Látható Wi-Fi hullámok

01001001 01010010 01001110 01001111 01001001 01010010 01001110 01001111 01001001 01010010
 © 2009-2020 - Minden jog fenntartva
I
Egyedi rendszergazda szolgáltatások magánszemélyek, kis- és középvállalkozások részére
A Wi-Fi hullámok csendben és láthatatlanul körbeveszik a teret, hozzájárulva a világ információinak eléréséhez. De kevesen vannak, akik valóban tudják, hogy mi a Wi-Fi valójában, nem is beszélve arról, hogy szinte senki nem tudja, hogy hogyan néznek ki valójában a Wi-Fi hullámok. Nickolay Lamm, a MyDeals.com blogger alkotója úgy döntött, hogy körbejárja a témát. 2013-ban a vice.com és a huffpost.com is beszámolt Nickolay Lamm művész képeiről, amelyeken elképzelte az emberi szem számára láthatatlan Wi-Fi jelek méretét, formáját és színét. A Wi-Fi ábrázolásában, Lamm együtt dolgozott M. Browning Vogel, Ph.D.-vel, egy asztrobiológussal, aki a NASA Ames volt alkalmazottja. Vogel elmagyarázta a vezeték nélküli technológia lényegét, természetét.
Lamm, a számára kedves Washington DC-jének illusztrációin a tereptárgyak, a környező Wi-Fi csatornák különböző színekben vannak ábrázolva, a teljes Wi-Fi mezők pedig többszínű, egymásba illeszkedő buborékokként jelennek meg.   A fák vagy más tárgyak általi jelinterferencia a Wi-Fi „ködének” töréseként jelenik meg, amely egyébként a teljes tájat lefedi.
A Wi-Fi energiamező mérete és a Wi-Fi jel továbbításának módja A Wi-Fi egy energiamező, amelyet hullámként terjed. A hullámoknak van egy bizonyos magassága, egymás közti távolsága és egy bizonyos sebességgel haladnak. A Wi-Fi hullámok közötti távolság rövidebb, mint a rádióhullámok esetében és hosszabb, mint a mikrohullámok esetében; így a Wi-Fi számára egyedülálló átviteli sáv adódik, amelyet más jelek nem szakíthatnak meg. A tipikus Wi-Fi hullámok amplitúdója csökken, amikor távolabb kerülnek a forrástól, ezért a hullámok jobbra szélesebbek és balra kisebbek, feltételezve, hogy a forrás a kép jobb oldalán van. Ez a kép egy idealizált wifi adattovábbítást ábrázol, amely különféle alcsatornákra oszlik, amelyek piros, sárga, zöld és más színekben vannak feltüntetve. A wifi hullámok megjelenítésére Washington DC-ben került sor.  Lamm a DC.gov oldalon elérhető térkép adatai alapján ábrázolta az elérhető wifi hálózatok méretét és formáját a National Mall park felett. A National Mall nemzeti park az Amerikai Egyesült Államok fővárosa, Washington szívében.
A Wi-Fi útválasztó (AP) vagy a Wi-Fi antenna csatlakoztatható fákhoz, épületekhez, lámpaoszlopokhoz és egyéb szerkezetekhez. Egy tipikus kültéri útválasztó a rögzítési pontjától legalább 90 m távolságra sugározza a Wi-Fi jelet. Különböző tárgyak, mint pl. a fák, olyan mértékben akadályozhatják a Wi-Fi jel terjedését, hogy azt több helyre elhelyezett Wi-Fi útválasztókkal kell kiegészíteni. Több útválasztó létrehozhat egy olyan mezőt, amely teljes egészében kiterjed a Washington DC-ben található National Mall nemzeti parkra, az itt látható módon.
Az épületekhez, lámpaoszlopokhoz és egyéb objektumokhoz rögzített Wi-Fi útválasztók kör alakú adatmezőt hoznak létre. Ezeknek az antennáknak minden irányban terjedő Wi-Fi jele van, amely minden irányban egyenlően terjed, kör alakú sávokként ábrázolva. A Wi-Fi a rádió és a mikrohullám közötti frekvencián sugároz, vagyis a hullámok vagy impulzusok közötti távolságot a színes, kör alakú sávok mutatják.
