A böngésző eszköztár, a böngésző kezdőlap, a felkínált alapértelmezett keresésszolgáltató teljes mértékben feleslegesek. A böngésző kezdőlapját sem célszerű átállítani hagyni.
01001110 01001111 01001001 01010010
 © 2009-2018 - Minden jog fenntartva

Letöltések veszélyei

I
I
I
Egyedi rendszergazda szolgáltatások magánszemélyek, kis- és középvállalkozások részére

Kovács Attila rendszergazda honlapja

Kéretlen eszköztár

Unwanted Toolbar

Hogyan települ a kéretlen eszköztár?

Gyakoriság szerint: gyerekeknek szóló játékokkal online játékokkal segédprogramokkal (rajz, zene szerkesztők) un. linkfarmokról származó rendszerprogramokkal egyes vírus- és kémprogramkeresőkkel ál rendszerprogramokkal ál vírus- és kémprogramkeresőkkel A számítógépes kártevő programok mennyisége folyamatosan növekszik, és időről időre új típusok terjednek el. Az ellenük való védekezés víruskereső és kémprogram eltávolító programokkal lehetséges. Már vannak olyan víruskeresők is, amelyek mindkét kártevőtípus ellen használhatók.

Néhány klasszikus eszköztár települési mód

Ebben az esetben választható módon települ valamilyen eszköztár és/vagy valamilyen program. Újabban gyakori választási lehetőség valamelyik kevésbé ismert kereső telepítésének lehetősége és a böngésző kezdőlap átállítása is.

Víruskeresővel együtt

3-at 2 pipálásért

Bónusz letöltéssel

A korrekt

Ezek a tipikusnak mondható kéretlen eszköztár, kereső és kezdőlap beállító csapdák. Egy kis figyelemmel azonban mindez elkerülhető. Alapvetően az emberi figyelmetlenségre építenek még ezekben a korrektnek is mondható esetekben is.

Miért nincs szükség kéretlen eszköztárra?

Leginkább azért, mert: lassítja a böngésző elindulását (betöltését) eszköztáranként 0,2-0,5 másodperccel nő a böngésző betöltési ideje lassíthatja a böngészést hasznos memóriaterületet foglal el egy eszköztár=egy elfoglalt sor a böngésző ablakából

5. Már megint van adatküldés

Az internetet aktívan használók előbb utóbb eljutnak oda, hogy különböző böngésző kiegészítéseket (beépülő modulokat), programokat, játékokat töltenek le és futtatnak. A legtöbb esetben ezek ingyenes programok, azonban sok esetben ennek az ingyenességnek ára is van. Egyre több ingyenes program tartalmaz olyan eszköztárakat (és programokat), amelyek telepítéskor kéretlenül épülnek be a böngészőkbe, vagy az operációs rendszerbe és lassítják a böngészést. A programok telepítésénél általában lehetőség van a kéretlen eszköztár elemek feltelepülésének megakadályozására, de egyre gyakrabban úgy kínálják fel ezt a lehetőséget, hogy a végeredmény mégiscsak programtelepítés lesz. Az eredmény meg a képhez hasonló...

Kéretlen eszköztár, kereső módosító, kezdőoldal módosító

Továbbra is a figyelmetlenségre és a katt-katt-kész telepítés megszokására építenek. Ebben az esetben egy szándékosan elnyújtott, több részre bontott telepítési módot alkalmaznak, sok választási lehetőséggel. A legfőbb áldozatok az apró betűs részt megszokásból átugrók.

Nem mindegy...

... mit pipálunk be.

Eszköztár keresővel

Ismét  az eszköztár

Extra program

Adatküldés is van

Ahogyan egyre figyelmesebbekké váltak a felhasználók, megjelentek trükkös eszköztár telepítési módok, amelyeknél előre bejelölt - és megfelelően halványan megjelenő -, telepítési módot is lehet választani és nem mindegy, hogy a telepítés folytatása az igen vagy nem gombbal történik...

1. A gyorstelepítés veszélyes

2. “Fejlett” telepítés az igazi

3. Itt a Cancel a jó válasz

4. Ismeretlen frissítés sem

kell

Az önzetlenül felkínált gyorstelepítés rejti a kéretlenül feltelepülő eszköztárat, keresőt, kezdőlapot (1.-2. ábra). Természetesen egyiket sem kérjük. A 3. ábra esetében ösztönösen az Ok-t választja az ember, de ebben az esetben települ mindaz, amit az előzőekben nem akartunk: tehát a Cancel a jó választás. Bármilyen furcsa, de nem szakad meg a telepítés. A 4. pontban felkínált frissítés kereső is szükségtelen. Az 5. pontban felhasználási statisztikát sem biztos hogy kell küldeni...
A felsorolásban különböző programok telepítésénél előforduló tipikus telepítési trükkök, becsapások szerepelnek. Általában ezeket a kategóriákat alkalmazzák önmagukban vagy kevert módon. Sajnálatos módon mindegyik a megszokott, egymás utáni “igen” kattintások alkalmazására épül, kihasználva a kevésbé gyakorlott felhasználó figyelmetlenségét vagy tájékozatlanságát. Mivel sok esetben az adatok épsége is múlhat egy ilyen telepítésen, érdemes elolvasni a halvány vagy apró betűs részt. Az interneten is a felhasználók figyelmét, pénzét, adataik akarják megszerezni.

