Hatékonyságát és árát tekintve, hatalmas különbségek vannak a kiterjesztett wifi hálózat és a mesh wifi hálózat között. Egy wifi hálózat hatótávnövelő már 14 000 Ft-tól elérhető, a jobbak ára 44 000 Ft. körül kezdődik. A professzionális mesh wifi eszközök árai egy nagyságrenddel magasabbak.
01001001 01010010 01001110 01001111 01001001 01010010 01001110 01001111 01001001 01010010
 © 2009-2020 - Minden jog fenntartva
I
Egyedi rendszergazda szolgáltatások magánszemélyek, kis- és középvállalkozások részére
Az IEEE 80211s az IEEE 802.11 (Wi-Fi) szabvány módosítása, amely az un. mesh hálózat témájával foglalkozik. A mesh (háló) elnevezés egy háló mintája szerint (mint egy térbeli mintázat) összekapcsolódott hálózati eszközökra utal. A Wi-Fi tanusított EasyMesh ™ (Wi-Fi CERTIFIED EasyMesh™) szabványalapú megközelítést jelent a több hozzáférési pontot (AP) használó wifi hálózatokhoz, kombinálva a könnyen kezelhető, önállóan alkalmazkodó wifi előnyeit és a Wi- Fi tanusított (Wi-Fi CERTIFIED ™) eszközök együttműködését. A Wi-Fi EasyMesh ™ hálózatok több hozzáférési pontot alkalmaznak, amelyek együtt alkotnak egységes hálózatot, amely intelligens, hatékony wifi kapcsolatot biztosít az otthoni és kültéri területeken. A mesh hálózathoz csatlakozott eszközök egymással összekapcsolódnak ezen útválasztók (AP) segítségével, adatok küldésére és fogadására. A mesh hálózat az adatok küldésére és fogadására egy adott eszközhöz (telefon, laptop) legközelebbi útválasztót használja. A Wi-Fi EasyMesh ™ termékek kiterjesztett, egységes lefedettségű wifi hálózatokat biztosítanak, amelyek intelligensen kezelik az erőforrásokat minimális felhasználói beavatkozással. A technológia nagyon skálázható, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy szükség esetén további vezeték nélküli hozzáférési pontokat  hozzáadhassanak a meglévőkhöz.

Mesh Wi-Fi

Mesh WI-FI jelentése 

Mesh WI-FI költségek 

A WI-FI fejlődése *

Hagyományosan az otthoni wifi hálózat kiépítés egyetlen wifi hozzáférési pontot (AP) vagy útválasztót tartalmaz, amely általában nem biztosítja a megkívánt lefedettségi területet. A szerkezeti környezet (a falak és a födém anyaga, a falakban lévő vezetékezés típusa) is befolyásolhatja a wifi lefedettséget. Ezen felül a növekvő számú wifi eszközök és szolgáltatások extra forgalmat generálnak a wifi hálózatokon. Az egyszeres wifi AP-megoldások gyakran nem elegendőek a megfelelő wifi lefedettség biztosításához. A megnövelt AP teljesítmény, a jobb szerkezeti hatékonyság, a csökkenő interferencia, az optimalizált wifi AP elhelyezés és  hálózati konfiguráció csak kis mértékben hoz javulást ebben az esetben a wifi hálózatok lefedettségét tekintve. A rossz wifi lefedettség elkerülése érdekében egyes wifi hálózat megvalósítások hatótáv növelőt (Range Extender) használnak a meglévő wifi hálózat hatótávolságának megnövelésére. A hatótáv növelők alkalmazása a wifi hálózat átviteli sebesség csökkenését eredményezheti. Amennyiben egy hatótáv növelő kiesik a rendszerből, ha átmenetileg is, az a meglévő wifi hálózat egy részének a kiesésével jár: azon a területen, amelyet a meghibásodott hatótávnövelő szórt be wifi-vel, megszűnik a wifi lefedettség.
A wifi képes eszközök számának hatalmas növekedése megnövelte az igényt az egész otthonra kiterjedő wifi kapcsolódás lehetőségére és a teljes wifi lefedettség iránt. A felhasználók egyre több mobil eszközt birtokolnak, egyre több IoT eszköz kerül használatba és a különböző intelligens otthoni kapcsolatok is folyamatos wifi kapcsolatot igényelnek. Ez az egyre növekvő igény feltárta annak szükségességét, hogy egységes wifi lefedettség fogja át az otthoni és a kültéri területeket.
Erőteljes piaci igény van a teljes wifi lefedettségre, a hatékony, önkonfiguráló wifi hálózatokra, amelyek beállításához minimális munka szükséges és amelyek nagyrészt önfenntartóak. Erre az igényre az iparág válaszolt: szabadalmaztatott megoldásokat dolgoztak ki elsősorban az otthonok és kis irodák számára, lehetővé téve több wifi AP alkalmazását egymással összekapcsolva, egyetlen hálózatot hozva létre. Ezek a termékek a felhasználók számára kiterjesztett wifi lefedettséget biztosítanak, de nem biztosítják a több gyártó terméke közötti interoperabilitást, az egymással való együttműködés képességét. Ettől függetlenül a különböző gyártók, különböző termékei elvileg képesek az együttműködésre, de a gyakorlat azt mutatja, hogy ez a fajta együttműködés inkább kiszámíthatatlan és esetleges, nem biztosít stabil, hosszú távon használható wifi kapcsolatot.
Wifi lefedettség nagy alapterületen egy AP használatával
Wifi lefedettség nagy alapterületen több AP használatával

