Laptop akumulátorok használata

01001001 01010010 01001110 01001111 01001001 01010010 01001110 01001111 01001001 01010010
 © 2009-2020 - Minden jog fenntartva
I
A lentebb leírtak érvényesek minden lítium-ion (Li-Ion) és lítium polimer (Li-Poly, Li-Pol) laptop akkumulátor esetében.
Mára megfizethető és divatos lett a laptop (notebook, netbook) használata. Használja is mindenki becsülettel (eléggé sokan) - mint egy asztali gépet, folyamatosan (áram) hálózatra csatlakoztatva. Egy- másfél év múlva pedig bosszankodnak (mert akkor egyszer valóban úgy használnák mint egy hordozható laptopot), hogy hálózati áram nélkül alig fél órát, vagy annyit sem bír ki bekapcsolva. Minden laptop akkumulátor élettartama véges, gyakorlatilag a gyártás napjával kezdődően lassan, de folyamatosan csökken. A laptop akkumulátor élettartama függ a feltöltések-lemerítések számától és a laptop akkumulátort ért hőhatásoktól. Az új laptop akkumulátor általában 50%-os töltöttséggel kerül forgalomba. A teljesen feltöltött de nem használt laptop akkumulátor is idővel teljes egészében lemerül. A teljes lemerülés drasztikusan csökkenti a laptop akkumulátor élettartamát. A folyamatos rátöltés (nem lemerült laptop akkumulátor töltése folyamatos áram hálózatra csatlakozással munka közben) is nagymértékben károsítja a laptop akkumulátort. Egy új laptop akkumulátor így 10-20 hónap alatt gyakorlatilag tönkre mehet, ami azt jelenti, hogy egy idő után csak folyamatos áram hálózati csatlakozással üzemel (mert csökken a kapacitása). A Li-Ion laptop akkumulátor esetében a fent leírtak teljes mértékben érvényesek. A Li-Poly laptop akkumulátor jobban bírja az un. rátöltést, amikor a nem teljesen lemerült akkumulátort tölteni kezdik. Helyes használat mellett egy év elteltével a laptop akkumulátor rendelkezhet az üzembehelyezéskori kapacitásának akár a 80%-val is, ellenkező esetben alig 30-50%-al. A problémát a kristályképződés okozza: az akkumulátor aktív részecskéi - ha sokáig nem mozgatják meg őket - hajlamosak nagyobb kristályokba összeállni, ami csökkenti a laptop akkumulátor kapacitását. Szélsőséges esetben tönkre is teheti a cellát, mivel a kristály sarka kiszúrhatja az elválasztó membrán falát. Ez a probléma leginkább a mélyebb rétegekben fordul elő, ugyanis az itt elhelyezkedő részecskéket ritkán mozgatjuk meg, ritkán merítjük le ennyire a laptop akkumulátort. A kristályok kialakulása ellen az a leghatékonyabb védekezés, ha havonta egyszer teljesen lemerítjük a laptop akkumulátort.

Laptop akkumulátor első használa

1. Első használat előtt töltse egy éjszakán át a laptop akkumulátort. Ne próbálja ki a laptopot akkumulátorral, bármennyire is csábító... 2. Ezt követően merítse le teljesen a laptop akkumulátort. Ez max. 95%-os lemerülést jelent! Ne várja meg míg kikapcsol a laptop! A fenti két lépést hívják formázásnak. Ezt a két lépést (teljes töltés , majd 80-90%-ra lemerítés) ismételje meg összesen háromszor. Töltés közben ebben a három esetben ne használja a laptopot! Tehát minden esetben maradjon 5-10% töltöttség a laptop akkumulátorban. Ezért javasolt beállítani, hogy 5%-os töltöttség esetén a gép kapcsoljon ki. Ne hibernáljon, hanem kapcsoljon ki! A jó minőségű laptop akkumulátor ára az új laptop árának legalább 20-30%-a, kapacitástól és gyártótól függően. Kapacitástól függően a modern laptop akkumulátor 2-4 óra alatt feltöltődik. Ilyenkor már nem melegszik a laptop akkumulátor, csak a töltő.