2013 elején az osztrák művész és építész, Peter Jellitsch, egy New York-i lakásban a rádióhullámokat mérte, és 45 napon keresztül rögzítette a Wi-Fi tevékenységet a lakásban.  “Tudod, az az őrült minta, hogy miként vágódik ki, majd tér vissza, és igazán erős, majd alig működik újra.” Ezt a láthatatlan, "töredezett helyet" Jellitsch próbálta megragadni, "Bleecker Street Documents" című munkájában.   Peter Jellitsch új megközelítést talált a látható és láthatatlan térbeli realitások ábrázolására. A Bleecker Street Documents projektjével felvállalta az időbeli-térbeli állapot elképzelésének a megvalósítását, amely minden városi légtérünket áthatja. A projekt helyszínéről elnevezett Bleecker Street dokumentumok szigorúan elemezik és feltárják a vezeték nélküli adathálózatok által aktivált légköri változások mikroméréseit. Az adatokbóll egy objektumot alakított ki, amely egy Wi-Fi jel fizikai ábrázolása.
Peter Jellitsch egyfajta tudós. Jellitsch méri a körülöttünk levő láthatatlan erőket - pl. az elektromágneseséget -, majd rajzaival, modelljeivel és installációival dokumentálja eredményeit.   "Nem érdekel valami olyan ábrázolása, amelyet láttam a való világban" - mondta 2011-ben, egy másik, szintén méréseken alapuló projektje kapcsán. "Érdeklődésem arra terjed ki, hogy valamit átalakítsak, amit a virtuális világban láttam."
A Project Cogsworth keretén belül egy “csináld magad” rádiótávcsövet építettek, 2.44 GHz-re állítva, amely a wifi sáv közepén található. Ennek az eszköznek a segítségével tették láthatóvá a Wi-Fi jeleket.
Richard Vijgen a Studio Richard Vijgen, a kortárs információs kultúra tervező stúdiójának alapítója.  Richard új stratégiákat vizsgál, amelyek célja a nagy történetek megtalálása a big data-ban, a kutatás és a tervezés révén. Munkája mélyen a digitális területen gyökerezik, de mindig kapcsolódik a fizikai vagy társadalmi térhez. A big data a nagy mennyiségű, nagy sebességgel változó és nagyon változatos adatok feldolgozásáról szól. A WiFi Impressionist egy terep installáció, amely a William Turner városképei által ihletett elektromágneses tájakat jelenít meg.
A munka egy irány-antennát tartalmaz amely figyeli a Wi-Fi jeleket, és felépíti a jelek háromdimenziós modelljét. Ebből a modellből egy nézettábla kerül kiválasztásra, amely meghatározza a perspektívát és a keretet. A kereten belül felvett jeleket egy adott forrásból sugárzott hullámként jelenítik meg, és egy mobil plotter segítségével rajzolják meg. Az antenna és a plotter egyaránt állványra van felszerelve, és úgyanúgy a terepbe helyezhetők, mintha egy festő által felállított festőállvány.  
A Richard Vijgen Stúdió  másik projektje a Hertzian Landscape (2019) a rádióspektrum élő megjelenítése.  A látható fénytől eltérően a rádióspektrum hullámait közvetlenül nem érzékelhetjük, ez a tér mégis az emberi tevékenységgel függ össze. A Hertzian Landscape szinte valós időben egy digitális vevőkészüléket alkalmaz a rádióspektrum szkennelésére, és jelek ezreit jeleníti meg a panorámás elektromágneses tájban. A felhasználók nagyítani tudnak bizonyos frekvenciákra úgy, hogy a panoráma elé állnak, mintha a rádióvevőt a testükkel irányítanák, és azt az érzetet keltve, hogy áthaladnak a spektrumon. A rádióműsoroktól, az időjárási műholdaktól  kezdve a léginavigációig, a rádióspektrum több száz kijelölt szeletet oszt fel, amelyek mindegyike egy adott alkalmazáshoz van társítva.  Egy helyi frekvenciaadatbázis alapján, amely leírja ezeket a frekvencia-szeleteket, a jelek jegyzetekkel vannak ellátva, amelyek információt szolgáltatnak azok elméleti típusáról és alkalmazásáról.
