01001110 01001111 01001001 01010010 01001001 01010010

Laptop akumulátorok használata

01001110 01001111 01001001 01010010 01001110 01001111 01001001 01010010 01001110 01001111 01001001 01010010
 © 2009-2019 - Minden jog fenntartva
I
A lentebb leírtak érvényesek minden lítium-ion (Li-Ion) és lítium polimer (Li-Poly, Li-Pol) laptop akkumulátor esetében.
Mára megfizethető és divatos lett a laptop (notebook, netbook) használata. Használja is mindenki becsülettel (eléggé sokan) - mint egy asztali gépet, folyamatosan (áram) hálózatra csatlakoztatva. Egy-másfél év múlva pedig bosszankodnak (mert akkor egyszer valóban úgy használnák mint egy hordozható laptopot), hogy hálózati áram nélkül alig fél órát, vagy annyit sem bír ki bekapcsolva. Minden laptop akkumulátor élettartama véges, gyakorlatilag a gyártás napjával kezdődően lassan, de folyamatosan csökken. A laptop akkumulátor élettartama függ a feltöltések-lemerítések számától és a laptop akkumulátort ért hőhatásoktól. Az új laptop akkumulátor általában 50%-os töltöttséggel kerül forgalomba. A teljesen feltöltött de nem használt laptop akkumulátor is idővel teljes egészében lemerül. A teljes lemerülés drasztikusan csökkenti a laptop akkumulátor élettartamát. A folyamatos rátöltés (nem lemerült laptop akkumulátor töltése folyamatos áram hálózatra csatlakozással munka közben) is nagymértékben károsítja a laptop akkumulátort. Egy új laptop akkumulátor így 10-20 hónap alatt gyakorlatilag tönkre mehet, ami azt jelenti, hogy egy idő után csak folyamatos áram hálózati csatlakozással üzemel (mert csökken a kapacitása). A Li-Ion laptop akkumulátor esetében a fent leírtak teljes mértékben érvényesek. A Li-Poly laptop akkumulátor jobban bírja az un. rátöltést, amikor a nem teljesen lemerült akkumulátort tölteni kezdik. Helyes használat mellett egy év elteltével a laptop akkumulátor rendelkezhet az üzembehelyezéskori kapacitásának akár a 80%-val is, ellenkező esetben alig 30-50%-al. A problémát a kristályképződés okozza: az akkumulátor aktív részecskéi - ha sokáig nem mozgatják meg őket - hajlamosak nagyobb kristályokba összeállni, ami csökkenti a laptop akkumulátor kapacitását. Szélsőséges esetben tönkre is teheti a cellát, mivel a kristály sarka kiszúrhatja az elválasztó membrán falát. Ez a probléma leginkább a mélyebb rétegekben fordul elő, ugyanis az itt elhelyezkedő részecskéket ritkán mozgatjuk meg, ritkán merítjük le ennyire a laptop akkumulátort. A kristályok kialakulása ellen az a leghatékonyabb védekezés, ha havonta egyszer teljesen lemerítjük a laptop akkumulátort.

Laptop akkumulátor első használa

1. Első használat előtt töltse egy éjszakán át a laptop akkumulátort. Ne próbálja ki a laptopot akkumulátorral, bármennyire is csábító... 2. Ezt követően merítse le teljesen a laptop akkumulátort. Ez max. 95%-os lemerülést jelent! Ne várja meg míg kikapcsol a laptop! A fenti két lépést hívják formázásnak. Ezt a két lépést (teljes töltés , majd 80-90%-ra lemerítés) ismételje meg összesen háromszor. Töltés közben ebben a három esetben ne használja a laptopot! Tehát minden esetben maradjon 5-10% töltöttség a laptop akkumulátorban. Ezért javasolt beállítani, hogy 5%-os töltöttség esetén a gép kapcsoljon ki. Ne hibernáljon, hanem kapcsoljon ki! A jó minőségű laptop akkumulátor ára az új laptop árának legalább 20-30%-a, kapacitástól és gyártótól függően. Kapacitástól függően a modern laptop akkumulátor 2-4 óra alatt feltöltődik. Ilyenkor már nem melegszik a laptop akkumulátor, csak a töltő.

