A böngésző kezdőlapját sem célszerű átállítani hagyni vagy szükségtelen programokat telepíteni:

Letöltések veszélyei

01001001 01010010 01001110 01001111 01001001 01010010 01001110 01001111 01001001 01010010
 © 2009-2020 - Minden jog fenntartva
I
Egyedi rendszergazda szolgáltatások magánszemélyek, kis- és középvállalkozások részére

Kéretlen eszköztár

Unwanted Toolbar

Hogyan települ a kéretlen eszköztár?

Gyakoriság szerint: gyerekeknek szóló játékokkal online játékokkal segédprogramokkal (rajz, zene szerkesztők) un. linkfarmokról származó rendszerprogramokkal egyes vírus- és kémprogramkeresőkkel ál rendszerprogramokkal ál vírus- és kémprogramkeresőkkel A       számítógépes       kártevő       programok       mennyisége folyamatosan     növekszik,     és     időről     időre     új     típusok terjednek   el.   Az   ellenük   való   védekezés   víruskereső   és kémprogram    eltávolító    programokkal    lehetséges.    Már vannak      olyan      víruskeresők      is,      amelyek      mindkét kártevőtípus ellen használhatók .

Néhány klasszikus eszköztár települési mód

Ebben   az   esetben   választható   módon   települ   valamilyen eszköztár és/vagy valamilyen program . Újabban   gyakori választási   lehetőség valamelyik   kevésbé ismert   kereső   telepítésének   lehetősége   és   a   böngésző kezdőlap  átállítása is.

Víruskeresővel együtt

3-at 2 pipálásért

Bónusz letöltéssel

A korrekt

Ezek   a   tipikusnak   mondható   kéretlen   eszköztár,   kereső   és kezdőlap   beállító   csapdák.   Egy   kis   figyelemmel   azonban mindez         elkerülhető.         Alapvetően         az         emberi figyelmetlenségre   építenek   még   ezekben   a   korrektnek   is mondható esetekben is.

Miért nincs szükség kéretlen eszköztárra?

Leginkább azért, mert: lassítja a böngésző elindulását (betöltését) eszköztáranként 0,2-0,5 másodperccel nő a böngésző betöltési ideje lassíthatja a böngészést hasznos memóriaterületet foglal el egy eszköztár=egy elfoglalt sor a böngésző ablakából

5. Már megint van adatküldés

Az   internetet   aktívan   használók   előbb   utóbb   eljutnak   oda,   hogy   különböző böngésző    kiegészítéseket    (beépülő    modulokat),    programokat,    játékokat töltenek    le    és    futtatnak.    A    legtöbb    esetben    ezek    ingyenes    programok, azonban sok esetben ennek az ingyenességnek ára is van. Egyre      több      ingyenes      program      tartalmaz      olyan      eszköztárakat      (és programokat),   amelyek   telepítéskor   kéretlenül   épülnek   be   a   böngészőkbe, vagy    az    operációs    rendszerbe    és    lassítják    a    böngészést.    A    programok telepítésénél     általában     lehetőség     van     a     kéretlen     eszköztár     elemek feltelepülésének   megakadályozására,   de   egyre   gyakrabban   úgy   kínálják   fel ezt a lehetőséget, hogy a végeredmény mégiscsak programtelepítés lesz. Az eredmény meg a képhez hasonló...

Kéretlen eszköztár, kereső módosító, kezdőoldal módosító

Továbbra   is   a   figyelmetlenségre   és   a   katt-katt-kész   telepítés   megszokására   építenek.   Ebben   az   esetben   egy   szándékosan elnyújtott,   több   részre   bontott   telepítési   módot   alkalmaznak,   sok választási   lehetőséggel. A   legfőbb   áldozatok   az   apró   betűs részt megszokásból átugrók.
Ahogyan   egyre   figyelmesebbekké   váltak   a   felhasználók,   megjelentek   trükkös   eszköztár   telepítési   módok,   amelyeknél előre   bejelölt   -   és   megfelelően   halványan   megjelenő   -,   telepítési   módot   is   lehet   választani   és   nem   mindegy,   hogy   a telepítés folytatása az igen vagy nem gombbal történik...