Az intelligens WI-FI és az EasyMesh Wi-Fi *

A Wi-Fi CERTIFIED EasyMesh ™ egy Wi-Fi Alliance® tanúsítás, amely a több AP-t használó wifi hálózatok szabványalapú megközelítése . A Wi-Fi EasyMesh ™ a Wi-Fi CERTIFIED ™ programok minőségének és interoperabilitásának ígéretére épül, amely kiterjeszti a wifi lefedettséget és javítja a teljesítményt otthon vagy az irodában, miközben lehetővé teszi eltérő gyártótól származó Wi-Fi EasyMesh hozzáférési pontok használatát. Az EasyMesh Wi-Fi hálózatok több hozzáférési pontot használnak, amelyek együttműködnek annak biztosítása érdekében, hogy az otthoni vagy irodai területeken mindenki rendelkezzen teljes wifi lefedettséggel. Az EasyMesh Wi-Fi hálózatok alkalmazkodnak a változó hálózati feltételekhez, annak érdekében, hogy egységes, magas színvonalú felhasználói élményt biztosítson. Az EasyMesh Wi-Fi program, amely a Wi-Fi Alliance Multi-AP műszaki specifikációján alapul, kihasználja a wifi szabványokat és protokollokat, hogy megkönnyítse az EasyMesh Wi-Fi hálózatok telepítését, az EasyMesh Wi-Fi eszközállomány bővítését, egységes, adaptálható hálózatot alkotva, amely beállíthatja saját topológiáját és kiegyensúlyozhatja a wifi AP-k terhelését. Az eredmény egy intelligensebb wifi hálózat, amely kibővített hálózati lefedettséget, nagyobb teljesítményt és kapacitást, valamint hatékony hálózati forgalmat biztosít. Az EasyMesh Wi-Fi program meghatározza a wifi AP-k közötti ellenőrzési protokollokat, a forgalom irányítását szolgáló mechanizmusokat, és az adatobjektumokat, amelyek szükségesek az egyszerű   kiépítéshez, alkalmazáshoz, a wifi AP-k automata vezérléséhez egy mesh wifi hálózatban.
Gateway Kliens kontroller
Mesh wifi Ethernet kapcsolat
Mesh wifi kliens AP
Mesh wifi kapcsolat
Wifi kliens kapcsolat
Mesh Wi-Fi hálózat példa vezetékes és Wi-Fi kapcsolattal
A kliens hozzáférési pontokhoz (AP) való csatlakozás révén a mesh wifi hálózatok vezérlőt (kontroller) használnak a hálózat kezelésére. A mesh wifi vezérlők gyakran a fő átjáróban (gateway) találhatók, amely az otthoni vagy munkahelyi hálózatot összeköti az internetszolgáltató infrastruktúrájával. A fő átjáró gyakran magában foglalja a vezérlőt és az integrált wifi AP klienst, amelyet a vezérlő is kezel. A vezérlő önállóan is bárhol elhelyezkedhet a hálózaton.
Egy mesh wifi hálózatban használt eszközök száma a felhasználás igényeitől függ: néhány telepítés jól működik egy vezérlővel és két kliens wifi AP-val, míg más (nagyobb alapterületű) helyeken egy vezérlőre és több wifi AP kliensre lesz szükség. A mesh wifi hálózatok hihetetlen léptékben méretezhetők, amíg van vezérlő a kliens AP-k kezelésére. Sok helyiségben nincs vezetékes Ethernet kapcsolat minden. Ezért a wifi AP-k optimális elhelyethetősége érdekében a mesh wifi eszközök többféle hálózati kapsolaton keresztül csatlakozhatnak egymáshoz: wifi, Ethernet és minden olyan, amelyeket az IEEE 1905.1 protokoll támogat.
Az IEEE 1905.1 protokoll meghatározza az otthoni hálózatok kialakítását lehetővé tévő, vezeték nélküli és  vezetékes technológiákat:  IEEE 802.11 (Wi-Fi) IEEE 1901 (HomePlug) powerline hálózat IEEE 802.3 Ethernet és Multimedia over Coax (MoCA) Fontos elem, amely az intelligens mesh wifi hálózatokat hozza létre: az AP kliensek (AP Agent) közötti kapcsolatok kezelésének képessége. Ezek a hálózatok többféle mesh wifi hálózat kommunikációt támogatnak. A hálózat optimalizálása érdekében a vezérlő (Controller Agent) kiválaszthatja a legjobb utat (vezetékes, vezeték nélküli vagy vegyes) az AP-k között.
Vezetékes (Ethernet) kapcsolat
Mesh Wi-Fi kapcsolat

Az EasyMesh WI-Fi és a Wi-Fi kiterjesztés közötti különbség

Lefedettség
Kiterjesztett Wi-Fi hálózat
Mesh Wi-Fi hálózat
Együttműködés
Konfigurálás
Kapcsolat
SSID (wifi hálózat név)
A hálózat hatósugarán belül szabadon lehet mozogni, mindenhol egyenletes a jelerősség
Az összes hálózati eszköz konfigurálása, beállítása egyszerre történik
A mesh wifi hálózat öngyógyító
Egy hálózat, egy SSID
Adott hálózati eszköz (AP) csak a hatósugara peremén lévő másik hálózati eszközhöz (hatótóv növelő) tud kapcsolódni
A megszakadt kapcsolatok addig nem állnak helyre, míg ki nem javítják a beállításokat
Minden kiterjesztett wifi hálózat-rész más-más SSID-vel rendelkezik
A hálózat hatósugarán belül előfordulhatnak kevésbé lefedett területek vagy jel nélküli területek (Wi-Fi holtpont)
A hálózati eszközök konfigurálása, beállítása egyenként történik
Az összes mesh hálózati eszköz (AP) kapcsolódik a hatósugarában elérhető többi hálózati eszközhöz (AP)
Gyorsaság
Hatékonyság
A kapcsolatban lévő hatótáv növelők mindig ugyanazon a jelszinten, ugyanazon a távolságon kommunikálnak egymással
Az egymással összekapcsolódot hálózati eszközök (AP-k) között a legrövidebb úton zajlik a kommunikáció
A teljes kiterjesztett hálózat sávszélességének akár az 50% elvész: 50% adatküldésre, 50% adatfogadásra szolgál
Az adott wifi-s eszköz és csak a hozzá legközelebb lévő AP kommunikációjában jelentkezhet sávszélesség csökkenés
94 000 Ft. 2019 szeptember 44 000 Ft. 2019 szeptember 74 000 Ft. 2019 szeptember
* A Wi-Fi Alliance®, Wi-Fi CERTIFIED EasyMesh™ Technology Overview, May 2018 alapján
390 000 Ft. 2019 szeptember