Laptop akkumulátor memória effektus

A   korábbi   nikkel   alapú   laptop   akkumulátor   technológiára   - Ni-MH    (nikkel-fémhidrid),    Ni-Cd    (nikkel-kadmium)    -    még jellemző   volt   a   memóriaeffektus   nevű   tulajdonság.   Az   ilyen laptop     akkumulátor     folyamatosan     veszít     maximálisan elérhető   kapacitásából,   ha   nem   hagyják   teljesen   lemerülni, hanem    újratöltik    a    részben    vagy    félig    lemerült    laptop akkumulátort. A    90-es    évek    óta    gyártott    laptopok    általában    lítium-ion akkumulátorral     kerültek     forgalomba.     Ezek     a     laptop akkumulátorok   viszonylag   igénytelenek,   nem   emlékeznek   a korábbi   töltési   állapotra.   Az   újabb   gyártású   laptopokban lítium-polimer   (Li-Poly,   Li-   pol)   akkumulátorokat   használnak, amelyek   jóval   olcsóbban   gyárthatók   és   az   igénybevételt   is jobban    bírják.    A    lítium-ion    és    a    lítium-polimer    laptop akkumulátor gondozása hasonló.

Laptop akkumulátor melegedés

Hálózati     áramról     való     használat     során     a     laptopok hajlamosak    nagyobb    órajelen    működni,    ami    nagyobb hőtermeléssel     jár.     A     meleg     pedig     minden     laptop akkumulátor   -   főleg   a   lítium   alapú   laptop   akkumulátor- legnagyobb    ellensége.    Károsodnak,    ha    nyári    napon    a meleg   kocsiban   hagyják   a   laptopot   (a   járműben   50-60   fok is   lehet   napon),   vagy   folyamatos   töltésnek   vannak   kitéve (egész napos használat meleg környezetben). Töltés   közben   minden   laptop   akkumulátor   melegszik,   amit csak    fokoz    a    belülről    is    átmelegedő    laptop.    Használat közben    (főleg    ha    hálózati    töltőn    is    vannak)    a    laptop akkumulátor   könnyen   45   Celsius   fok   fölé   melegszik.   Ezt onnan   lehet   tudni,   hogy   elkezdi   égetni   a   lábunkat,   ha   az ölünkbe vesszük, vagy kézbevételkor kellemetlenül meleg.

Laptop akkumulátor tárolás

Feltöltve,    

hűvös,    

páramentes    

környezetben    

optimális

tárolni egy laptop akkumulátort.

A  

laptop  

akkumulátor  

szobahőmérsékleten  

is  

tárolható,  

de

óvni kell a napsütéstől, sugárzó hőtől.

Egyedi rendszergazda szolgáltatások magánszemélyek, kis- és középvállalkozások részére

Általánosságok helyett

Laptop akkumulátor vásárlás

Vásárláskor   

lehet   

választani   

a   

drágább   

gyári   

és   

az

utángyártott    

olcsóbb    

laptop    

akkumulátor    

közül.    

Az

utángyártott  

laptop  

akkumulátor  

néhány  

esetben  

ugyanott

készül  

mint  

a  

gyári  

laptop  

akkumulátor  

(csak  

brand  

jelzés

nélküli),  

vagy  

más  

gyártó  

készíti  

őket,  

jó  

esetben  

minőségi

akku   

cellákat   

tartalmaz,   

de   

sajnos   

nem   

mindig   

ez   

a

jellemző.

A  

kiszemelt  

laptop  

akkumulátor  

minőségéről  

a  

forgalmazók

tudnak pontos felvilágosítással szolgálni.