1. A gyorstelepítés veszélyes

2. “Fejlett” telepítés az igazi

3. Itt a Cancel a jó válasz

4. Ismeretlen frissítés sem kell

Az     önzetlenül     felkínált     gyorstelepítés     rejti     a     kéretlenül     feltelepülő     eszköztárat,     keresőt,     kezdőlapot     (1.-2.     ábra). Természetesen   egyiket   sem   kérjük.   A   3.   ábra   esetében   ösztönösen   az   Ok-t   választja   az   ember,   de   ebben   az   esetben települ   mindaz,   amit   az   előzőekben   nem   akartunk:   tehát   a   Cancel   a   jó   választás.   Bármilyen   furcsa,   de   nem   szakad   meg   a telepítés.   A   4.   pontban   felkínált   frissítés   kereső   is   szükségtelen.   Az   5.   pontban   felhasználási   statisztikát   sem   biztos   hogy kell küldeni...
A    felsorolásban    különböző    programok    telepítésénél    előforduló    tipikus    telepítési    trükkök ,    becsapások    szerepelnek. Általában    ezeket    a    kategóriákat    alkalmazzák    önmagukban    vagy    kevert    módon.    Sajnálatos    módon    mindegyik    a megszokott,    egymás    utáni    “igen”    kattintások    alkalmazására    épül,    kihasználva    a    kevésbé    gyakorlott    felhasználó figyelmetlenségét vagy tájékozatlanságát. Mivel sok esetben az adatok épsége is múlhat egy ilyen telepítésen, érdemes elolvasni a halvány vagy apró betűs részt. Az interneten is a felhasználók figyelmét, pénzét, adatait akarják megszerezni.

Egy jellegzetes eszköztár gyüjtemény

A    kéretlenül    feltelepülő    eszköztárak    miatti    bosszankodáson    túl    komolyabb    kihívások,   veszélyek   várnak    a    jóhiszemű felhasználókra   az   un.   megtévesztő   programok    miatt.   A   megtévesztő   programok   lehetnek   adatgyűjtő   vagy   hirdetéseket megjelenítő    programok,    különböző    hatásmechanizmusú   vírusok.    Ezek    a    programok    települhetnek    egy    szándékosan telepített    szoftverrel    együtt    (az    előzőekben    tárgyalt    trükkös    módon),    vagy    részei    lehetnek    különböző    letöltött    vagy futtatott webes programoknak.

Megtévesztő program

Misleading application

A keresett driver... ... helyett más települ.
A    megtévesztő    programok    egyre    jobban    bővülő    kategóriája    az    ál    rendszerprogramok .    Az    ál    rendszerprogram rendszerkarbantartási   szolgáltatás    vagy   meghajtóprogram   (driver)   kereső    segédprogramként   jelenik   meg.   Általában   a kínált szolgáltatások pénzbefizetés után válnak használhatóvá.

Megtévesztő rendszerprogram (ál rendszerprogram)

Scam system program

Az   1.   ábrán   csak   hozzáértők   számára   nyilvánvaló,   hogy   nem   a   gyártó   honlapján   jár.   A   2.   ábrán   letöltődő   program   név   alapján még    jó    is    lehetne...    Ha    nem    egy    érdekes    kinézetű    driver    kezelő    program    indulna    el    a    3.    ábra    alapján.   A    design    már egyértelmű    gyanakodásra    ad    okot    hozzáértőknek,    de    az    “unregistered”    kiírás    alapján    egyértelmű,    hogy    valami    nincs rendben.   Neves   gyártó   drivere   minden   esetben   regisztráció   nélkül   elérhető,   a   4.   ábra   szerint   viszont   nem.   Az   5.   ábrán   már egyértelmű, hogy fizetni kell...