Hogyan működik a mesh WI-Fi

Egy vezeték nélküli mesh hálózatban a hálózati kapcsolat több tucat vagy akár több száz vezeték nélküli hálózati csomópont között oszlik meg, amelyek kommunikálnak egymással, annak érdekében hogy megoszszák a hálózati kapcsolatot egy nagy területen. A mesh csomópontok kisméretű rádióadók, amelyek ugyanúgy működnek, mint a vezeték nélküli útválasztók, másnéven a wifi routerek. A csomópontok a megfelelő wifi szabványokat (802.11(a, b), g, n, ac) használják a vezeték nélküli kommunikációhoz a felhasználókkal, és ami még fontosabb, az egymás közötti kommunikációban. Pl. 2 mesh csomópont kommunikálhat egymással az éppen leggyorsabb ac/ax wifi szabvány szerint, viszont egy régebbi típusű wifi eszközzel egy ettől eltérő, régebbi (és lassabb) wifi szabvány szerint.
A mesh csomópontok úgy vannak programozva, hogy képesek legyenek nagyobb hálózaton belül együttműködni. Az információ a hálózaton keresztül halad az A pontból a B pontra, vezeték nélküli ugrással az egyik hálócsomópontról a másikra. A csomópontok automatikusan kiválasztják a leggyorsabb és legbiztonságosabb utat a dinamikus útválasztás (dynamic routing) néven ismert folyamat során. A mesh wifi hálózatok legnagyobb előnye - szemben a vezetékes vagy rögzített vezeték nélküli hálózatokkal - az, hogy valóban vezeték nélküliek. A legtöbb hagyományos vezeték nélküli hozzáférési pontot még mindig vezetékkel kell csatlakoztatni az internetre, hogy jeleiket továbbítsák. Nagy vezeték nélküli hálózatok esetén az Ethernet kábeleket a mennyezeten és a falakban, kell elvezetni. Vezeték nélküli mesh wifi hálózatokban csak egy csomópontot kell fizikailag csatlakoztatni a külvilággal való kapcsolathoz (pl. egy internet modem). Ez az egy vezetékes csomópont ezután vezeték nélkül megosztja internetkapcsolatát a közelében lévő összes többi csomóponttal. Ezek a csomópontok ezután vezeték nélkül megosztják a kapcsolatot a hozzájuk legközelebbi csomópontokkal. Minél több csomópont van, annál tovább terjed a kapcsolat, létrehozva egy vezeték nélküli "összeköttetési felhőt", amely kis irodákat vagy akár egy városban milliókat is képes kiszolgálni.
A vezeték nélküli mesh hálózat előnyei a következők: kevesebb vezeték szükséges a hálózat kiépítéséhez, amely különösen a nagy lefedettségű területeken jelentős költségmegtakarítást jelenthet minél több mesh csomópontot kerül telepítésre, annál nagyobb és gyorsabb lesz a vezeték nélküli hálózat ugyanazokra a wifi szabványokra támaszkodik, amelyek a legtöbb vezeték nélküli hálózat esetében már érvényben vannak kényelmesek aki kialakításaott, főleg ott, ahol hiányoznak a vezetékes kapcsolatok - pl. kültéri koncerthelyek, raktárak vagy szállítási körülmények között hasznosak az egymásra “nem rálátó” wifi útválasztókkal is rendelkező nagy kiterjedésű (Non-Line-of-Sight - NLoS) hálózatok esetében, ahol a vezeték nélküli jelek szakaszosan blokkolva vannak a különböző tereptárgyak által. Ha több tucat vagy több száz más csomópont van a környéken, akkor a mesh hálózat önműködően biztosítja a szakadásmentes kapcsolatot a mesh wifi hálózat "önkonfiguráló", mivel a hálózat automatikusan beépít egy új csomópontot a meglévő struktúrába anélkül, hogy a hálózat adminisztrátorának közre kellene működnie a mesh wifi hálózat "öngyógyító”, mivel a hálózat automatikusan megtalálja a leggyorsabb és legmegbízhatóbb útvonalakat az adatok küldéséhez, még akkor is, ha adott csomópontok blokkolva vannak, vagy elveszítik a kapcsolatot a környezetükkel a vezeték nélküli mesh wifi konfigurációk lehetővé teszik a helyi hálózatok gyorsabb működését, mivel a helyi csomagoknak nem kell visszamenniük a központi szerverre a vezeték nélküli mesh wifi csomópontok egyszerűen telepíthetők és eltávolíthatók, így a hálózat rendkívül adaptív és bővíthető, attól függően, hogy nagyobb vagy kisebb hálózati lefedettségre van szükség