A szintén Richard Vijgen nevével fémjelzett The Architecture of Radio egy webhelyspecifikus iOS és Android alkalmazás, amely megjeleníti a “hálózatok  hálózatát” az infoszféra környezeti jellegének megfordításával: elrejti a láthatót, miközben feltárja azt a láthatatlan technológiai tájat, amellyel eszközünkön keresztül kölcsönhatásba lépünk. A The Architecture of Radio egy adatmegjelenítés, amely a nyilvános cellatorony, a Wi-Fi és a műholdas helyek globális  adatkészletein alapul. A GPS-helyzet alapján az alkalmazás 360 fokos vizualizációt mutat a körülvevő jelekről. Az adatkészlet majdnem 7 millió cellatornyot, 19 millió Wi-Fi útválasztót és több száz műholdat tartalmaz. Az alkalmazás webhelyspecifikus verziója a vezetékes kommunikációs infrastruktúrát beilleszti a kiállítási térbe. Célja, hogy átfogó ablakot biztosítson az infoszférába.
Az infoszféra a vezetékes és vezeték nélküli jelek bonyolult hálózatán alapszik. Teljes mértékben körbe vagyunk véve egy adatkábelek és rádiójelek láthatatlan rendszerével, amelyek hozzáférési pontoktól, cellatornyoktól és műholdaktól származnak. Digitális életünk ezen a nagyon fizikai kommunikációs, megfigyelési és navigációs rendszertől függ. Az infoszféra egy kölcsönös függésbenlévő (interdependens) környezetre utal, mint például a bioszféra, amelyet információs entitások laknak. Míg az információs környezet (szféra) helye a kibertér, az infoszférák nem korlátozódnak pusztán az online környezetre.
A NEW SCIENTIST blog oldalán 2008-ban jelent meg “Láthatatlan Wi-Fi jelek elkapva a kamerán” címmel egy eredeti próbálkozás a Wi-Fi hullám láthatóvá tételére. Egy oslói építészeti és dizájniskola csoportja készített egy eszközt a Wi-Fi hullám megjelenítésére. Egy norvég városban a Wi-Fi hullámokat “fény festéssel” jelenítették meg. A Wi-Fi hullám erősségének kijelzésére egy 4 m hosszú, 80 darabos LED sort használtak. A LED sor hosszúsága jelezte az észlelt  Wi-Fi hullám erősségét.  
 A hosszú expozíciós idővel készült fényképek egy fényfal formájában jelenítették meg az éppen észlelt Wi-Fi hullám erősségét. Ez a megoldás egyfajta Wi-Fi keresztmetszetet jelenít meg az adott helyen mért Wi-Fi jelerősség mértékéről.  
Luis Hernan egy sorozat fotót készített, amely a vezeték nélküli jelek erősségét eltérő színekkel mutatja be. Készített egy alkalmazást, amely letölthető okostelefonra, és nagyon egyszerű EMF-detektorként működhet. Az alkalmazás ingyenes. A színkód, amelyet Luis használt: Kék - a leggyengébb jelet jelöli Lila - kissé erősebb Zöld - kissé erősebb Sárga - kissé erősebb Piros - legerősebb jel Mobiltelefon Wi-Fi hotspot módban - a telefonhoz közeli jel gyengébbnek tűnik ezen a képen, mint az előzőn, valószínűleg a Wi-Fi jel változó jellege miatt.
Mobiltelefon Wi-Fi hotspot módban - a piros telefon kavarog a telefon felett, azt jelzi, hogy a legerősebb jel a telefonhoz legközelebb van.
Mobiltelefon Wi-Fi hotspot módban - bár a gyenge jelek többsége a telefontól legtávolabb található, vannak gyenge jelek nagyon közel a telefonhoz is.
Wi-Fi sugárzás az épület bejáratánál - a lépcső felénél gyengébb a Wi-Fi sugárzás mint az épülettől távolabb, majd közelebb a bejárathoz a sugárzás erősebbé válik.
Wi-Fi sugárzás az otthoni lépcsőn - nem meglepő módon a Wi-Fi router a bal oldali szekrényben található a telefon alatt.
Wi-Fi sugárzás társalgó környezetben - a színek eloszlása arra utal, hogy többféle Wi-Fi sugárzás forrás is van.
