honlapján    jár.    A    2.    ábrán    letöltődő    program    név    alapján    még    jó    is lehetne...   Ha   nem   egy   érdekes   kinézetű   driver   kezelő   program   indulna   el   a 3.    ábra    alapján.    A    design    már    egyértelmű    gyanakodásra    ad    okot hozzáértőknek,    de    az    “unregistered”    kiírás    alapján    egyértelmű,    hogy valami   nincs   rendben.   Neves   gyártó   drivere   minden   esetben   regisztráció nélkül    elérhető,    a    4.    ábra    szerint    viszont    nem.    Az    5.    ábrán    már egyértelmű, hogy fizetni kell...
A   különböző   kártevő   programok   általában   feltűnés   nélkül   települnek   fel   a számítógépre.   Ha   használat   közben   egy   lentihez   hasonló   ablak   ugrik   fel, nagy   valószínűséggel   egy   ál   vírusriasztással   van   dolgunk.   Ha   van   telepített víruskereső    a    számítógépen,    feltűnő    a    saját    víruskereső    és    az    ál víruskereső megjelenése közötti különbség (design).

Megtévesztő biztonsági program (ál biztonsági program)

Scam security software

Telepítet víriskereső nem így üzen

Az ál víruskereső vagy ál rendszerkarbantartó programoknak általában 3 féle megjelenési módja van: munka közben megjelenő, látványos tájékoztató ablak. számítógép bekapcsolás után néhány perccel elinduló (ál)vírus vagy (ál)kémprogram kereső program, majd fertőzöttségről tájékoztató üzenet megjelenése (ez vagy bezárható, vagy nem eltüntethető). az operációs rendszer elindulása után azonnal megjelenő, sokszor megkerülhetetlen (nem bezárható), teljes képernyős ablakban, sok esetben pénzbefizetést kér az “eltűnésért”. Legyünk gyanakvóak, amennyiben az alábbiak közül bármelyiket tapasztaljuk: nem gyakori, hogy valaki egy időben víruskereső és kémprogram figyelő programot használjon. Gyanakodásra ad okot, ha a kettő közül az a program jelez, amelyik nincs feltelepítve. a telepített védelmi szoftver megjelenési stílusa eléggé egyedi: ha ettől eltérő kinézetű program jelez, az szintén gyanús. az ál rendszerprogramok sok esetben grafikus felületen jelenítik meg az adott számítógépen “talált” merevlemezeket, azok fertőzöttségét. Ha a felhasználó kiismeri magát a saját számítógépén, feltűnhet a megjelenített és a tényleges merevlemezek mennyisége, neve közötti eltérés.

Víruskeresővel együtt

3-at 2 pipálásért

Bónusz letöltéssel

A korrekt

Ezek a tipikusnak mondható kéretlen eszköztár, kereső és kezdőlap beállító csapdák. Egy kis figyelemmel azonban mindez elkerülhető. Alapvetően az emberi figyelmetlenségre építenek még ezekben a korrektnek is mondható esetekben is.

Miért nincs szükség kéretlen eszköztárra?

Leginkább azért, mert: lassítja a böngésző elindulását (betöltését) eszköztáranként 0,2-0,5 másodperccel nő a böngésző betöltési ideje lassíthatja a böngészést hasznos memóriaterületet foglal el egy eszköztár=egy elfoglalt sor a böngésző ablakából

Néhány klasszikus eszköztár települési mód

Ebben az esetben választható módon települ valamilyen eszköztár és/vagy valamilyen program. Újabban gyakori választási lehetőség valamelyik kevésbé ismert kereső telepítésének lehetősége és a böngésző kezdőlap átállítása is.

Hogyan települ a kéretlen eszköztár?

Gyakoriság szerint: gyerekeknek szóló játékokkal online játékokkal segédprogramokkal (rajz, zene szerkesztők) un. linkfarmokról származó rendszerprogramokkal egyes vírus- és kémprogramkeresőkkel ál rendszerprogramokkal ál vírus- és kémprogramkeresőkkel A számítógépes kártevő programok mennyisége folyamatosan növekszik, és időről időre új típusok terjednek el. Az ellenük való védekezés víruskereső és kémprogram eltávolító programokkal lehetséges. Már vannak olyan víruskeresők is, amelyek mindkét kártevőtípus ellen használhatók.
A megtévesztő program fajtái
A feltelepülés szándéka szerint: eszköztár telepítő kezdőoldal, kereső módosító program ál rendszerprogram telepítő o csak reklám célzattal o megtévesztő módon, pénzszerzési céllal vírus, kémprogram telepítő o rejtve futó vírus vagy kémprogram telepítő o önmagát felfedő vírus (általában váltságdíj ellenében deaktiválható) Akár egy nem megfelelő program feltelepítésével a fenti kéretlen szolgáltatások eredményei közül akár többel is találkozhat a gyanútlan felhasználó. A jó hír, hogy általában ezek ellen a programok ellen hatásosak az ismert vírus, de inkább az ismert kémprogram keresők. Ezek rendszeres használata mindenképpen ajánlott. Egy kis körültekintéssel és figyelemmel elkerülhető ezeknek a programoknak a feltelepülése, vagy legalább hosszas tevékenysége a célba vett számítógépen.
Annyira étékessé váltak a személyes adatok, e-mail és címadatok, böngészési szokások, hogy szinte lehetetlen elkerülni a felhasználó megtévesztésével kéretlenül feltelepülő szoftvereket. A leginkább veszélyeztetettek, növekvő kockázati sorrendben: internetes levelező programot használók közösségi oldalt látogatók online filmnéző oldalak látogatói kép-, zeneszerkesztő programot letöltők rendszerprogramokat, drivereket letöltők torrent oldalak látogatói illegális (crack, warez, torrent) oldalak látogatói felnőtt online játék oldalak látogatói crack, warez programok használói online gyerekjáték oldalak látogatói felnőtteknek szóló reklámokat, e-maileket elolvasók felnőtt oldalak látogató

A megtévesztő program célpontjai