Mesh WI-Fi kapcsolatok 

A vezeték nélküli mesh wifi hálózatok jellegzetessége, hogy a hálózatnak csak egy csomópontját kell közvetlenül az internetre vezetékkel csatlakoztatni. Ez a vezetékes csomópont vezeték nélkül megosztja az internetkapcsolatot a legközelebbi csomópontcsoporttal, amely aztán megosztja a legközelebbi csomópontfürttel és így tovább. Ez azt jelenti, hogy a számtalan, nagy területen elhelyezett csomópontokhoz nem kell semmilyen adatvezetékkel csatlakozni. Az egymástól távol lévő csomópontoknak csak áramra van szüksége, a hagyományos áramhálózatból vagy akkumulátorok, napelemek révén, ha a szabadban vannak. A kültéri csomópontok időjárásálló burkolatban vannak, és bárhova felszerelhetők. Az továbbra is igaz, hogy a mesh eszközök nem igénylik az egymásra való “rálátást”, de telepítésnél - ha egy valóban gyors és problémamentes mesh wifi hálózat elérése a cél - törekedni kell ennek a megvalósítására. Belátható, hogy a rádióhullámok egyenes vonalban gyorsabban és veszteségmentesen terjednek mint egy labirintusban az innen-onnan visszaverődő rádiójelek.
A vezeték nélküli hálózatok hatékonyan megosztják az internet kapcsolatot, mivel minél több csomópont van telepítve, annál nagyobb távolságra jut el a jel. Minél több csomópont van jelen egy mesh hálózatban, annál erősebb és gyorsabb az internet kapcsolat a felhasználó számára. A távolság nagy szerepet játszik a vezeték nélküli jel erősségében. Ha egy laptop négy csomópont sugárzási tartományában van, akkor egy tradicionális vezeték nélküli útválasztó sávszélességének a négyszeresével van kapcsolatban. Ha kettővel csökken a laptop és a legközelebbi vezeték nélküli csomópont közötti távolság, akkor a jel erőssége négyszeres lesz. A vezeték nélküli csomópontok internetes kapcsolatot is biztosíthatnak a hálózaton belüli vezetékes eszközök részére (VoIP telefonok, videokamerák, szerverek, asztali munkaállomások, wifi hozzáférési pontok) hagyományos Ethernet kábel segítségével. Egy vezeték nélküli csomópont két vagy több Ethernet porttal is rendelkezhet, és a Power Over Ethernet (PoE) nevű technológián keresztül a csomópont energiát is tud biztosítani egy eszközöknek az Ethernet kábelen keresztül, anélkül, hogy az adott eszközt az elektromos hálózathoz kellene csatlakoztatni.
A vezeték nélküli hálózatok segítségével a városok széles körű, nagy sebességű vezeték nélküli kapcsolaton keresztül köthetik össze a polgárokat és a közszolgáltatásokat. Egyre több belvárosi terület telepíti nyilvános wifi hotspotokat, kialakítva az un. önkormányzati mesh wifi hálózatot (municipal mesh networks). A mesh wif hálózatok lehetővé teszik a városok számára, hogy olcsón és egyszerűen összekapcsoljanak hotspotokat, hozzájárulva az intelligens városok kialakításához. Az intelligens városok, valamint az elkövetkező generációs mobil- és wifi szabványok - az eddig megszokott és igénybevett hagyományos wifi szolgáltatások mellett - lehetővé teszik IoT (Internet-of-Things, a dolgok internete) szélesebb körű elterjedését valamint a gépjárművek közötti kommunikációt (V2V - vehicle-to-vehicle) és a kooperatív járműkommunikációt (V2X - vehicle-to-everything). Az önkormányzati hálózatok néhány előnye: az utazók ellenőrizhetik e-mailjüket utazás közben, a parkban, egy étteremben az önkormányzati tisztviselők vezeték nélküli csomópontok telepítésével ellenőrizhetik és figyelemmel kísérhetik a különboző önkormányzati létesítmények műkodését. A nagyszámű kapcsolat kiépítéséhez nincs szükség árkok ásására és különböző vezetékek lefektetésére a közbiztonsági és a sürgősségi ellátásban dolgozók biztonságos virtuális hálózatokhoz férhetnek hozzá a nagyobb hálózaton belül, hogy a kommunikációs vonalak hozzáférhetők maradjanak még akkor is, ha a szokásos telefon- vagy mobilszolgáltatás nem működik az utcai lámpákra, egyéb dedikált helyekre szerelt hálózati csomópontokkal a rendvédelmi szervek továbbra is csatlakozhatnak a hálózathoz, még mozgás közben is A meglévő vagy a jövőben kialakítandó  önkormányzati vezeték nélküli hálózatok azonban nem minden esetben mesh hálózatok. Sok esetben ezek az önkormányzati hálózatok a WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access - mikrohullámú hozzáférés globális interoperabilitása) nevű technológiával működnek, amely nagy távolságokon képes jeleket továbbítani erős mikrohullámú átvitel segítségével. Lehetséges a mesh hálózat és a WiMAX technológia kombinációjának a használata. A vezeték nélküli hálózatok olyan helyeken vagy országokban hasznosak, ahol nincs széles körű vezetékes infrastruktúra, telefonszolgáltatás vagy akár áram sem. A napelemes csomópontok csatlakoztathatók egyetlen cellás vagy műholdas internetkapcsolathoz, amely egy teljes települést vagy régiót az “online világhoz kapcsolhat”. Sok országban vannak olyan izolált helyek, amelyek túl messze vannak a hagyományos nagysebességű internethálózattól. Ezeken a területeken jól használható a mesh vezeték nélküli hálózat. Csomópontok sorozata kerül a legközelebbi elérhető vezetékes hozzáférési ponttól a nehezen elérhető területig.
1010100 01001110 01001111 11001001 01010010 01001001 01010010 01001110 01001111 01001001 11010010 01001001 01010010 01001110 01001111 01011001 01010010
Okos, kiterjesztett hatótávolságú otthoni Wi-Fi
 © 2009-2020 - Minden jog fenntartva
I