Okostelefonok, amelyeken aktiválva van a Luis-féle  Kirlian alkalmazás - a telefonok  jelzik, hogy a Wi-Fi sugárzási ereje a szoba különböző részein eltérő.
Hogyan készültek ezek a képek? Luis Hernan állványra szerelt DSLR fényképezőgépet használt. Ezeket a képeket hosszú expozíciós idővel készítette. Ezért kb. 5 percre nyitva hagyta a nyílást. Aztán használta, az un. Arduino Kirlian eszközt. Ez lényegében egy Wi-Fi érzékelő, amely egy egyszerű processzorhoz csatlakozik, és egy LED-szalaghoz van csatlakoztatva. A színeket a LED csík készíti. Ezeket a képeket Luis készítette, miközben a készüléket a fénykép készítése közben mozgatta. Luis sötét ruhát viselt, hogy elkerülje, hogy belekerüljön a fotóba.
Mit nem jelentenek ezek a fotók? Ezek a képek nem mutatják az összes vezeték nélküli jelet egy adott területen. Csak azt a sugárzást mutatják, ahol Luis mozgatja az eszközét. Tehát valószínűleg a sugárzás jelen van a képek más területein is, amelyeket nem látunk. Ezek a képek nem jelzik a Wi-Fi jel mozgását. A látványos örvényeket az okozza, hogy Luis készüléke a levegőben mozog. Ezek a képek nem mutatják a mobiltelefon sugárzását. Ezen képek céljából a készüléket 2.4 GHz-re kalibrálták. Az egyetlen sugárzás a 2.4 GHz-es frekvencián látható
Mit mutatnak ezek a fotók? A vezeték nélküli kapcsolat mindenhol körülöttünk van. Ez a sugárzás nagyon kiszámíthatatlanul reagál, ezt befolyásolja mind a környezetben található bútor, mind az emberek. A Wi-Fi nem tartja tiszteletben a „forráshoz való közelség” szabályt. Mint Luis mondja, még csak a ház körüli séta is zavarhatja a mező terjedését és erősségét. Rossz ajtó bezárásakor egy szoba hotspotként vagy holtpontként viselkedik a vezeték nélküli jelek számára.
Luis létrehozott egy ingyenes Android alkalmazást, az úgynevezett Kirlian Device Android alkalmazást, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy okostelefonjukon lássák a Wi-Fi-t. Az alkalmazás hangot bocsát ki, minél magasabb sugárzás jelenik meg, annál nagyobb a hangmagasság.
Miután elhelyezkedtek és betájoltak, a rajz idővel egyre sűrűbbé válik, a körülötte lévő hálózatok sűrűségétől függően.

Wlan lefedettségi térkép, Wi-Fi hőtérkép

A  művészi-tudományos megjelenítés mellett igény és lehetőség van a Wi-Fi jel gyakorlatiasabb megjelenítésére. Az un. Wi-Fi lefedettségi térkép, más néven Wi-Fi hőtérkép a vezeték nélküli jel lefedettségének és erősségének térképe; az összes kiválasztott hozzáférési pont (maximális) kollektív jelerősség-diagramjának eredményeit mutatja.   A Wi-Fi infrastruktúrához való hozzáférés (főleg ha más nem áll rendelkezésre) nélkülözhetetlen és kritikus. A vezeték nélküli hálózatokkal kapcsolatos problémák elhárítása sok esetben az egyik legbonyolultabb vagy leg munkaigényesebb hibaelhárítás.
A Wi-Fi hőtérkép és a mögötte lévő műszeres elemzés diagnosztizálja a jelerősséggel, a lefedettség hiányosságaival, a kapacitással kapcsolatos problémákat, a csatornák átfedésével és a “kósza” vezeték nélküli eszközökkel kapcsolatos problémákat, valamint részletes, könnyen érthető jelentést ad a megrendelő és a kivitelező kezébe. Hőtérkép nélkül a Wi-Fi hálózat optimalizálása sok ötletelést és próbálkozást igényel. Aki nem ismeri a Wi-Fi hőtérkép szoftver létezését, elég sok munkával és próbálkozással képes elérni azt a Wi-Fi lefedettséget, amelyet a megrendelő szeretne megkapni.