1. Mindig töltse fel a laptop akkumulátort lemerülés előtt. A teljesen lemerült laptop akkumulátor egészen biztosan károsodik! 2. Folyamatos használat mellett 4-6 hetente ajánlott a laptop akkumulátor formázást megismételni (A-B lépés). Akik folyamatosan laptopként (csak akkumulátorról) használják a laptopot, 1-2 naponta túlesnek ezen - ez nem károsítja a laptop akkumulátort. A csak lakásban használt laptopok esetében erre fokozottan figyeljünk - a folyamatos tápellátás nagy kísértést jelent... 3. Ha várhatóan huzamosabb ideig nem lesz használatban a laptop akkumulátor, töltse fel teljesen és vegye ki a készülékből. A laptopot otthon használhatja akkumulátor nélkül is, a hálózati tápcsatlakozóval (ha nem a hordozhatóság a cél). Viszont ez nem véd egy esetleges hálózati áramkimaradás ellen! 4. Ne hagyja felmelegedni a laptop akkumulátort! Kemény, szellőző sík felületen használja a laptopot és ne ágyban, párnák és takarók között. 5 .A feltöltött és külön tárolt laptop akkumulátor folyamatos figyelmet igényel: 1-2 havonta elő kell venni, lemeríteni (95%!), feltölteni, majd ismét külön tárolni. 6. A laptop akkumulátor hőmérséklete lehetőség szerint a 15-40 fokos tartományon belül maradjon. 40 fok felett túlmelegedhet, akár ki is gyulladhat. Ha egy tönkrement laptop akkumulátort ki kell dobni, az bosszúság és költség egyaránt, de környezetvédelmi szempontból is szomorú esemény, mivel a legtöbb akkumulátor tartalmaz bizonyos mennyiségű mérgező vagy gyúlékony anyagot. Ezért soha ne dobjunk szemetesbe semmilyen laptop akkumulátort! Gondoskodjon megfelelő újrafelhasználásukról, vagy legalább szakszerű elhelyezésükről!

Amit érdemes betartani laptop akkumulátor használata közben

01001110 01001111 01001001 01010010 01001001 01010010

Laptop akumulátorok használata

 © 2009-2019 - Minden jog fenntartva
I
A lentebb leírtak érvényesek minden lítium-ion (Li-Ion) és lítium polimer (Li- Poly, Li-Pol) laptop akkumulátor esetében.
Mára megfizethető és divatos lett a laptop (notebook, netbook) használata. Használja is mindenki becsülettel (eléggé sokan) - mint egy asztali gépet, folyamatosan (áram) hálózatra csatlakoztatva. Egy-másfél év múlva pedig bosszankodnak (mert akkor egyszer valóban úgy használnák mint egy hordozható laptopot), hogy hálózati áram nélkül alig fél órát, vagy annyit sem bír ki bekapcsolva. Minden laptop akkumulátor élettartama véges, gyakorlatilag a gyártás napjával kezdődően lassan, de folyamatosan csökken. A laptop akkumulátor élettartama függ a feltöltések-lemerítések számától és a laptop akkumulátort ért hőhatásoktól. Az új laptop akkumulátor általában 50%-os töltöttséggel kerül forgalomba. A teljesen feltöltött de nem használt laptop akkumulátor is idővel teljes egészében lemerül. A teljes lemerülés drasztikusan csökkenti a laptop akkumulátor élettartamát. A folyamatos rátöltés (nem lemerült laptop akkumulátor töltése folyamatos áram hálózatra csatlakozással munka közben) is nagymértékben károsítja a laptop akkumulátort. Egy új laptop akkumulátor így 10-20 hónap alatt gyakorlatilag tönkre mehet, ami azt jelenti, hogy egy idő után csak folyamatos áram hálózati csatlakozással üzemel (mert csökken a kapacitása). A Li-Ion laptop akkumulátor esetében a fent leírtak teljes mértékben érvényesek. A Li-Poly laptop akkumulátor jobban bírja az un. rátöltést, amikor a nem teljesen lemerült akkumulátort tölteni kezdik. Helyes használat mellett egy év elteltével a laptop akkumulátor rendelkezhet az üzembehelyezéskori kapacitásának akár a 80%-val is, ellenkező esetben alig 30-50%-al. A problémát a kristályképződés okozza: az akkumulátor aktív részecskéi - ha sokáig nem mozgatják meg őket - hajlamosak nagyobb kristályokba összeállni, ami csökkenti a laptop akkumulátor kapacitását. Szélsőséges esetben tönkre is teheti a cellát, mivel a kristály sarka kiszúrhatja az elválasztó membrán falát. Ez a probléma leginkább a mélyebb rétegekben fordul elő, ugyanis az itt elhelyezkedő részecskéket ritkán mozgatjuk meg, ritkán merítjük le ennyire a laptop akkumulátort. A kristályok kialakulása ellen az a leghatékonyabb védekezés, ha havonta egyszer teljesen lemerítjük a laptop akkumulátort.

