Adatmentés, adatvisszaállítás

01001001 01010010 01001110 01001111 01001001 01010010 01001110 01001111 01001001 01010010
 © 2009-2020 - Minden jog fenntartva
I
Egyedi rendszergazda szolgáltatások magánszemélyek, kis- és középvállalkozások részére
Az adatvesztés olyan folyamat vagy esemény, amely az adatok sérülését, törlését eredményezi. Adatvesztést okozhat: egy program vagy alkalmazás nem megfelelő működése nem megfelelő felhasználói közreműködés az operációs rendszer hibája áramszünet munka közben a számítógép meghibásodása az adattároló eszköz meghibásodása Az adatszivárgás is az adatvesztés egyik formája. Az adatszivárgás az adatok védett környezetből (cég, szervezet) történő kijutását jelenti.
Viszonylag gyakori jelenség, hogy a merevlemezek meghibásodnak és a rajtuk lévő fontos adatok részben vagy teljesen elérhetetlenné válnak. Sajnálatos módon ez előfordulhat egy vadonatúj, még garanciális merevlemezzel is ugyanúgy, mint egy több éve használt merevlemezzel.
Az adatvesztés olyan folyamat vagy esemény, amely az adatok sérülését, törlését eredményezi. Adatvesztést okozhat: egy program vagy alkalmazás nem megfelelő működése nem megfelelő felhasználói közreműködés az operációs rendszer hibája áramszünet munka közben a számítógép meghibásodása az adattároló eszköz meghibásodása Az adatszivárgás is az adatvesztés egyik formája. Az adatszivárgás az adatok védett környezetből (cég, szervezet) történő kijutását jelenti.

Mit jelent az adatvesztés?

mechanikai hiba (a merevlemez alkatrészeinek meghibásodása)

a merevlemez olvasófej hibája a merevlemez tányérokat forgató motor hibája merevlemez vezérlő elektronikájának meghibásodása az olvasófejeket mozgató mechanika (fejszerelvény) hibája a merevlemez tányér felületi sérülése (olvasófej „felszántja”) merevlemez szektorhibák (nem egyenletes mágnesezés eredményei)  

logikai hiba ( a merevlemez fizikailag hibátlan)

az operációs rendszer hibájából történő teljes vagy részleges adatvesztés (pl. egy rosszul sikerült frissítés után) hirtelen leállás (pl. áramszünet) után fellépő hiba hibás programműködés közben fellépő szektorhiba vagy index hiba (ez a számítógép „helyesírási hibája”) nem észlelhető merevlemez partíció, amelyet formázatlannak lát az operációs rendszer
A merevlemez hiba általában két típusba sorolható

Merevlemez meghibásodásra utaló jelek

kattogó merevlemez lassú, hosszadalmas adatmásolás gyakori számítógép lefagyás munka közben a számítógép nagymértékű lassulása induláskor, fájlok megnyitásakor a számítógép számára nem észlelhető merevlemez vagy partíció eltünedező, megjelenő állományok a merevlemezen  
Az adatvesztések többsége figyelmetlenségből elkövetett felhasználó hibákra, illetve eszközhibára vezethetők vissza.

Adatmentés, adatvisszaállítás SSD-ről

Az SSD elérhetővé és megfizethetővé tette az olvasási teljesítmény növelését a professzionális felhasználási területek kívül is. Ennek érdekében ma már széles körben használják az SSD-ket a hagyományos merevlemez meghajtók helyett. A nagy sebességű SSD azonban megkülönböztetett figyelmet igényel a felhasználóktól.