1010100 01001110 01001111 11001001 01010010 01001001 01010010 01001110 01001111 01001001 11010010 01001001 01010010 01001110 01001111 01011001 01010010

Látható Wi-Fi hullámok

 © 2009-2020 - Minden jog fenntartva
I
A NEW SCIENTIST blog oldalán 2008-ban jelent meg “Láthatatlan Wi-Fi jelek elkapva a kamerán” címmel egy eredeti próbálkozás a Wi-Fi hullám láthatóvá tételére. Egy oslói építészeti és dizájniskola csoportja készített egy eszközt a Wi-Fi hullám megjelenítésére. Egy norvég városban a Wi-Fi hullámokat “fényfestéssel” jelenítették meg. A Wi-Fi hullám erősségének kijelzésére egy 4 m hosszú, 80 darabos LED sort használtak. A LED sor hosszúsága jelezte az észlelt  Wi-Fi hullám erősségét.
A hosszú expozíciós idővel készült fényképek egy fényfal formájában jelenítették meg az éppen észlelt Wi-Fi hullám erősségét. Ez a megoldás egyfajta Wi-Fi keresztmetszetet jelenít meg.  
Egyedi rendszergazda szolgáltatások magánszemélyek, kis- és középvállalkozások részére
A Wi-Fi hullámok csendben és láthatatlanul körbeveszik a teret, hozzájárulva a világ információinak eléréséhez. De kevesen vannak, akik valóban tudják, hogy mi a Wi-Fi valójában, nem is beszélve arról, hogy szinte senki nem tudja, hogy hogyan néznek ki valójában a Wi-Fi hullámok. Nickolay Lamm, a MyDeals.com blogger alkotója úgy döntött, hogy körbejárja a témát. 2013-ban a vice.com és a huffpost.com is beszámolt Nickolay Lamm művész képeiről, amelyeken elképzelte az emberi szem számára láthatatlan Wi-Fi jelek méretét, formáját és színét. A Wi-Fi ábrázolásában, Lamm együtt dolgozott M. Browning Vogel, Ph.D.-vel, egy asztrobiológussal, aki a NASA Ames volt alkalmazottja. Vogel elmagyarázta a vezeték nélküli technológia lényegét, természetét. Lamm, a számára kedves Washington DC-jének illusztrációin a tereptárgyak, a környező Wi-Fi csatornák különböző színekben vannak ábrázolva, a teljes Wi-Fi mezők pedig többszínű, egymásba illeszkedő buborékokként jelennek meg.
A fák vagy más tárgyak általi jelinterferencia a Wi-Fi „ködének” töréseként jelenik meg, amely egyébként a teljes tájat lefedi.
A Wi-Fi energiamező mérete és a Wi-Fi jel továbbításának módja A Wi-Fi egy energiamező, amelyet hullámként terjed. A hullámoknak van egy bizonyos magassága, egymás közti távolsága és egy bizonyos sebességgel haladnak. A Wi-Fi hullámok közötti távolság rövidebb, mint a rádióhullámok esetében és hosszabb, mint a mikrohullámok esetében; így a Wi-Fi számára egyedülálló átviteli sáv adódik, amelyet más jelek nem szakíthatnak meg. A tipikus Wi-Fi hullámok amplitúdója csökken, amikor távolabb kerülnek a forrástól, ezért a hullámok jobbra szélesebbek és balra kisebbek, feltételezve, hogy a forrás a kép jobb oldalán van. Ez a kép egy idealizált wifi adattovábbítást ábrázol, amely különféle alcsatornákra oszlik, amelyek piros, sárga, zöld és más színekben vannak feltüntetve.
A wifi hullámok megjelenítésére Washington DC-ben került sor.  Lamm a DC.gov oldalon elérhető térkép adatai alapján ábrázolta az elérhető wifi hálózatok méretét és formáját a National Mall park felett. A National Mall nemzeti park az Amerikai Egyesült Államok fővárosa, Washington szívében.
A Wi-Fi útválasztó (AP) vagy a Wi-Fi antenna csatlakoztatható fákhoz, épületekhez, lámpaoszlopokhoz és egyéb szerkezetekhez. Egy tipikus kültéri útválasztó a rögzítési pontjától legalább 90 m távolságra sugározza a Wi-Fi jelet. Különböző tárgyak, mint pl. a fák, olyan mértékben akadályozhatják a Wi-Fi jel terjedését, hogy azt több helyre elhelyezett Wi-Fi útválasztókkal kell kiegészíteni.