Laptop akkumulátor első használa

1. Első használat előtt töltse egy éjszakán át a laptop akkumulátort. Ne próbálja ki a laptopot akkumulátorral, bármennyire is csábító... 2. Ezt követően merítse le teljesen a laptop akkumulátort. Ez max. 95%-os lemerülést jelent! Ne várja meg míg kikapcsol a laptop! A fenti két lépést hívják formázásnak. Ezt a két lépést (teljes töltés , majd 80-90%-ra lemerítés) ismételje meg összesen háromszor. Töltés közben ebben a három esetben ne használja a laptopot! Tehát minden esetben maradjon 5-10% töltöttség a laptop akkumulátorban. Ezért javasolt beállítani, hogy 5%-os töltöttség esetén a gép kapcsoljon ki. Ne hibernáljon, hanem kapcsoljon ki! A jó minőségű laptop akkumulátor ára az új laptop árának legalább 20-30%-a, kapacitástól és gyártótól függően. Kapacitástól függően a modern laptop akkumulátor 2-4 óra alatt feltöltődik. Ilyenkor már nem melegszik a laptop akkumulátor, csak a töltő.

Általánosságok helyett

1. Mindig töltse fel a laptop akkumulátort lemerülés előtt. A teljesen lemerült laptop akkumulátor egészen biztosan károsodik! 2. Folyamatos használat mellett 4-6 hetente ajánlott a laptop akkumulátor formázást megismételni (A-B lépés). Akik folyamatosan laptopként (csak akkumulátorról) használják a laptopot, 1-2 naponta túlesnek ezen - ez nem károsítja a laptop akkumulátort. A csak lakásban használt laptopok esetében erre fokozottan figyeljünk - a folyamatos tápellátás nagy kísértést jelent... 3. Ha várhatóan huzamosabb ideig nem lesz használatban a laptop akkumulátor, töltse fel teljesen és vegye ki a készülékből. A laptopot otthon használhatja akkumulátor nélkül is, a hálózati tápcsatlakozóval (ha nem a hordozhatóság a cél). Viszont ez nem véd egy esetleges hálózati áramkimaradás ellen! 4. Ne hagyja felmelegedni a laptop akkumulátort! Kemény, szellőző sík felületen használja a laptopot és ne ágyban, párnák és takarók között. 5 .A feltöltött és külön tárolt laptop akkumulátor folyamatos figyelmet igényel: 1-2 havonta elő kell venni, lemeríteni (95%!), feltölteni, majd ismét külön tárolni. 6. A laptop akkumulátor hőmérséklete lehetőség szerint a 15-40 fokos tartományon belül maradjon. 40 fok felett túlmelegedhet, akár ki is gyulladhat. Ha egy tönkrement laptop akkumulátort ki kell dobni, az bosszúság és költség egyaránt, de környezetvédelmi szempontból is szomorú esemény, mivel a legtöbb akkumulátor tartalmaz bizonyos mennyiségű mérgező vagy gyúlékony anyagot. Ezért soha ne dobjunk szemetesbe semmilyen laptop akkumulátort! Gondoskodjon megfelelő újrafelhasználásukról, vagy legalább szakszerű elhelyezésükről!