Memóriakártya adatvesztés okai

a memóriakártya véletlen törlése vagy formázása a memóriakártyát kezelő eszköz (számítógép vagy telefon) hibája  

Memóriakártya meghibásodásra utaló jelek

memóriakártya formázást ajánl a számítógép vagy telefon nem észlelhető a memóriakártya  

Memóriakártya olvasó meghibásodásra

utaló jelek

a memóriakártyát nem érzékeli a számítógép, a telefon a memóriakártya hibás méretű, vagy üres kötetként jelenik meg  
a rendszerterület meghibásodása (partíció vesztés) felhasználói hibák (meggondolatlan törlés, formázás) környezeti hatások (fizikai behatások, hőhatások) az elektronikai komponensek meghibásodása (vezérlő elektronika vagy memória chip hiba)  
Az SSD hibák gyakori típusai

Az SSD adatmentés nehézségei

az SSD-gyártók magas száma (egymástól eltérő technológia) a (gyártó specifikusan) védett chip-kivezetések a egységes szabványok hiánya a NAND-gyártásban a titkos kopásgátló algoritmusok (amelyek az SSD memóriamodulok élettartamát növelik) a titkos és gyártó függő SSD chip titkosító algoritmusok az eltérő ragasztó és más epoxi-szerű anyagok használata a gyártás során  
Az SSD-ről történő adatmentés, adatvisszaállítás  lényegesen nehezebb a gyártási technológia sajátosságai miatt

Adatvédelem SSD használata mellett

szakember tartsa rendszeresen karban számítógépét rendszeresen ellenőriztesse a merevlemezek állapotát használjon antivírus programok az adatok védelmére adatok biztonsági mentése egy másik meghajtóra és/vagy egy külső tárolóeszközre (is) az SSD meghajtó kapacitásának max. 30%-át használja ki (30% mindig maradjon üresen) állítsa le az SSD meghajtó használatát, ha adatvesztést tapasztal az SSD meghajtón  

Adatmentés, adatvisszaállítás pendrive-ról

A pendrive a leggyakrabban használt tárolóeszköz adatcserére vagy adattárolásra. Ez a funkciója nagymértékben okozója a különböző számítógépek között terjesztett vírusfertőzéseknek. Nagyon sokan biztonsági adattárolásra is használják a pendrive-ot.

Adatvédelem merevlemez használata mellett

használjon antivírus programok az adatok védelmére adatok biztonsági mentése egy másik meghajtóra és/vagy egy külső tárolóeszközre (is) szakember tartsa rendszeresen karban számítógépét rendszeresen ellenőriztesse a merevlemezek állapotát állítsa le a merevlemez használatát, ha adatvesztést tapasztal a merevlemez használata közben azonal kapcsolja ki a számítógépet, ha ismétlődő kattogó hangot tapasztal  

SSD meghibásodásra utaló jelek

operációs rendszer nem töltődik be gyakori számítógép lefagyás munka közben a megszokottól hosszabb ideig tartó rendszerindítás eltünedező, megjelenő állományok az SSD meghajtón a számítógép számára nem észlelhető SSD meghajtó vagy partíció  

Pendrive adatvesztés okai

vírustámadás (fertőzött számítógépről) a pendrive véletlen törlése vagy formázása a pendriveot fogadó USB port (csatlakozó) hibája pendrive biztonságos eltávolítás nélküli leválasztása a számítógépről  

Pendrive meghibásodásra utaló jelek

nem észlelhető pendrive pendrive formázást ajánl a számítógép a pendrive hibás méretű, vagy üres kötetként jelenik meg  

Az alábbi törlési módok után lehetséges adatmentés, adatvisszaállítás

formázás esetén Lomtárból eltávolított állományok esetén normál törlés után (amikor a törölt elemek a Lomtárból visszaállthatók)  
rendszer újratelepítés után merevlemez újrapartícionálása esetén  
Ha egy rosszindulatú program egy pendrive-ra kerül, akkor megfertőzheti azokat a számítógépeket, amelyekhez a pendrive ezt követően csatlakoztatva van

Adatmentés, adatvisszaállítás törlés, formázás után

Mindenkivel előfordult már, hogy egy fontos állomány vagy mappa „eltűnt” a számítógépéről vagy a munka hevében véletlenül törlésre került. Nem ritka a számítógép újratelepítése utáni döbbenet, mert mégsem készült naprakész mentés a fontos adatokról.