Több útválasztó létrehozhat egy olyan mezőt, amely teljes egészében kiterjed a Washington DC-ben található National Mall nemzeti parkra, az itt látható módon.
Az épületekhez, lámpaoszlopokhoz és egyéb objektumokhoz rögzített Wi-Fi útválasztók kör alakú adatmezőt hoznak létre. Ezeknek az antennáknak minden irányban terjedő Wi-Fi jele van, amely minden irányban egyenlően terjed, kör alakú sávokként ábrázolva.
A Wi-Fi a rádió és a mikrohullám közötti frekvencián sugároz, vagyis a hullámok vagy impulzusok közötti távolságot a színes, kör alakú sávok mutatják.
2013 elején az osztrák művész és építész, Peter Jellitsch, egy New York-i lakásban a rádióhullámokat mérte, és 45 napon keresztül rögzítette a Wi-Fi tevékenységet a lakásban.  “Tudod, az az őrült minta, hogy miként vágódik ki, majd tér vissza, és igazán erős, majd alig működik újra.” Ezt a láthatatlan, "töredezett helyet" Jellitsch próbálta megragadni, "Bleecker Street Documents" című munkájában.   Peter Jellitsch új megközelítést talált a látható és láthatatlan térbeli realitások ábrázolására. A Bleecker Street Documents projektjével felvállalta az időbeli-térbeli állapot elképzelésének a megvalósítását, amely minden városi légtérünket áthatja. A projekt helyszínéről elnevezett Bleecker Street dokumentumok szigorúan elemezik és feltárják a vezeték nélküli adathálózatok által aktivált légköri változások mikroméréseit.
Az adatokbóll egy objektumot alakított ki, amely egy Wi-Fi jel fizikai ábrázolása.
Peter Jellitsch egyfajta tudós. Jellitsch méri a körülöttünk levő láthatatlan erőket - pl. az elektromágneseséget -, majd rajzaival, modelljeivel és installációival dokumentálja eredményeit.
"Nem érdekel valami olyan ábrázolása, amelyet láttam a való világban" - mondta 2011-ben, egy másik, szintén méréseken alapuló projektje kapcsán. "Érdeklődésem arra terjed ki, hogy valamit átalakítsak, amit a virtuális világban láttam."
A Project Cogsworth keretén belül egy “csináld magad” rádiótávcsövet építettek, 2.44 GHz-re állítva, amely a wifi sáv közepén található. Ennek az eszköznek a segítségével tették láthatóvá a Wi-Fi jeleket.
Richard Vijgen a Studio Richard Vijgen, a kortárs információs kultúra tervező stúdiójának alapítója.  Richard új stratégiákat vizsgál, amelyek célja a nagy történetek megtalálása a big data-ban, a kutatás és a tervezés révén. Munkája mélyen a digitális területen gyökerezik, de mindig kapcsolódik a fizikai vagy társadalmi térhez. A big data a nagy mennyiségű, nagy sebességgel változó és nagyon változatos adatok feldolgozásáról szól.
A WiFi Impressionist egy terep installáció, amely a William Turner városképei által ihletett elektromágneses tájakat jelenít meg.
A munka egy irány-antennát tartalmaz amely figyeli a Wi-Fi jeleket, és felépíti a jelek háromdimenziós modelljét. Ebből a modellből egy nézettábla kerül kiválasztásra, amely meghatározza a perspektívát és a keretet. A kereten belül felvett jeleket egy adott forrásból sugárzott hullámként jelenítik meg, és egy mobil plotter segítségével rajzolják meg. Az antenna és a plotter egyaránt állványra van felszerelve, és úgyanúgy a terepbe helyezhetők, mintha egy festő által felállított festőállvány.  
Miután elhelyezkedtek és betájoltak, a rajz idővel egyre sűrűbbé válik, a körülötte lévő hálózatok sűrűségétől függően.