Mesh Wi-Fi

Mesh WI-FI jelentése

Az IEEE 80211s az IEEE 802.11 (Wi-Fi) szabvány módosítása, amely az un. mesh hálózat témájával foglalkozik. A mesh (háló) elnevezés egy háló mintája szerint (mint egy térbeli mintázat) összekapcsolódott hálózati eszközökra utal. A Wi-Fi tanusított EasyMesh ™ (Wi-Fi CERTIFIED EasyMesh™) szabványalapú megközelítést jelent a több hozzáférési pontot (AP) használó wifi hálózatokhoz, kombinálva a könnyen kezelhető, önállóan alkalmazkodó wifi előnyeit és a Wi-Fi tanusított (Wi-Fi CERTIFIED ™) eszközök együttműködését. A Wi-Fi EasyMesh ™ hálózatok több hozzáférési pontot alkalmaznak, amelyek együtt alkotnak egységes hálózatot, amely intelligens, hatékony wifi kapcsolatot biztosít az otthoni és kültéri területeken. A mesh hálózathoz csatlakozott eszközök egymással összekapcsolódnak ezen útválasztók (AP) segítségével, adatok küldésére és fogadására. A mesh hálózat az adatok küldésére és fogadására egy adott eszközhöz (telefon, laptop) legközelebbi útválasztót használja. A Wi-Fi EasyMesh ™ termékek kiterjesztett, egységes lefedettségű wifi hálózatokat biztosítanak, amelyek intelligensen kezelik az erőforrásokat minimális felhasználói beavatkozással. A technológia nagyon skálázható, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy szükség esetén további vezeték nélküli hozzáférési pontokat  hozzáadhassanak a meglévőkhöz.

A WI-FI fejlődése *

A wifi képes eszközök számának hatalmas növekedése megnövelte az igényt az egész otthonra kiterjedő wifi kapcsolódás lehetőségére és a teljes wifi lefedettség iránt. A felhasználók egyre több mobil eszközt birtokolnak, egyre több IoT eszköz kerül használatba és a különböző intelligens otthoni kapcsolatok is folyamatos wifi kapcsolatot igényelnek. Ez az egyre növekvő igény hozta magával annak szükségességét, hogy egységes wifi lefedettség fogja át az otthoni és a kültéri területeket. Hagyományosan az otthoni wifi hálózat kiépítés egyetlen wifi hozzáférési pontot (AP) vagy útválasztót tartalmaz, amely általában nem biztosítja a megkívánt lefedettségi területet. A szerkezeti környezet (a falak és a födém anyaga, a falakban lévő vezetékezés típusa) is befolyásolhatja a wifi lefedettséget. Ezen felül a növekvő számú wifi eszközök és szolgáltatások extra forgalmat generálnak a wifi hálózatokon. Az egyszeres wifi AP-megoldások gyakran nem elegendőek a megfelelő wifi lefedettség biztosításához. A megnövelt AP teljesítmény, a jobb szerkezeti hatékonyság, a csökkenő interferencia, az optimalizált wifi AP elhelyezés és  hálózati konfiguráció csak kis mértékben hoz javulást ebben az esetben a wifi hálózatok lefedettségét tekintve. A rossz wifi lefedettség elkerülése érdekében egyes wifi hálózat megvalósítások hatótáv növelőt (Range Extender) használnak a meglévő wifi hálózat hatótávolságának megnövelésére. A hatótáv növelők alkalmazása a wifi hálózat átviteli sebesség csökkenését eredményezheti. Amennyiben egy hatótáv növelő kiesik a rendszerből, ha átmenetileg is, az a meglévő wifi hálózat egy részének a kiesésével jár: azon a területen, amelyet a meghibásodott hatótáv növelő szórt be wifi-vel, megszűnik a wifi lefedettség.
Wifi lefedettség nagy alapterületen egy AP használatával
Erőteljes piaci igény van a teljes wifi lefedettségre, a hatékony, önkonfiguráló wifi hálózatokra, amelyek beállításához minimális munka szükséges és amelyek nagyrészt önfenntartóak. Erre az igényre az iparág válaszolt: szabadalmaztatott megoldásokat dolgoztak ki elsősorban az otthonok és kis irodák számára, lehetővé téve több wifi AP alkalmazását egymással összekapcsolva, egyetlen hálózatot hozva létre. Ezek a termékek a felhasználók számára kiterjesztett wifi lefedettséget biztosítanak, de nem biztosítják a több gyártó terméke közötti interoperabilitást, az egymással való együttműködés képességét. Ettől függetlenül a különböző gyártók, különböző termékei elvileg képesek az együttműködésre, de a gyakorlat azt mutatja, hogy ez a fajta együttműködés inkább kiszámíthatatlan és esetleges, nem biztosít stabil, hosszú távon használható wifi kapcsolatot.
Wifi lefedettség nagy alapterületen több AP használatával