Mi a teendő a különböző törlési módok esetén

Formázás utáni adatmentés, adatvisszaállítás Amennyiben adatait egy véletlen vagy meggondolatlan formázás miatt elveszíti, azok még jó eséllyel menthetők. Ez érvényes merevlemezre, SSD-re, memóriakártyára, pendrive-ra. Az adatmentés, adatvisszaállítás ebben az esetben akkor sikeres, ha formázás után azonnal kikapcsolja az érintett eszközt és semmilyen helyreállítási kísérletet nem tesz.
Lomtárból eltávolított állományok esetén adatmentés, adatvisszaállítás Amennyiben a számítógép lomtárából is eltávolításra kerültek a törölt adatok, akkor is van lehetőség a törölt adatok visszaállítására. A törlés megtörténte és az észlelés között eltelt idő lényeges ebből a szempontból: minél több idő telt el a törlés óta, annál kisebb az esély a sikeres adatmentésre, adatvisszaállításra.  A sikeres adatmentés, adatvisszaállítás szempontjából lényeges, hogy a legrövidebb időn belül kerüljön kikapcsolásra az érintett eszköz és semmilyen helyreállítási kísérlet ne történjen.
Normál törlés esetén adatmentés, adatvisszaállítás Amennyiben a törlést követően azonnal kikapcsolásra kerül az érintett számítógép (vagy telefon), akkor jó eséllyel a törölt adatok visszaállíthatók. A törlés megtörténte és az észlelés között eltelt idő lényeges ebből a szempontból: minél több idő telt el a törlés óta, annál kisebb az esély a sikeres adatmentésre, adatvisszaállításra.  Az adatmentés, adatvisszaállítás ebben az esetben csak akkor jár sikerrel, ha a legrövidebb időn belül kikapcsolja az érintett eszközt és semmilyen helyreállítási kísérlet nem történik a számítógép merevlemezén, az SSD-n, a telefon memóriakártyán.
Rendszer újratelepítés utáni adatmentés, adatvisszaállítás A számítógép operációs rendszer újratelepítése után a régi rendszer (előzőleg ) merevlemezen lévő adatai jó eséllyel menthetőek. Nagyon lényeges, hogy az újratelepített operációs rendszerrel mennyi ideig működik a számítógép és közben mennyi adatot ír az újonnan telepített rendszer alá. A sok üzemóra sok merevlemezre írt adatot jelent. Ezek az újonnan felírt adatok drámai módon csökkentik az adatmentés, adatvisszaállítás esélyét A sikeres adatmentés, adatvisszaállítás szempontjából fontos, hogy a rendszer újratelepítése után a legkevesebb ideig legyen bekapcsolva a számítógép és semmilyen helyreállítási kísérlet ne történjen.
Merevlemez újrapartícionálása utáni adatmentés, adatvisszaállítás Újrapartícionált merevlemez vagy SSD esetében is van lehetőség a korábbi adatok visszaállítására, közvetlenül a partícionálás után. Az adatmentés, adatvisszaállítás sikeressége leginkább azon múlik, hogy a partícionálást követően mennyi adat kerül felírásra az új partícióra. Az adatmentés, adatvisszaállítás szempontjából döntő, hogy a partícionálás után a legkevesebb adat kerüljön a merevlemezre és semmilyen helyreállítási kísérlet ne történjen.
Számítógépes tevékenységünk során rengeteg információt és dokumentumot tárolunk a számítógépünkön, többnyire minden komolyabb átgondolás és rendszer nélkül. Az adatokhoz való állandó hozzáférés lehetősége azt az illúziót kelti, hogy ez egy állandósult állapot, amely soha nem fog megváltozni...