Amit érdemes betartani laptop akkumulátor

használata közben

Egyedi rendszergazda szolgáltatások magánszemélyek, kis- és középvállalkozások részére

Laptop akkumulátor memória effektus

A   korábbi   nikkel   alapú   laptop   akkumulátor   technológiára   -   Ni-MH   (nikkel- fémhidrid),      Ni-Cd      (nikkel-kadmium)      -      még      jellemző      volt      a memóriaeffektus     nevű     tulajdonság.     Az     ilyen     laptop     akkumulátor folyamatosan   veszít   maximálisan   elérhető   kapacitásából,   ha   nem   hagyják teljesen   lemerülni,   hanem   újratöltik   a   részben   vagy   félig   lemerült   laptop akkumulátort. A   90-es   évek   óta   gyártott   laptopok   általában   lítium-ion   akkumulátorral kerültek      forgalomba.      Ezek      a      laptop      akkumulátorok      viszonylag igénytelenek,    nem    emlékeznek    a    korábbi    töltési    állapotra.    Az    újabb gyártású    laptopokban    lítium-polimer    (Li-Poly,    Li-    pol)    akkumulátorokat használnak,   amelyek   jóval   olcsóbban   gyárthatók   és   az   igénybevételt   is jobban    bírják.    A    lítium-ion    és    a    lítium-polimer    laptop    akkumulátor gondozása hasonló.

Laptop akkumulátor melegedés

Hálózati   áramról   való   használat   során   a   laptopok   hajlamosak   nagyobb órajelen   működni,   ami   nagyobb   hőtermeléssel   jár.   A   meleg   pedig   minden laptop     akkumulátor     -     főleg     a     lítium     alapú     laptop     akkumulátor- legnagyobb   ellensége.   Károsodnak,   ha   nyári   napon   a   meleg   kocsiban hagyják    a    laptopot    (a    járműben    50-60    fok    is    lehet    napon),    vagy folyamatos    töltésnek    vannak    kitéve    (egész    napos    használat    meleg környezetben). Töltés   közben   minden   laptop   akkumulátor   melegszik,   amit   csak   fokoz   a belülről   is   átmelegedő   laptop.   Használat   közben   (főleg   ha   hálózati   töltőn is   vannak)   a   laptop   akkumulátor   könnyen   45   Celsius   fok   fölé   melegszik. Ezt   onnan   lehet   tudni,   hogy   elkezdi   égetni   a   lábunkat,   ha   az   ölünkbe vesszük, vagy kézbevételkor kellemetlenül meleg.

Laptop akkumulátor tárolás

Feltöltve,  

hűvös,  

páramentes  

környezetben  

optimális  

tárolni  

egy  

laptop

akkumulátort.

A  

laptop  

akkumulátor  

szobahőmérsékleten  

is  

tárolható,  

de  

óvni  

kell  

a

napsütéstől, sugárzó hőtől.

Laptop akkumulátor vásárlás

Vásárláskor  

lehet  

választani  

a  

drágább  

gyári  

és  

az  

utángyártott  

olcsóbb

laptop  

akkumulátor  

közül.  

Az  

utángyártott  

laptop  

akkumulátor  

néhány

esetben  

ugyanott  

készül  

mint  

a  

gyári  

laptop  

akkumulátor  

(csak  

brand

jelzés  

nélküli),  

vagy  

más  

gyártó  

készíti  

őket,  

jó  

esetben  

minőségi  

akku

cellákat tartalmaz, de sajnos nem mindig ez a jellemző.

A   

kiszemelt   

laptop   

akkumulátor   

minőségéről   

a   

forgalmazók   

tudnak

pontos felvilágosítással szolgálni.