Laptop akkumulátor memória effektus

A korábbi nikkel alapú laptop akkumulátor technológiára - Ni-MH (nikkel-fémhidrid), Ni-Cd (nikkel-kadmium) - még jellemző volt a memóriaeffektus nevű tulajdonság. Az ilyen laptop akkumulátor folyamatosan veszít maximálisan elérhető kapacitásából, ha nem hagyják teljesen lemerülni, hanem újratöltik a részben vagy félig lemerült laptop akkumulátort. A 90-es évek óta gyártott laptopok általában lítium-ion akkumulátorral kerültek forgalomba. Ezek a laptop akkumulátorok viszonylag igénytelenek, nem emlékeznek a korábbi töltési állapotra. Az újabb gyártású laptopokban lítium- polimer (Li-Poly, Li- pol) akkumulátorokat használnak, amelyek jóval olcsóbban gyárthatók és az igénybevételt is jobban bírják. A lítium-ion és a lítium-polimer laptop akkumulátor gondozása hasonló.

Laptop akkumulátor melegedés

Hálózati áramról való használat során a laptopok hajlamosak nagyobb órajelen működni, ami nagyobb hőtermeléssel jár. A meleg pedig minden laptop akkumulátor - főleg a lítium alapú laptop akkumulátor- legnagyobb ellensége. Károsodnak, ha nyári napon a meleg kocsiban hagyják a laptopot (a járműben 50-60 fok is lehet napon), vagy folyamatos töltésnek vannak kitéve (egész napos használat meleg környezetben). Töltés közben minden laptop akkumulátor melegszik, amit csak fokoz a belülről is átmelegedő laptop. Használat közben (főleg ha hálózati töltőn is vannak) a laptop akkumulátor könnyen 45 Celsius fok fölé melegszik. Ezt onnan lehet tudni, hogy elkezdi égetni a lábunkat, ha az ölünkbe vesszük, vagy kézbevételkor kellemetlenül meleg.

Laptop akkumulátor tárolás

Feltöltve, hűvös, páramentes környezetben

optimális tárolni egy laptop akkumulátort.

A laptop akkumulátor szobahőmérsékleten is

tárolható, de óvni kell a napsütéstől, sugárzó

hőtől.

Egyedi rendszergazda szolgáltatások magánszemélyek, kis- és középvállalkozások részére

Általánosságok helyett

Laptop akkumulátor vásárlás

Vásárláskor lehet választani a drágább gyári és az

utángyártott olcsóbb laptop akkumulátor közül.

Az utángyártott laptop akkumulátor néhány

esetben ugyanott készül mint a gyári laptop

akkumulátor (csak brand jelzés nélküli), vagy más

gyártó készíti őket, jó esetben minőségi akku

cellákat tartalmaz, de sajnos nem mindig ez a

jellemző.

A kiszemelt laptop akkumulátor minőségéről a

forgalmazók tudnak pontos felvilágosítással

szolgálni.

1. Mindig töltse fel a laptop akkumulátort lemerülés előtt. A teljesen lemerült laptop akkumulátor egészen biztosan károsodik! 2. Folyamatos használat mellett 4-6 hetente ajánlott a laptop akkumulátor formázást megismételni (A- B lépés). Akik folyamatosan laptopként (csak akkumulátorról) használják a laptopot, 1-2 naponta túlesnek ezen - ez nem károsítja a laptop akkumulátort. A csak lakásban használt laptopok esetében erre fokozottan figyeljünk - a folyamatos tápellátás nagy kísértést jelent... 3. Ha várhatóan huzamosabb ideig nem lesz használatban a laptop akkumulátor, töltse fel teljesen és vegye ki a készülékből. A laptopot otthon használhatja akkumulátor nélkül is, a hálózati tápcsatlakozóval (ha nem a hordozhatóság a cél). Viszont ez nem véd egy esetleges hálózati áramkimaradás ellen! 4. Ne hagyja felmelegedni a laptop akkumulátort! Kemény, szellőző sík felületen használja a laptopot és ne ágyban, párnák és takarók között. 5 .A feltöltött és külön tárolt laptop akkumulátor folyamatos figyelmet igényel: 1-2 havonta elő kell venni, lemeríteni (95%!), feltölteni, majd ismét külön tárolni. 6. A laptop akkumulátor hőmérséklete lehetőség szerint a 15-40 fokos tartományon belül maradjon. 40 fok felett túlmelegedhet, akár ki is gyulladhat. Ha egy tönkrement laptop akkumulátort ki kell dobni, az bosszúság és költség egyaránt, de környezetvédelmi szempontból is szomorú esemény, mivel a legtöbb akkumulátor tartalmaz bizonyos mennyiségű mérgező vagy gyúlékony anyagot. Ezért soha ne dobjunk szemetesbe semmilyen laptop akkumulátort! Gondoskodjon megfelelő újrafelhasználásukról, vagy legalább szakszerű elhelyezésükről!