Adatvesztés esetén - ha már megtörtént a baj

Amennyiben nem találja régi adatait a merevlemezen, operációs rendszere nem indul, véletlenül törlődtek adatai a merevlemezről vagy a pendrive-ról, megformázta a számítógép merevlemezét, a fényképezőgépe memóriakártyáját:
kapcsolja ki számítógépét, flash memóriát tartalmazó eszközét ne kísérletezzen adatmentéssel, az adatok visszaállításával! Minden sikertelen adatmentés kísérlet csökkenti az eredeti adatok visszaállításának esélyét vegye fel a kapcsolatot velünk és vegye igénybe adatmentés, adatvisszaállítás szolgáltatásunkat

Mire figyeljen adatvesztéskor, adatmentés, adatvisszaállítás szolgáltatás igénybevételekor

Csak szakembere bizza az adatmentést. Ne kísérletezzen az adatmentéssel, adatvisszaállítással. Minden sikertelen adatmentés, adatvisszaállítás kísérlet csökkenti az eredeti adatok visszaállításának esélyét. Az adatmentés, adatvisszaállítás egy ponton túl drága szolgáltatás. Először érdeklődjön körbe a szóba jöhető adatmentő vállalkozásoknál. A bevizsgálásra leadott merevlemez, SSD, pendrive megbontásába csak akkor egyezzen bele, ha eldöntötte, hogy a kiválasztott szolgáltatónál  veszi igénybe az adatmentés, adatvisszaállítás szolgáltatást. Egy már megbontott adathotdozóról harmadik fél már kevés eséllyel tud adatot menteni. Az adathordozó megbontásával járó adatmentés, adatvisszaállítás a legdrágább és legbonyolultabb folyamat. Erről előre kérjen tájékoztatást minden felkeresett adatmentő szolgáltatótól.

Adatmentés, adatvisszaállítás árak

Az adatmentés, adatvisszaállítás sikerdíjas rendszerben történik. Az elvégzett munkáért csak akkor kell fizetni, ha az adatmentés, adatvisszaállítás sikeres volt. Amennyiben a pontos diagnosztizálás miatt (az Ön beleegyezésével) megbontásra kerül az eszköz, de nem kéri az adatmentést, adatvisszaállítást, csak a megbontás és bevizsgálás árát kell kifizetni. A bevizsgálási díj összege levonásra kerül a sikeres adatmentés munkadíjából. Sikertelen adatvisszaállítás esetén az adatmentés más technikával, vagy egy későbbi időpontban több sikerrel is elvégezhető. Adatmentés, adatvisszaállítás végeztével a sérült adathordozót változatlan formában szolgáltatjuk vissza.

Adatmentés, adatvisszaállítás merevlemezről

Adatmentés, adatvisszaállítás memóriakártyáról

1010100 01001110 01001111 11001001 01010010 01001001 01010010 01001110 01001111 01001001 11010010 01001001 01010010 01001110 01001111 01011001 01010010

Pendrive adatvesztés okai

vírustámadás (fertőzött számítógépről) a pendrive véletlen törlése vagy formázása a pendriveot fogadó USB port (csatlakozó) hibája pendrive biztonságos eltávolítás nélküli leválasztása a számítógépről  

Pendrive meghibásodásra utaló jelek

nem észlelhető pendrive pendrive formázást ajánl a számítógép a pendrive hibás méretű, vagy üres kötetként jelenik meg  
Ha egy rosszindulatú program egy pendrive-ra kerül, akkor megfertőzheti azokat a számítógépeket, amelyekhez a pendrive ezt követően csatlakoztatva van

Adatmentés, adatvisszaállítás törlés,

formázás után

Mindenkivel előfordult már, hogy egy fontos állomány vagy mappa „eltűnt” a számítógépéről vagy a munka hevében véletlenül törlésre került. Nem ritka a számítógép újratelepítése utáni döbbenet, mert mégsem készült naprakész mentés a fontos adatokról.