Okos WI-FI - mesh Wi-Fi*

A Wi-Fi CERTIFIED EasyMesh ™ egy Wi-Fi Alliance® tanúsítás, amely a több AP-t használó Wi-Fi hálózatok szabványalapú megközelítése . A Wi-Fi EasyMesh ™ a Wi-Fi CERTIFIED ™ programok minőségének és interoperabilitásának ígéretére épül, amely kiterjeszti a wifi lefedettséget és javítja a teljesítményt otthon vagy az irodában, miközben lehetővé teszi eltérő gyártótól származó EasyMesh Wi-Fi hozzáférési pontok használatát. Az EasyMesh Wi-Fi hálózatok több hozzáférési pontot használnak, amelyek együttműködnek annak biztosítása érdekében, hogy az otthoni vagy irodai területeken mindenki rendelkezzen teljes wifi lefedettséggel. Az EasyMesh Wi-Fi hálózatok alkalmazkodnak a változó hálózati feltételekhez, annak érdekében, hogy egységes, magas színvonalú felhasználói élményt biztosítson. Az EasyMesh Wi-Fi program, amely a Wi-Fi Alliance Multi-AP műszaki specifikációján alapul, kihasználja a wifi szabványokat és protokollokat, hogy megkönnyítse az EasyMesh Wi-Fi hálózatok telepítését, az EasyMesh Wi-Fi eszközállomány bővítését, egységes, adaptálható hálózatot alkotva, amely beállíthatja saját topológiáját és kiegyensúlyozhatja a wifi AP-k terhelését. Az eredmény egy intelligensebb wifi hálózat, amely kibővített hálózati lefedettséget, nagyobb teljesítményt és kapacitást, valamint hatékony hálózati forgalmat biztosít. Az EasyMesh Wi-Fi program meghatározza a wifi AP-k közötti ellenőrzési protokollokat, a forgalom irányítását szolgáló mechanizmusokat, és az adatobjektumokat, amelyek szükségesek az egyszerű kiépítéshez, alkalmazáshoz, a wifi AP-k automata vezérléséhez egy mesh wifi hálózatban. A kliens hozzáférési pontokhoz (AP) való csatlakozás révén a mesh wifi hálózatok vezérlőt (kontroller) használnak a hálózat kezelésére. A mesh wifi vezérlők gyakran a fő átjáróban (gateway) találhatók, amely az otthoni vagy munkahelyi hálózatot összeköti az internetszolgáltató infrastruktúrájával. A fő átjáró gyakran magában foglalja a vezérlőt és az integrált wifi AP klienst, amelyet a vezérlő is kezel. A vezérlő önállóan is bárhol elhelyezkedhet a hálózaton.
Gateway Kliens kontroller
Mesh wifi hálózat példa vezetékes és wifi kapcsolattal
Mesh wifi Ethernet kapcsolat
Mesh wifi kliens AP
mesh wifi kapcsolat
wifi kliens kapcsolat
Egy mesh wifi hálózatban használt eszközök száma a felhasználás igényeitől függ: néhány telepítés jól működik egy vezérlővel és két kliens wifi AP-val, míg más (nagyobb alapterületű) helyeken egy vezérlőre és több wifi AP kliensre lesz szükség. A mesh wifi hálózatok hihetetlen léptékben méretezhetők, amíg van vezérlő a kliens AP-k kezelésére. Sok helyiségben nincs vezetékes Ethernet kapcsolat minden. Ezért a wifi AP-k optimális elhelyethetősége érdekében a mesh wifi eszközök többféle hálózati kapsolaton keresztül csatlakozhatnak egymáshoz: wifi, Ethernet és minden olyan, amelyeket az IEEE 1905.1 protokoll támogat.
Mesh Wi-Fi kapcsolat
Vezetékes (Ethernet) kapcsolat
Az IEEE 1905.1 protokoll meghatározza az otthoni hálózatok kialakítását lehetővé tévő, vezeték nélküli és vezetékes technológiákat:  IEEE 802.11 (Wi-Fi) IEEE 1901 (HomePlug) powerline hálózat IEEE 802.3 Ethernet és Multimedia over Coax (MoCA) Fontos elem, amely az intelligens Mesh wifi hálózatokat hozza létre: a wifi AP kliensek (AP Agent) közötti kapcsolatok kezelésének képessége. Ezek a hálózatok többféle Mesh wifi hálózat kommunikációt támogatnak. A hálózat optimalizálása érdekében a vezérlő (Controller Agent) kiválaszthatja a legjobb utat (vezetékes, vezeték nélküli vagy vegyes) az AP-k között.
* A Wi-Fi Alliance®, Wi-Fi CERTIFIED EasyMesh™ Technology Overview, May 2018 alapján

WI-FI kiterjesztés és mesh Wi-Fi

Lefedettség
Mesh wifi hálózat
Együttműködés
Konfigurálás
Kapcsolat
SSID (Wi-Fi hálózat név)
A hálózat hatósugarán belül szabadon lehet mozogni, mindenhol egyenletes a jelerősség
Az összes hálózati eszköz konfigurálása, beállítása egyszerre történik
A mesh wifi hálózat öngyógyító
Egy hálózat, egy SSID
Az összes hálózati eszköz (AP) kapcsolódik a hatósugarában elérhető többi hálózati eszközhöz (AP)
Gyorsaság
Hatékonyság
Az egymással összekapcsolódot hálózati eszközök (AP-k) között a legrövidebb úton zajlik a kommunikáció
Az adott wifii-s eszköz és csak a hozzá legközelebb lévő AP kommunikációjában jelentkezhet sávszélesség csökkenés
Lefedettség
Kiterjesztett wifi hálózat
Együttműködés
Konfigurálás
Kapcsolat
SSID (Wi-Fi hálózat név)
Adott hálózati eszköz (AP) csak a hatósugara peremén lévő másik hálózati eszközhöz (hatótóv növelő) tud kapcsolódni
A megszakadt kapcsolatok addig nem állnak helyre, míg ki nem javítják a beállításokat
Minden kiterjesztett wifi hálózat-rész más-más SSID-vel renfelkezik
A hálózat hatósugarán belül előfordulhatnak kevésbé lefedett területek vagy jel nélküli területek (wifi holtpont)
A hálózati eszközök konfigurálása, beállítása egyenként történik
Gyorsaság
Hatékonyság
A kapcsolatban lévő hatótáv növelők mindig ugyanazon a jelszinten, ugyanazon a távolságon kommunikálnak egymással
A teljes kiterjesztett hálózat sávszélességének akár az 50% elvész: 50% adatküldésre, 50% adatfogadásra szolgál