A Richard Vijgen Stúdió  másik projektje a Hertzian Landscape (2019) a rádióspektrum élő megjelenítése.  A látható fénytől eltérően a rádióspektrum hullámait közvetlenül nem érzékelhetjük, ez a tér mégis az emberi tevékenységgel függ össze. A Hertzian Landscape szinte valós időben egy digitális vevőkészüléket alkalmaz a rádióspektrum szkennelésére, és jelek ezreit jeleníti meg a panorámás elektromágneses tájban. A felhasználók nagyítani tudnak bizonyos frekvenciákra úgy, hogy a panoráma elé állnak, mintha a rádióvevőt a testükkel irányítanák, és azt az érzetet keltve, hogy áthaladnak a spektrumon. A rádióműsoroktól, az időjárási műholdaktól  kezdve a léginavigációig, a rádióspektrum több száz kijelölt szeletet oszt fel, amelyek mindegyike egy adott alkalmazáshoz van társítva.  Egy helyi frekvenciaadatbázis alapján, amely leírja ezeket a frekvencia-szeleteket, a jelek jegyzetekkel vannak ellátva, amelyek információt szolgáltatnak azok elméleti típusáról és alkalmazásáról.
A szintén Richard Vijgen nevével fémjelzett The Architecture of Radio egy webhelyspecifikus iOS és Android alkalmazás, amely megjeleníti a “hálózatok  hálózatát” az infoszféra környezeti jellegének megfordításával: elrejti a láthatót, miközben feltárja azt a láthatatlan technológiai tájat, amellyel eszközünkön keresztül kölcsönhatásba lépünk.
A The Architecture of Radio egy adatmegjelenítés, amely a nyilvános cellatorony, a Wi-Fi és a műholdas helyek globális  adatkészletein alapul. A GPS-helyzet alapján az alkalmazás 360 fokos vizualizációt mutat a körülvevő jelekről. Az adatkészlet majdnem 7 millió cellatornyot, 19 millió Wi-Fi útválasztót és több száz műholdat tartalmaz. Az alkalmazás webhelyspecifikus verziója a vezetékes kommunikációs infrastruktúrát beilleszti a kiállítási térbe. Célja, hogy átfogó ablakot biztosítson az infoszférába.
Az infoszféra a vezetékes és vezeték nélküli jelek bonyolult hálózatán alapszik. Teljes mértékben körbe vagyunk véve egy adatkábelek és rádiójelek láthatatlan rendszerével, amelyek hozzáférési pontoktól, cellatornyoktól és műholdaktól származnak. Digitális életünk ezen a nagyon fizikai kommunikációs, megfigyelési és navigációs rendszertől függ. Az infoszféra egy kölcsönös függésbenlévő (interdependens) környezetre utal, mint például a bioszféra, amelyet információs entitások laknak. Míg az információs környezet (szféra) helye a kibertér, az infoszférák nem korlátozódnak pusztán az online környezetre.
Luis Hernan egy sorozat fotót készített, amely a vezeték nélküli jelek erősségét eltérő színekkel mutatja be. Készített egy alkalmazást, amely letölthető okostelefonra, és nagyon egyszerű EMF- detektorként működhet. Az alkalmazás ingyenes. A színkód, amelyet Luis használt: Kék - a leggyengébb jelet jelöli Lila - kissé erősebb Zöld - kissé erősebb Sárga - kissé erősebb Piros - legerősebb jel
Mobiltelefon Wi-Fi hotspot módban - a telefonhoz közeli jel gyengébbnek tűnik ezen a képen, mint az előzőn, valószínűleg a Wi-Fi jel változó jellege miatt.
Mobiltelefon Wi-Fi hotspot módban - a piros telefon kavarog a telefon felett, azt jelzi, hogy a legerősebb jel a telefonhoz legközelebb van.
Mobiltelefon Wi-Fi hotspot módban - bár a gyenge jelek többsége a telefontól legtávolabb található, vannak gyenge jelek nagyon közel a telefonhoz is.
Wi-Fi sugárzás az épület bejáratánál - a lépcső felénél gyengébb a Wi-Fi sugárzás mint az épülettől távolabb, majd közelebb a bejárathoz a sugárzás erősebbé válik.
Wi-Fi sugárzás az otthoni lépcsőn - nem meglepő módon a Wi-Fi router a bal oldali szekrényben található a telefon alatt.