Mi a teendő a különböző törlési

módok esetén

Formázás utáni adatmentés, adatvisszaállítás Amennyiben adatait egy véletlen vagy meggondolatlan formázás miatt elveszíti, azok még jó eséllyel menthetők. Ez érvényes merevlemezre, SSD-re, memóriakártyára, pendrive- ra. Az adatmentés, adatvisszaállítás ebben az esetben akkor sikeres, ha formázás után azonnal kikapcsolja az érintett eszközt és semmilyen helyreállítási kísérletet nem tesz.
Normál törlés esetén adatmentés, adatvisszaállítás Amennyiben a törlést követően azonnal kikapcsolásra kerül az érintett számítógép (vagy telefon), akkor jó eséllyel a törölt adatok visszaállíthatók. A törlés megtörténte és az észlelés között eltelt idő lényeges ebből a szempontból: minél több idő telt el a törlés óta, annál kisebb az esély a sikeres adatmentésre, adatvisszaállításra.  Az adatmentés, adatvisszaállítás ebben az esetben csak akkor jár sikerrel, ha a legrövidebb időn belül kikapcsolja az érintett eszközt és semmilyen helyreállítási kísérlet nem történik a számítógép merevlemezén, az SSD-n, a telefon memóriakártyán.
Rendszer újratelepítés utáni adatmentés, adatvisszaállítás A számítógép operációs rendszer újratelepítése után a régi rendszer (előzőleg ) merevlemezen lévő adatai jó eséllyel menthetőek. Nagyon lényeges, hogy az újratelepített operációs rendszerrel mennyi ideig működik a számítógép és közben mennyi adatot ír az újonnan telepített rendszer alá. A sok üzemóra sok merevlemezre írt adatot jelent. Ezek az újonnan felírt adatok drámai módon csökkentik az adatmentés, adatvisszaállítás esélyét A sikeres adatmentés, adatvisszaállítás szempontjából fontos, hogy a rendszer újratelepítése után a legkevesebb ideig legyen bekapcsolva a számítógép és semmilyen helyreállítási kísérlet ne történjen.
Merevlemez újrapartícionálása utáni adatmentés, adatvisszaállítás Újrapartícionált merevlemez vagy SSD esetében is van lehetőség a korábbi adatok visszaállítására, közvetlenül a partícionálás után. Az adatmentés, adatvisszaállítás sikeressége leginkább azon múlik, hogy a partícionálást követően mennyi adat kerül felírásra az új partícióra. Az adatmentés, adatvisszaállítás szempontjából döntő, hogy a partícionálás után a legkevesebb adat kerüljön a merevlemezre és semmilyen helyreállítási kísérlet ne történjen.

Mire figyeljen adatvesztéskor, adatmentés,

adatvisszaállítás szolgáltatás igényevételekor

Csak szakembere bizza az adatmentést. Ne kísérletezzen az adatmentéssel, adatvisszaállítással. Minden sikertelen adatmentés, adatvisszaállítás kísérlet csökkenti az eredeti adatok visszaállításának esélyét. Az adatmentés, adatvisszaállítás egy ponton túl drága szolgáltatás. Először érdeklődjön körbe a szóba jöhető adatmentő vállalkozásoknál. A bevizsgálásra leadott merevlemez, SSD, pendrive megbontásába csak akkor egyezzen bele, ha eldöntötte, hogy a kiválasztott szolgáltatónál  veszi igénybe az adatmentés, adatvisszaállítás szolgáltatást. Egy már megbontott adathotdozóról harmadik fél már kevés eséllyel tud adatot menteni. Az adathordozó megbontásával járó adatmentés, adatvisszaállítás a legdrágább és legbonyolultabb folyamat. Erről előre kérjen tájékoztatást minden felkeresett adatmentő szolgáltatótól.

Adatmentés, adatvisszaállítás árak

Az adatmentés, adatvisszaállítás sikerdíjas rendszerben történik. Az elvégzett munkáért csak akkor kell fizetni, ha az adatmentés, adatvisszaállítás sikeres volt. Amennyiben a pontos diagnosztizálás miatt (az Ön beleegyezésével) megbontásra kerül az eszköz, de nem kéri az adatmentést, adatvisszaállítást, csak a megbontás és bevizsgálás árát kell kifizetni. A bevizsgálási díj összege levonásra kerül a sikeres adatmentés munkadíjából. Sikertelen adatvisszaállítás esetén az adatmentés más technikával, vagy egy későbbi időpontban több sikerrel is elvégezhető. Adatmentés, adatvisszaállítás végeztével a sérült adathordozót változatlan formában szolgáltatjuk vissza.
Lomtárból eltávolított állományok esetén  adatmentés, adatvisszaállítás Amennyiben a számítógép lomtárából is eltávolításra kerültek a törölt adatok, akkor is van lehetőség a törölt adatok visszaállítására. A törlés megtörténte és az észlelés között eltelt idő lényeges ebből a szempontból: minél több idő telt el a törlés óta, annál kisebb az esély a sikeres adatmentésre, adatvisszaállításra.  A sikeres adatmentés, adatvisszaállítás szempontjából lényeges, hogy a legrövidebb időn belül kerüljön kikapcsolásra az érintett eszköz és semmilyen helyreállítási kísérlet ne történjen.