Amit érdemes betartani laptop akkumulátor használata közben

1010100 01001110 01001111 11001001 01010010 01001001 01010010 01001110 01001111 01001001 11010010 01001001 01010010 01001110 01001111 01011001 01010010

Laptop akumulátorok használata

 © 2009-2020 - Minden jog fenntartva
I
A lentebb leírtak érvényesek minden lítium-ion (Li-Ion) és lítium polimer (Li-Poly, Li-Pol) laptop akkumulátor esetében.
Mára megfizethető és divatos lett a laptop (notebook, netbook) használata. Használja is mindenki becsülettel (eléggé sokan) - mint egy asztali gépet, folyamatosan (áram) hálózatra csatlakoztatva. Egy-másfél év múlva pedig bosszankodnak (mert akkor egyszer valóban úgy használnák mint egy hordozható laptopot), hogy hálózati áram nélkül alig fél órát, vagy annyit sem bír ki bekapcsolva. Minden laptop akkumulátor élettartama véges, gyakorlatilag a gyártás napjával kezdődően lassan, de folyamatosan csökken. A laptop akkumulátor élettartama függ a feltöltések-lemerítések számától és a laptop akkumulátort ért hőhatásoktól. Az új laptop akkumulátor általában 50%-os töltöttséggel kerül forgalomba. A teljesen feltöltött de nem használt laptop akkumulátor is idővel teljes egészében lemerül. A teljes lemerülés drasztikusan csökkenti a laptop akkumulátor élettartamát. A folyamatos rátöltés (nem lemerült laptop akkumulátor töltése folyamatos áram hálózatra csatlakozással munka közben) is nagymértékben károsítja a laptop akkumulátort. Egy új laptop akkumulátor így 10-20 hónap alatt gyakorlatilag tönkre mehet, ami azt jelenti, hogy egy idő után csak folyamatos áram hálózati csatlakozással üzemel (mert csökken a kapacitása). A Li-Ion laptop akkumulátor esetében a fent leírtak teljes mértékben érvényesek. A Li-Poly laptop akkumulátor jobban bírja az un. rátöltést, amikor a nem teljesen lemerült akkumulátort tölteni kezdik. Helyes használat mellett egy év elteltével a laptop akkumulátor rendelkezhet az üzembehelyezéskori kapacitásának akár a 80%- val is, ellenkező esetben alig 30-50%-al. A problémát a kristályképződés okozza: az akkumulátor aktív részecskéi - ha sokáig nem mozgatják meg őket - hajlamosak nagyobb kristályokba összeállni, ami csökkenti a laptop akkumulátor kapacitását. Szélsőséges esetben tönkre is teheti a cellát, mivel a kristály sarka kiszúrhatja az elválasztó membrán falát. Ez a probléma leginkább a mélyebb rétegekben fordul elő, ugyanis az itt elhelyezkedő részecskéket ritkán mozgatjuk meg, ritkán merítjük le ennyire a laptop akkumulátort. A kristályok kialakulása ellen az a leghatékonyabb védekezés, ha havonta egyszer teljesen lemerítjük a laptop akkumulátort.

Laptop akkumulátor első használa

1. Első használat előtt töltse egy éjszakán át a laptop akkumulátort. Ne próbálja ki a laptopot akkumulátorral, bármennyire is csábító... 2. Ezt követően merítse le teljesen a laptop akkumulátort. Ez max. 95%-os lemerülést jelent! Ne várja meg míg kikapcsol a laptop! A fenti két lépést hívják formázásnak. Ezt a két lépést (teljes töltés , majd 80-90%-ra lemerítés) ismételje meg összesen háromszor. Töltés közben ebben a három esetben ne használja a laptopot! Tehát minden esetben maradjon 5-10% töltöttség a laptop akkumulátorban. Ezért javasolt beállítani, hogy 5%-os töltöttség esetén a gép kapcsoljon ki. Ne hibernáljon, hanem kapcsoljon ki! A jó minőségű laptop akkumulátor ára az új laptop árának legalább 20-30%-a, kapacitástól és gyártótól függően. Kapacitástól függően a modern laptop akkumulátor 2-4 óra alatt feltöltődik. Ilyenkor már nem melegszik a laptop akkumulátor, csak a töltő.