1. Brand driver furcsa helyen

2. Név alapján még jó is lehet

3. Ez már nem gyártói

telepítés

4. Driverért általában nem

kell regisztrálni

5. Fizetni egyáltalán nem kell

driverért

A   különböző   kártevő   programok   általában   feltűnés   nélkül   települnek   fel   a   számítógépre.   Ha   használat   közben   egy lentihez   hasonló   ablak   ugrik   fel,   nagy   valószínűséggel   egy   ál   vírusriasztással   van   dolgunk.   Ha   van   telepített   víruskereső   a számítógépen, feltűnő a saját víruskereső és az ál víruskereső megjelenése közötti különbség (design).

Telepítet víriskereső nem így üzen

Túl látványos üzenet

Megtévesztő biztonsági program (ál biztonsági program)

Scam security software

Az ál víruskereső vagy ál rendszerkarbantartó programoknak általában 3 féle megjelenési módja van: munka közben megjelenő, látványos tájékoztató ablak. számítógép bekapcsolás után néhány perccel elinduló (ál)vírus vagy (ál)kémprogram kereső program, majd fertőzöttségről tájékoztató üzenet megjelenése (ez vagy bezárható, vagy nem eltüntethető). az operációs rendszer elindulása után azonnal megjelenő, sokszor megkerülhetetlen (nem bezárható), teljes képernyős ablakban, sok esetben pénzbefizetést kér az “eltűnésért”. Legyünk gyanakvóak, amennyiben az alábbiak közül bármelyiket tapasztaljuk: nem gyakori, hogy valaki egy időben víruskereső és kémprogram figyelő programot használjon. Gyanakodásra ad okot, ha a kettő közül az a program jelez, amelyik nincs feltelepítve. a telepített védelmi szoftver megjelenési stílusa eléggé egyedi: ha ettől eltérő kinézetű program jelez, az szintén gyanús. az ál rendszerprogramok sok esetben grafikus felületen jelenítik meg az adott számítógépen “talált” merevlemezeket, azok fertőzöttségét. Ha a felhasználó kiismeri magát a saját számítógépén, feltűnhet a megjelenített és a tényleges merevlemezek mennyisége, neve közötti eltérés.
A megtévesztő program (szoftver) fajtái A feltelepülés szándéka szerint: eszköztár telepítő kezdőoldal, kereső módosító program ál rendszerprogram telepítő o csak reklám célzattal o megtévesztő módon, pénzszerzési céllal vírus, kémprogram telepítő o rejtve futó vírus vagy kémprogram telepítő o önmagát felfedő vírus (általában váltságdíj ellenében deaktiválható) Akár   egy   nem   megfelelő   program   feltelepítésével   a   fenti kéretlen   szolgáltatások   eredményei   közül   akár   többel   is találkozhat a gyanútlan felhasználó. A    jó    hír,    hogy    általában    ezek    ellen    a    programok    ellen hatásosak      az      ismert     vírus,      de      inkább      az      ismert kémprogram      keresők.      Ezek      rendszeres      használata mindenképpen ajánlott. Egy     kis     körültekintéssel     és     figyelemmel     elkerülhető ezeknek   a   programoknak   a   feltelepülése,   vagy   legalább hosszas tevékenysége a célba vett számítógépen.

A megtévesztő program célpontjai

Annyira   étékessé   váltak   a   személyes   adatok,   e-mail   és címadatok,   böngészési   szokások,   hogy   szinte   lehetetlen elkerülni     a     felhasználó     megtévesztésével     kéretlenül feltelepülő szoftvereket. A leginkább veszélyeztetettek, növekvő kockázati sorrendben: internetes levelező programot használók közösségi oldalt látogatók online filmnéző oldalak látogatói kép-, zeneszerkesztő programot letöltők rendszerprogramokat, drivereket letöltők torrent oldalak látogatói illegális (crack, warez, torrent) oldalak látogatói felnőtt online játék oldalak látogatói crack, warez programok használói online gyerekjáték oldalak látogatói felnőtteknek szóló reklámokat, e-maileket elolvasók felnőtteknek való oldalakat látogatók