Az alábbi törlési módok után lehetséges

adatmentés, adatvisszaállítás

formázás esetén Lomtárból eltávolított állományok esetén normál törlés után (amikor a törölt elemek a Lomtárból visszaállthatók) rendszer újratelepítés után merevlemez újrapartícionálása esetén  

Adatmentés,

adatvisszaállítás pendrive-ról

A pendrive a leggyakrabban használt tárolóeszköz adatcserére vagy adattárolásra. Ez a funkciója nagymértékben okozója a különböző számítógépek között terjesztett vírusfertőzéseknek. Nagyon sokan biztonsági adattárolásra is használják a pendrive-ot.

Adatmentés, adatvisszaállítás

 © 2009-2020 - Minden jog fenntartva
I
Az adatvesztés olyan folyamat vagy esemény, amely az adatok sérülését, törlését eredményezi. Adatvesztést okozhat: egy program vagy alkalmazás nem megfelelő működése nem megfelelő felhasználói közreműködés az operációs rendszer hibája áramszünet munka közben a számítógép meghibásodása az adattároló eszköz meghibásodása Az adatszivárgás is az adatvesztés egyik formája. Az adatszivárgás az adatok védett környezetből (cég, szervezet) történő kijutását jelenti.

Mit jelent az adatvesztés?

A merevlemez hiba általában két típusba sorolható

Merevlemez meghibásodásra utaló jelek

kattogó merevlemez lassú, hosszadalmas adatmásolás gyakori számítógép lefagyás munka közben a számítógép nagymértékű lassulása induláskor, fájlok megnyitásakor a számítógép számára nem észlelhető merevlemez vagy partíció eltünedező, megjelenő állományok a merevlemezen  

Adatmentés, adatvisszaállítás SSD-ről

Az SSD elérhetővé és megfizethetővé tette az olvasási teljesítmény növelését a professzionális felhasználási területek kívül is. Ennek érdekében ma már széles körben használják az SSD-ket a hagyományos merevlemez meghajtók helyett. A nagy sebességű SSD azonban megkülönböztetett figyelmet igényel a felhasználóktól.

Memóriakártya adatvesztés okai

a memóriakártya véletlen törlése vagy formázása a memóriakártyát kezelő eszköz (számítógép vagy telefon) hibája  

Memóriakártya meghibásodásra utaló jelek

memóriakártya formázást ajánl a számítógép vagy telefon nem észlelhető a memóriakártya  

Memóriakártya olvasó meghibásodásra utaló jelek

a memóriakártyát nem érzékeli a számítógép, a telefon a memóriakártya hibás méretű, vagy üres kötetként jelenik meg  
a rendszerterület meghibásodása (partíció vesztés) felhasználói hibák (meggondolatlan törlés, formázás) környezeti hatások (fizikai behatások, hőhatások) az elektronikai komponensek meghibásodása (vezérlő elektronika vagy memória chip hiba)  
Az SSD hibák gyakori típusai

Az SSD adatmentés nehézségei

az SSD-gyártók magas száma (egymástól eltérő technológia) a (gyártó specifikusan) védett chip-kivezetések a egységes szabványok hiánya a NAND-gyártásban a titkos kopásgátló algoritmusok (amelyek az SSD memóriamodulok élettartamát növelik) a titkos és gyártó függő SSD chip titkosító algoritmusok az eltérő ragasztó és más epoxi-szerű anyagok használata a gyártás során  
Az SSD-ről történő adatmentés, adatvisszaállítás  lényegesen nehezebb a gyártási technológia sajátosságai miatt