Hogyan készültek ezek a képek? Luis Hernan állványra szerelt DSLR fényképezőgépet használt. Ezeket a képeket hosszú expozíciós idővel készítette. Ezért kb. 5 percre nyitva hagyta a nyílást. Aztán használta, az un. Arduino Kirlian eszközt. Ez lényegében egy Wi-Fi érzékelő, amely egy egyszerű processzorhoz csatlakozik, és egy LED-szalaghoz van csatlakoztatva. A színeket a LED csík készíti. Ezeket a képeket Luis készítette, miközben a készüléket a fénykép készítése közben mozgatta. Luis sötét ruhát viselt, hogy elkerülje, hogy belekerüljön a fotóba.
Wi-Fi sugárzás társalgó környezetben - a színek eloszlása arra utal, hogy többféle Wi-Fi sugárzás forrás is van.
Okostelefonok, amelyeken aktiválva van a Luis-féle  Kirlian alkalmazás - a telefonok  jelzik, hogy a Wi-Fi sugárzási ereje a szoba különböző részein eltérő.
Luis létrehozott egy ingyenes Android alkalmazást, az úgynevezett Kirlian Device Android alkalmazást, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy okostelefonjukon lássák a Wi- Fi-t. Az alkalmazás hangot bocsát ki, minél magasabb sugárzás jelenik meg, annál nagyobb a hangmagasság.
Mit nem jelentenek ezek a fotók? Ezek a képek nem mutatják az összes vezeték nélküli jelet egy adott területen. Csak azt a sugárzást mutatják, ahol Luis mozgatja az eszközét. Tehát valószínűleg a sugárzás jelen van a képek más területein is, amelyeket nem látunk. Ezek a képek nem jelzik a Wi-Fi jel mozgását. A látványos örvényeket az okozza, hogy Luis készüléke a levegőben mozog. Ezek a képek nem mutatják a mobiltelefon sugárzását. Ezen képek céljából a készüléket 2.4 GHz-re kalibrálták. Az egyetlen sugárzás a 2.4 GHz-es frekvencián látható
Mit mutatnak ezek a fotók? A vezeték nélküli kapcsolat mindenhol körülöttünk van. Ez a sugárzás nagyon kiszámíthatatlanul reagál, ezt befolyásolja mind a környezetben található bútor, mind az emberek. A Wi-Fi nem tartja tiszteletben a „forráshoz való közelség” szabályt. Mint Luis mondja, még csak a ház körüli séta is zavarhatja a mező terjedését és erősségét. Rossz ajtó bezárásakor egy szoba hotspotként vagy holtpontként viselkedik a vezeték nélküli jelek számára.

Wlan lefedettségi térkép, Wi-Fi hőtérkép

A  művészi-tudományos megjelenítés mellett igény és lehetőség van a Wi-Fi jel gyakorlatiasabb megjelenítésére. Az un. Wi-Fi lefedettségi térkép, más néven Wi-Fi hőtérkép a vezeték nélküli jel lefedettségének és erősségének térképe; az összes kiválasztott hozzáférési pont (maximális) kollektív jelerősség-diagramjának eredményeit mutatja.    A Wi-Fi infrastruktúrához való hozzáférés (főleg ha más nem áll rendelkezésre) nélkülözhetetlen és kritikus. A vezeték nélküli hálózatokkal kapcsolatos problémák elhárítása sok esetben az egyik legbonyolultabb vagy a legmunkaigényesebb hibaelhárítás.
A Wi-Fi hőtérkép és a mögötte lévő műszeres elemzés diagnosztizálja a jelerősséggel, a lefedettség hiányosságaival, a kapacitással kapcsolatos problémákat, a csatornák átfedésével és a “kósza” vezeték nélküli eszközökkel kapcsolatos problémákat, valamint részletes, könnyen érthető jelentést ad a megrendelő és a kivitelező kezébe. Hőtérkép nélkül a Wi-Fi hálózat optimalizálása sok ötletelést és próbálkozást igényel. Aki nem ismeri a Wi-Fi hőtérkép szoftver létezését, elég sok munkával és próbálkozással képes elérni azt a Wi-Fi lefedettséget, amelyet a megrendelő szeretne megkapni.
11001110  01001111  01001001  11010010  01001001  01010010