FBI-os üzenet

Látszólag sikerült megtalálni a keresett meghajtóprogramot (driver), de letöltéskor rögtön látszik, hogy egy driver kereső program töltődik le. Az árulkodó jelek: driver soha nem a számítógépasztalra töltődik le a driver állomány (file) neve soha nem kezdődik driver vagy detective szóval
Nem mindegy…
Eszköztár keresővel
Eszköztár kiegészítéssel
Extra program telepítés
Adatküldés is van
A    böngésző    eszköztár,    a böngésző       kezdőlap,       a felkínált        alapértelmezett keresésszolgáltató       teljes mértékben feleslegesek.
… mit pipálunk be
1010100 01001110 01001111 11001001 01010010 01001001 01010010 01001110 01001111 01001001 11010010 01001001 01010010 01001110 01001111 01011001 01010010

Letöltések veszélyei

 © 2009-2020 - Minden jog fenntartva
I
Egyedi rendszergazda szolgáltatások magánszemélyek, kis- és középvállalkozások részére

Kéretlen eszköztár

Unwanted Toolbar

A felsorolásban különböző programok telepítésénél előforduló tipikus telepítési trükkök, becsapások szerepelnek. Általában ezeket a kategóriákat alkalmazzák önmagukban vagy kevert módon. Sajnálatos módon mindegyik a megszokott, egymás utáni “igen” kattintások alkalmazására épül, kihasználva a kevésbé gyakorlott felhasználó figyelmetlenségét vagy tájékozatlanságát. Mivel sok esetben az adatok épsége is múlhat egy ilyen telepítésen, érdemes elolvasni a halvány vagy apró betűs részt. Az interneten is a felhasználók figyelmét, pénzét, adatait akarják megszerezni.
Egy jellegzetes eszköztár gyüjtemény
Az internetet aktívan használók előbb utóbb eljutnak oda, hogy különböző böngésző kiegészítéseket (beépülő modulokat), programokat, játékokat töltenek le és futtatnak. A legtöbb esetben ezek ingyenes programok, azonban sok esetben ennek az ingyenességnek ára is van. Egyre több ingyenes program tartalmaz olyan eszköztárakat (és programokat), amelyek telepítéskor kéretlenül épülnek be a böngészőkbe, vagy az operációs rendszerbe és lassítják a böngészést. A programok telepítésénél általában lehetőség van a kéretlen eszköztár elemek feltelepülésének megakadályozására, de egyre gyakrabban úgy kínálják fel ezt a lehetőséget, hogy a végeredmény mégiscsak programtelepítés lesz. Az eredmény meg a fenti képhez hasonló...

Kéretlen eszköztár, kereső módosító,

kezdőoldal módosító

Továbbra   is   a   figyelmetlenségre   és   a   katt-katt-kész   telepítés megszokására   építenek.   Ebben   az   esetben   egy   szándékosan elnyújtott,   több   részre   bontott   telepítési   módot   alkalmaznak, sok    választási    lehetőséggel.    A    legfőbb    áldozatok    az    apró betűs részt megszokásból átugrók. A böngésző eszköztár, a böngésző kezdőlap, a felkínált alapértelmezett keresésszolgáltató teljes mértékben feleslegesek.

Nem mindegy...

... mit pipálunk be.