Adatvédelem SSD használata mellett

szakember tartsa rendszeresen karban számítógépét rendszeresen ellenőriztesse a merevlemezek állapotát használjon antivírus programok az adatok védelmére adatok biztonsági mentése egy másik meghajtóra és/vagy egy külső tárolóeszközre (is) az SSD meghajtó kapacitásának max. 30%-át használja ki (30% mindig maradjon üresen) állítsa le az SSD meghajtó használatát, ha adatvesztést tapasztal az SSD meghajtón  

Adatvédelem merevlemez használata mellett

használjon antivírus programok az adatok védelmére adatok biztonsági mentése egy másik meghajtóra és/vagy egy külső tárolóeszközre (is) szakember tartsa rendszeresen karban számítógépét rendszeresen ellenőriztesse a merevlemezek állapotát állítsa le a merevlemez használatát, ha adatvesztést tapasztal a merevlemez használata közben azonal kapcsolja ki a számítógépet, ha ismétlődő kattogó hangot tapasztal  

SSD meghibásodásra utaló jelek

operációs rendszer nem töltődik be gyakori számítógép lefagyás munka közben a megszokottól hosszabb ideig tartó rendszerindítás eltünedező, megjelenő állományok az SSD meghajtón a számítógép számára nem észlelhető SSD meghajtó vagy partíció  
Számítógépes tevékenységünk során rengeteg információt és dokumentumot tárolunk a számítógépünkön, többnyire minden komolyabb átgondolás és rendszer nélkül. Az adatokhoz való állandó hozzáférés lehetősége azt az illúziót kelti, hogy ez egy állandósult állapot, amely soha nem fog megváltozni...

Adatvesztés esetén - ha már megtörtént a baj

Amennyiben nem találja régi adatait a merevlemezen, operációs rendszere nem indul, véletlenül törlődtek adatai a merevlemezről vagy a pendrive-ról, megformázta a számítógép merevlemezét, a fényképezőgépe memóriakártyáját:
kapcsolja ki számítógépét, flash memóriát tartalmazó eszközét ne kísérletezzen adatmentéssel, az adatok visszaállításával! Minden sikertelen adatmentés kísérlet csökkenti az eredeti adatok visszaállításának esélyét vegye fel a kapcsolatot velünk és vegye igénybe adatmentés, adatvisszaállítás szolgáltatásunkat
Egyedi rendszergazda szolgáltatások magánszemélyek, kis- és középvállalkozások részére

Adatmentés,

adatvisszaállítás memóriakártyáról

Az adatvesztések többsége figyelmetlenségből elkövetett felhasználó hibákra, illetve eszközhibára vezethetők vissza.

Adatmentés,

adatvisszaállítás merevlemezről

Viszonylag gyakori jelenség, hogy a merevlemezek meghibásodnak és a rajtuk lévő fontos adatok részben vagy teljesen elérhetetlenné válnak. Sajnálatos módon ez előfordulhat egy vadonatúj, még garanciális merevlemezzel is ugyanúgy, mint egy több éve használt merevlemezzel.

mechanikai hiba

(a merevlemez alkatrészeinek meghibásodása)

a merevlemez olvasófej hibája a merevlemez tányérokat forgató motor hibája merevlemez vezérlő elektronikájának meghibásodása az olvasófejeket mozgató mechanika (fejszerelvény) hibája a merevlemez tányér felületi sérülése (olvasófej „felszántja”) merevlemez szektorhibák (nem egyenletes mágnesezés eredményei)  

logikai hiba

( a merevlemez fizikailag hibátlan)

az operációs rendszer hibájából történő teljes vagy részleges adatvesztés (pl. egy rosszul sikerült frissítés után) hirtelen leállás (pl. áramszünet) után fellépő hiba hibás programműködés közben fellépő szektorhiba vagy index hiba (ez a számítógép „helyesírási hibája”) nem észlelhető merevlemez partíció, amelyet formázatlannak lát az operációs rendszer
11001110  01001111  01001001  11010010  01001001  01010010