Mesh WI-FI költségek

Hatékonyságát és árát tekintve, hatalmas különbségek vannak a kiterjesztett wifi hálózat és a mesh wifi hálózat között. Egy wifi hálózat hatótávnövelő már 14 000 Ft-tól elérhető, a jobbak ára 44 000 Ft. körül kezdődik. A professzionális mesh wifi eszközök árai egy nagyságrenddel magasabbak.
94 000 Ft. 2019 szeptember 44 000 Ft. 2019 szeptember 74 000 Ft. 2019 szeptember 390 000 Ft. 2019 szeptember
Egyedi rendszergazda szolgáltatások magánszemélyek, kis- és középvállalkozások részére

Hogyan működik a mesh Wi-Fi

Egy vezeték nélküli mesh hálózatban a hálózati kapcsolat több tucat vagy akár több száz vezeték nélküli hálózati csomópont között oszlik meg, amelyek kommunikálnak egymással, annak érdekében hogy megoszszák a hálózati kapcsolatot egy nagy területen. A mesh csomópontok kisméretű rádióadók, amelyek ugyanúgy működnek, mint a vezeték nélküli útválasztók, másnéven a wifi routerek. A csomópontok a megfelelő wifi szabványokat (802.11(a, b), g, n, ac) használják a vezeték nélküli kommunikációhoz a felhasználókkal, és ami még fontosabb, az egymás közötti kommunikációban. Pl. 2 mesh csomópont kommunikálhat egymással az éppen leggyorsabb ac/ax wifi szabvány szerint, viszont egy régebbi típusű wifi eszközzel egy ettől eltérő, régebbi (és lassabb) wifi szabvány szerint.
A mesh csomópontok úgy vannak programozva, hogy képesek legyenek nagyobb hálózaton belül együttműködni. Az információ a hálózaton keresztül halad az A pontból a B pontra, vezeték nélküli ugrással az egyik hálócsomópontról a másikra. A csomópontok automatikusan kiválasztják a leggyorsabb és legbiztonságosabb utat a dinamikus útválasztás (dynamic routing) néven ismert folyamat során. A mesh wifi  hálózatok legnagyobb előnye - szemben a vezetékes vagy rögzített vezeték nélküli hálózatokkal - az, hogy valóban vezeték nélküliek. A legtöbb hagyományos vezeték nélküli hozzáférési pontot még mindig vezetékkel kell csatlakoztatni az internetre, hogy jeleiket továbbítsák. Nagy vezeték nélküli hálózatok esetén az Ethernet kábeleket a mennyezeten és a falakban, kell elvezetni. Vezeték nélküli mesh wifi hálózatokban csak egy csomópontot kell fizikailag csatlakoztatni a külvilággal való kapcsolathoz (pl. egy internet modem). Ez az egy vezetékes csomópont ezután vezeték nélkül (pl. wifi kapcsolat) megosztja internetkapcsolatát a közelében lévő összes többi csomóponttal. Ezek a csomópontok ezután vezeték nélkül megosztják a kapcsolatot a hozzájuk legközelebbi csomópontokkal. Minél több csomópont van, annál tovább terjed a kapcsolat, létrehozva egy vezeték nélküli "összeköttetési felhőt", amely kis irodákat vagy akár egy városban milliókat is képes kiszolgálni.
A vezeték nélküli mesh wifi hálózat előnyei a következők: kevesebb vezeték szükséges a hálózat kiépítéséhez, amely különösen a nagy lefedettségű területeken jelentős költségmegtakarítást jelenthet minél több mesh csomópontot kerül telepítésre, annál nagyobb és gyorsabb lesz a vezeték nélküli hálózat ugyanazokra a wifi szabványokra támaszkodik, amelyek a legtöbb vezeték nélküli hálózat esetében már érvényben vannak kényelmesek aki kialakításaott, főleg ott, ahol hiányoznak a vezetékes kapcsolatok - pl. kültéri koncerthelyek, raktárak vagy szállítási körülmények között hasznosak az egymásra “nem rálátó” wifi útválasztókkal is rendelkező nagy kiterjedésű (Non-Line-of-Sight - NLoS) hálózatok esetében, ahol a vezeték nélküli jelek szakaszosan blokkolva vannak a különböző tereptárgyak által. Ha több tucat vagy több száz más csomópont van a környéken, akkor a mesh hálózat önműködően biztosítja a szakadásmentes kapcsolatot a mesh wifi hálózat "önkonfiguráló", mivel a hálózat automatikusan beépít egy új csomópontot a meglévő struktúrába anélkül, hogy a hálózat adminisztrátorának közre kellene működnie a mesh wifi hálózat "öngyógyító”, mivel a hálózat automatikusan megtalálja a leggyorsabb és legmegbízhatóbb útvonalakat az adatok küldéséhez, még akkor is, ha adott csomópontok blokkolva vannak, vagy elveszítik a kapcsolatot a környezetükkel a vezeték nélküli mesh wifi konfigurációk lehetővé teszik a helyi hálózatok gyorsabb működését, mivel a helyi csomagoknak nem kell visszamenniük a központi szerverre a vezeték nélküli mesh wifi csomópontok egyszerűen telepíthetők és eltávolíthatók, így a hálózat rendkívül adaptív és bővíthető, attól függően, hogy nagyobb vagy kisebb hálózati lefedettségre van szükség