Eszköztár keresővel

Eszköztár kiegészítéssel

Adatküldés is van

Extra program telepítés

Ahogyan egyre figyelmesebbekké váltak a felhasználók, megjelentek trükkös eszköztár telepítési módok, amelyeknél előre bejelölt - és megfelelően halványan megjelenő -, telepítési módot is lehet választani és nem mindegy, hogy a telepítés folytatása az igen vagy nem gombbal történik...
Az önzetlenül felkínált gyorstelepítés rejti a kéretlenül feltelepülő eszköztárat, keresőt, kezdőlapot (1.-2. ábra). Természetesen egyiket sem kérjük. A 3. ábra esetében ösztönösen az Ok-t választja az ember, de ebben az esetben települ mindaz, amit az előzőekben nem akartunk: tehát a Cancel a jó választás. Bármilyen furcsa, de nem szakad meg a telepítés. A 4. pontban felkínált frissítés kereső is szükségtelen. Az 5. pontban felhasználási statisztikát sem biztos hogy kell küldeni...
A kéretlenül feltelepülő eszköztárak miatti bosszankodáson túl komolyabb kihívások, veszélyek várnak a jóhiszemű felhasználókra az un. megtévesztő programok miatt. A megtévesztő programok lehetnek adatgyűjtő vagy hirdetéseket megjelenítő programok, különböző hatásmechanizmusú vírusok. Ezek a programok települhetnek egy szándékosan telepített szoftverrel együtt (az előzőekben tárgyalt trükkös módon), vagy részei lehetnek különböző letöltött vagy futtatott webes programoknak.

Megtévesztő program

Misleading application

1. A gyorstelepítés veszélyes

2. “Fejlett” telepítés az igazi

3. Itt a Cancel a jó válasz

5. Már megint van adatküldés

A megtévesztő programok egyre jobban bővülő kategóriája az ál rendszerprogramok. Az ál rendszerprogram rendszerkarbantartási szolgáltatás vagy meghajtóprogram (driver) kereső segédprogramként jelenik meg. Általában a kínált szolgáltatások pénzbefizetés után válnak használhatóvá.

Megtévesztő rendszerprogram (ál rendszerprogram)

Scam system program

Látszólag sikerült megtalálni a keresett meghajtóprogramot (driver), de letöltéskor rögtön látszik, hogy egy driver kereső program töltődik le. Az árulkodó jelek: driver soha nem a számítógépasztalra töltődik le a driver állomány (file) neve soha nem kezdődik driver vagy detective szóval

A keresett driver...

... helyett más települ.

1. Brand driver furcsa helyen

2. Név alapján még jó is lehet

3. Ez már nem gyártói telepítés

Az 1. ábrán csak hozzáértők számára nyilvánvaló, hogy nem a gyártó honlapján jár. A 2. ábrán letöltődő program név alapján még jó is lehetne... Ha nem egy érdekes kinézetű driver kezelő program indulna el a 3. ábra alapján. A design már egyértelmű gyanakodásra ad okot hozzáértőknek, de az “unregistered” kiírás alapján egyértelmű, hogy valami nincs rendben. Neves gyártó drivere minden esetben regisztráció nélkül elérhető, a 4. ábra szerint viszont nem. Az 5. ábrán már egyértelmű, hogy fizetni kell...
A különböző kártevő programok általában feltűnés nélkül települnek fel a számítógépre. Ha használat közben egy lentihez hasonló ablak ugrik fel, nagy valószínűséggel egy ál vírusriasztással van dolgunk. Ha van telepített víruskereső a számítógépen, feltűnő a saját víruskereső és az ál víruskereső megjelenése közötti különbség (design).

Megtévesztő biztonsági program (ál biztonsági program)