Általánosságok helyett

1. Mindig töltse fel a laptop akkumulátort lemerülés előtt. A teljesen lemerült laptop akkumulátor egészen biztosan károsodik! 2. Folyamatos használat mellett 4-6 hetente ajánlott a laptop akkumulátor formázást megismételni (A-B lépés). Akik folyamatosan laptopként (csak akkumulátorról) használják a laptopot, 1-2 naponta túlesnek ezen - ez nem károsítja a laptop akkumulátort. A csak lakásban használt laptopok esetében erre fokozottan figyeljünk - a folyamatos tápellátás nagy kísértést jelent... 3. Ha várhatóan huzamosabb ideig nem lesz használatban a laptop akkumulátor, töltse fel teljesen és vegye ki a készülékből. A laptopot otthon használhatja akkumulátor nélkül is, a hálózati tápcsatlakozóval (ha nem a hordozhatóság a cél). Viszont ez nem véd egy esetleges hálózati áramkimaradás ellen! 4. Ne hagyja felmelegedni a laptop akkumulátort! Kemény, szellőző sík felületen használja a laptopot és ne ágyban, párnák és takarók között. 5 .A feltöltött és külön tárolt laptop akkumulátor folyamatos figyelmet igényel: 1-2 havonta elő kell venni, lemeríteni (95%!), feltölteni, majd ismét külön tárolni. 6. A laptop akkumulátor hőmérséklete lehetőség szerint a 15-40 fokos tartományon belül maradjon. 40 fok felett túlmelegedhet, akár ki is gyulladhat. Ha egy tönkrement laptop akkumulátort ki kell dobni, az bosszúság és költség egyaránt, de környezetvédelmi szempontból is szomorú esemény, mivel a legtöbb akkumulátor tartalmaz bizonyos mennyiségű mérgező vagy gyúlékony anyagot. Ezért soha ne dobjunk szemetesbe semmilyen laptop akkumulátort! Gondoskodjon megfelelő újrafelhasználásukról, vagy legalább szakszerű elhelyezésükről!

Amit érdemes betartani laptop

akkumulátor használata közben

Egyedi rendszergazda szolgáltatások magánszemélyek, kis- és középvállalkozások részére

Laptop akkumulátor memória effektus

A korábbi nikkel alapú laptop akkumulátor technológiára - Ni-MH (nikkel-fémhidrid), Ni-Cd (nikkel-kadmium) - még jellemző volt a memóriaeffektus nevű tulajdonság. Az ilyen laptop akkumulátor folyamatosan veszít maximálisan elérhető kapacitásából, ha nem hagyják teljesen lemerülni, hanem újratöltik a részben vagy félig lemerült laptop akkumulátort. A 90-es évek óta gyártott laptopok általában lítium-ion akkumulátorral kerültek forgalomba. Ezek a laptop akkumulátorok viszonylag igénytelenek, nem emlékeznek a korábbi töltési állapotra. Az újabb gyártású laptopokban lítium- polimer (Li-Poly, Li- pol) akkumulátorokat használnak, amelyek jóval olcsóbban gyárthatók és az igénybevételt is jobban bírják. A lítium-ion és a lítium-polimer laptop akkumulátor gondozása hasonló.

Laptop akkumulátor melegedés

Hálózati áramról való használat során a laptopok hajlamosak nagyobb órajelen működni, ami nagyobb hőtermeléssel jár. A meleg pedig minden laptop akkumulátor - főleg a lítium alapú laptop akkumulátor- legnagyobb ellensége. Károsodnak, ha nyári napon a meleg kocsiban hagyják a laptopot (a járműben 50-60 fok is lehet napon), vagy folyamatos töltésnek vannak kitéve (egész napos használat meleg környezetben). Töltés közben minden laptop akkumulátor melegszik, amit csak fokoz a belülről is átmelegedő laptop. Használat közben (főleg ha hálózati töltőn is vannak) a laptop akkumulátor könnyen 45 Celsius fok fölé melegszik. Ezt onnan lehet tudni, hogy elkezdi égetni a lábunkat, ha az ölünkbe vesszük, vagy kézbevételkor kellemetlenül meleg.

Laptop akkumulátor tárolás

Feltöltve, hűvös, páramentes környezetben optimális tárolni egy

laptop akkumulátort.

A laptop akkumulátor szobahőmérsékleten is tárolható, de óvni

kell a napsütéstől, sugárzó hőtől.

Laptop akkumulátor vásárlás

Vásárláskor lehet választani a drágább gyári és az utángyártott

olcsóbb laptop akkumulátor közül. Az utángyártott laptop

akkumulátor néhány esetben ugyanott készül mint a gyári laptop

akkumulátor (csak brand jelzés nélküli), vagy más gyártó készíti

őket, jó esetben minőségi akku cellákat tartalmaz, de sajnos

nem mindig ez a jellemző.

A kiszemelt laptop akkumulátor minőségéről a forgalmazók

tudnak pontos felvilágosítással szolgálni.

11001110  01001111  01001001  11010010  01001001  01010010