Mesh WI-FI kapcsolatok

A vezeték nélküli mesh wifi hálózatok jellegzetessége, hogy a hálózatnak csak egy csomópontját kell közvetlenül az internetre vezetékkel csatlakoztatni. Ez a vezetékes csomópont vezeték nélkül megosztja az internetkapcsolatot a legközelebbi csomópontcsoporttal, amely aztán megosztja a legközelebbi csomópontfürttel és így tovább. Ez azt jelenti, hogy a számtalan, nagy területen elhelyezett csomópontokhoz nem kell semmilyen adatvezetékkel csatlakozni. Az egymástól távol lévő csomópontoknak csak áramra van szüksége, a hagyományos áramhálózatból vagy akkumulátorok, napelemek révén, ha a szabadban vannak. A kültéri csomópontok időjárásálló burkolatban vannak, és bárhova felszerelhetők.
Az továbbra is igaz, hogy a mesh eszközök nem igénylik az egymásra való “rálátást”, de telepítésnél - ha egy valóban gyors és problémamentes mesh wifi hálózat elérése a cél - törekedni kell ennek a megvalósítására. Belátható, hogy a rádióhullámok egyenes vonalban gyorsabban és veszteségmentesen terjednek mint egy labirintusban az innen-onnan visszaverődő rádiójelek. A vezeték nélküli hálózatok hatékonyan megosztják az internet kapcsolatot, mivel minél több csomópont van telepítve, annál nagyobb távolságra jut el a jel. Minél több csomópont van jelen egy mesh hálózatban, annál erősebb és gyorsabb az internet kapcsolat a felhasználó számára. A távolság nagy szerepet játszik a vezeték nélküli jel erősségében. Ha egy laptop négy csomópont sugárzási tartományában van, akkor egy tradicionális vezeték nélküli útválasztó sávszélességének a négyszeresével van kapcsolatban. Ha kettővel csökken a laptop és a legközelebbi vezeték nélküli csomópont közötti távolság, akkor a jel erőssége négyszeres lesz.
A vezeték nélküli csomópontok internetes kapcsolatot is biztosíthatnak a hálózaton belüli vezetékes eszközök részére (VoIP telefonok, videokamerák, szerverek, asztali munkaállomások, wifi hozzáférési pontok) hagyományos Ethernet kábel segítségével. Egy vezeték nélküli csomópont két vagy több Ethernet porttal is rendelkezhet, és a Power Over Ethernet (PoE) nevű technológián keresztül a csomópont energiát is tud biztosítani egy eszközöknek az Ethernet kábelen keresztül, anélkül, hogy az adott eszközt az elektromos hálózathoz kellene csatlakoztatni.
A vezeték nélküli hálózatok segítségével a városok széles körű, nagy sebességű vezeték nélküli kapcsolaton keresztül köthetik össze a polgárokat és a közszolgáltatásokat. Egyre több belvárosi terület telepít nyilvános wifi hotspotokat, kialakítva az un. önkormányzati mesh hálózatot (municipal mesh networks). A mesh wifi hálózatok lehetővé teszik a városok számára, hogy olcsón és egyszerűen összekapcsoljanak hotspotokat, hozzájárulva az intelligens városok kialakításához. Az intelligens városok, valamint az elkövetkező generációs mobil- és wifi szabványok - az eddig megszokott és igénybevett hagyományos wifi szolgáltatások mellett - lehetővé teszik IoT (Internet-of-Things, a dolgok internete) szélesebb körű elterjedését valamint a gépjárművek közötti kommunikációt (V2V - vehicle-to-vehicle) és a kooperatív járműkommunikációt (V2X - vehicle-to-everything). Az önkormányzati hálózatok néhány előnye: az utazók ellenőrizhetik e-mailjüket utazás közben, a parkban, egy étteremben az önkormányzati tisztviselők vezeték nélküli csomópontok telepítésével ellenőrizhetik és figyelemmel kísérhetik a különboző önkormányzati létesítmények műkodését. A nagyszámű kapcsolat kiépítéséhez nincs szükség árkok ásására és különböző vezetékek lefektetésére a közbiztonsági és a sürgősségi ellátásban dolgozók biztonságos virtuális hálózatokhoz férhetnek hozzá a nagyobb hálózaton belül, hogy a kommunikációs vonalak hozzáférhetők maradjanak még akkor is, ha a szokásos telefon- vagy mobilszolgáltatás nem működik az utcai lámpákra, egyéb dedikált helyekre szerelt hálózati csomópontokkal a rendvédelmi szervek továbbra is csatlakozhatnak a hálózathoz, még mozgás közben is A meglévő vagy a jövőben kialakítandó  önkormányzati vezeték nélküli hálózatok azonban nem minden esetben mesh hálózatok. Sok esetben ezek az önkormányzati hálózatok a WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access - mikrohullámú hozzáférés globális interoperabilitása) nevű technológiával működnek, amely nagy távolságokon képes jeleket továbbítani erős mikrohullámú átvitel segítségével. Lehetséges a mesh hálózat és a WiMAX technológia kombinációjának a használata. A vezeték nélküli hálózatok olyan helyeken vagy országokban hasznosak, ahol nincs széles körű vezetékes infrastruktúra, telefonszolgáltatás vagy akár áram sem. A napelemes csomópontok csatlakoztathatók egyetlen cellás vagy műholdas internetkapcsolathoz, amely egy teljes települést vagy régiót az “online világhoz kapcsolhat”. Sok országban vannak olyan izolált helyek, amelyek túl messze vannak a hagyományos nagysebességű internethálózattól. Ezeken a területeken jól használható a mesh vezeték nélküli hálózat. Csomópontok sorozata kerül a legközelebbi elérhető vezetékes hozzáférési ponttól a nehezen elérhető területig.
11001110  01001111  01001001  11010010  01001001  01010010
Okos, kiterjesztett hatótávolságú otthoni Wi-Fi