Scam security software

Telepítet víriskereső nem így üzen

Az ál víruskereső vagy ál rendszerkarbantartó programoknak általában 3 féle megjelenési módja van: munka közben megjelenő, látványos tájékoztató ablak. számítógép bekapcsolás után néhány perccel elinduló (ál)vírus vagy (ál)kémprogram kereső program, majd fertőzöttségről tájékoztató üzenet megjelenése (ez vagy bezárható, vagy nem eltüntethető). az operációs rendszer elindulása után azonnal megjelenő, sokszor megkerülhetetlen (nem bezárható), teljes képernyős ablakban, sok esetben pénzbefizetést kér az “eltűnésért”. Legyünk gyanakvóak, amennyiben az alábbiak közül bármelyiket tapasztaljuk: nem gyakori, hogy valaki egy időben víruskereső és kémprogram figyelő programot használjon. Gyanakodásra ad okot, ha a kettő közül az a program jelez, amelyik nincs feltelepítve. a telepített védelmi szoftver megjelenési stílusa eléggé egyedi: ha ettől eltérő kinézetű program jelez, az szintén gyanús. az ál rendszerprogramok sok esetben grafikus felületen jelenítik meg az adott számítógépen “talált” merevlemezeket, azok fertőzöttségét. Ha a felhasználó kiismeri magát a saját számítógépén, feltűnhet a megjelenített és a tényleges merevlemezek mennyisége, neve közötti eltérés.
Ezek a tipikusnak mondható kéretlen eszköztár, kereső és kezdőlap beállító csapdák. Egy kis figyelemmel azonban mindez elkerülhető. Alapvetően az emberi figyelmetlenségre építenek még ezekben a korrektnek is mondható esetekben is.

Miért nincs szükség kéretlen eszköztárra?

Leginkább azért, mert: lassítja a böngésző elindulását (betöltését) eszköztáranként 0,2-0,5 másodperccel nő a böngésző betöltési ideje lassíthatja a böngészést hasznos memóriaterületet foglal el egy eszköztár=egy elfoglalt sor a böngésző ablakából

Néhány klasszikus eszköztár települési mód

Ebben az esetben választható módon települ valamilyen eszköztár és/vagy valamilyen program. Újabban gyakori választási lehetőség valamelyik kevésbé ismert kereső telepítésének lehetősége és a böngésző kezdőlap átállítása is.

Hogyan települ a kéretlen eszköztár?

Gyakoriság szerint: gyerekeknek szóló játékokkal online játékokkal segédprogramokkal (rajz, zene szerkesztők) un. linkfarmokról származó rendszerprogramokkal egyes vírus- és kémprogramkeresőkkel ál rendszerprogramokkal ál vírus- és kémprogramkeresőkkel A számítógépes kártevő programok mennyisége folyamatosan növekszik, és időről időre új típusok terjednek el. Az ellenük való védekezés víruskereső és kémprogram eltávolító programokkal lehetséges. Már vannak olyan víruskeresők is, amelyek mindkét kártevőtípus ellen használhatók.
A megtévesztő program fajtái
A feltelepülés szándéka szerint: eszköztár telepítő kezdőoldal, kereső módosító program ál rendszerprogram telepítő o csak reklám célzattal o megtévesztő módon, pénzszerzési céllal vírus, kémprogram telepítő o rejtve futó vírus vagy kémprogram telepítő o önmagát felfedő vírus (általában váltságdíj ellenében deaktiválható) Akár egy nem megfelelő program feltelepítésével a fenti kéretlen szolgáltatások eredményei közül akár többel is találkozhat a gyanútlan felhasználó. A jó hír, hogy általában ezek ellen a programok ellen hatásosak az ismert vírus, de inkább az ismert kémprogram keresők. Ezek rendszeres használata mindenképpen ajánlott. Egy kis körültekintéssel és figyelemmel elkerülhető ezeknek a programoknak a feltelepülése, vagy legalább hosszas tevékenysége a célba vett számítógépen.
Annyira étékessé váltak a személyes adatok, e-mail és címadatok, böngészési szokások, hogy szinte lehetetlen elkerülni a felhasználó megtévesztésével kéretlenül feltelepülő szoftvereket. A leginkább veszélyeztetettek, növekvő kockázati sorrendben: internetes levelező programot használók közösségi oldalt látogatók online filmnéző oldalak látogatói kép-, zeneszerkesztő programot letöltők rendszerprogramokat, drivereket letöltők torrent oldalak látogatói illegális (crack, warez, torrent) oldalak látogatói felnőtt online játék oldalak látogatói crack, warez programok használói online gyerekjáték oldalak látogatói felnőtteknek szóló reklámokat, e-maileket elolvasók felnőtteknek való oldalakat látogatók

A megtévesztő program célpontjai

11001110  01001111  01001001  11010010  01001001  01010010