Egy jellegzetes eszköztár gyüjtemény

A kéretlenül feltelepülő eszköztárak miatti bosszankodáson túl komolyabb kihívások, veszélyek várnak a jóhiszemű felhasználókra az un. megtévesztő programok miatt. A megtévesztő programok lehetnek adatgyűjtő vagy hirdetéseket megjelenítő programok, különböző hatásmechanizmusú vírusok. Ezek a programok települhetnek egy szándékosan telepített szoftverrel együtt (az előzőekben tárgyalt trükkös módon), vagy részei lehetnek különböző letöltött vagy futtatott webes programoknak.

Megtévesztő program

Misleading application

A keresett driver...

... helyett más települ.

A megtévesztő programok egyre jobban bővülő kategóriája az ál rendszerprogramok. Az ál rendszerprogram rendszerkarbantartási szolgáltatás vagy meghajtóprogram (driver) kereső segédprogramként jelenik meg. Általában a kínált szolgáltatások pénzbefizetés után válnak használhatóvá.

Megtévesztő rendszerprogram (ál rendszerprogram)

Scam system program

Az 1. ábrán csak hozzáértők számára nyilvánvaló, hogy nem a gyártó honlapján jár. A 2. ábrán letöltődő program név alapján még jó is lehetne... Ha nem egy érdekes kinézetű driver kezelő program indulna el a 3. ábra alapján. A design már egyértelmű gyanakodásra ad okot hozzáértőknek, de az “unregistered” kiírás alapján egyértelmű, hogy valami nincs rendben. Neves gyártó drivere minden esetben regisztráció nélkül elérhető, a 4. ábra szerint viszont nem. Az 5. ábrán már egyértelmű, hogy fizetni kell...

1. Brand driver furcsa helyen

2. Név alapján még jó is lehet

3. Ez már nem gyártói

telepítés

4. Driverért általában nem

kell regisztrálni

5. Fizetni egyáltalán nem kell

driverért

A különböző kártevő programok általában feltűnés nélkül települnek fel a számítógépre. Ha használat közben egy lentihez hasonló ablak ugrik fel, nagy valószínűséggel egy ál vírusriasztással van dolgunk. Ha van telepített víruskereső a számítógépen, feltűnő a saját víruskereső és az ál víruskereső megjelenése közötti különbség (design).

Telepítet víriskereső nem így üzen

Túl látványos üzenet

Megtévesztő biztonsági program (ál biztonsági program)

Scam security software

Az ál víruskereső vagy ál rendszerkarbantartó programoknak általában 3 féle megjelenési módja van: munka közben megjelenő, látványos tájékoztató ablak. számítógép bekapcsolás után néhány perccel elinduló (ál)vírus vagy (ál)kémprogram kereső program, majd fertőzöttségről tájékoztató üzenet megjelenése (ez vagy bezárható, vagy nem eltüntethető). az operációs rendszer elindulása után azonnal megjelenő, sokszor megkerülhetetlen (nem bezárható), teljes képernyős ablakban, sok esetben pénzbefizetést kér az “eltűnésért”. Legyünk gyanakvóak, amennyiben az alábbiak közül bármelyiket tapasztaljuk: nem gyakori, hogy valaki egy időben víruskereső és kémprogram figyelő programot használjon. Gyanakodásra ad okot, ha a kettő közül az a program jelez, amelyik nincs feltelepítve. a telepített védelmi szoftver megjelenési stílusa eléggé egyedi: ha ettől eltérő kinézetű program jelez, az szintén gyanús. az ál rendszerprogramok sok esetben grafikus felületen jelenítik meg az adott számítógépen “talált” merevlemezeket, azok fertőzöttségét. Ha a felhasználó kiismeri magát a saját számítógépén, feltűnhet a megjelenített és a tényleges merevlemezek mennyisége, neve közötti eltérés.

A megtévesztő program (szoftver) fajtái

A feltelepülés szándéka szerint: eszköztár telepítő kezdőoldal, kereső módosító program ál rendszerprogram telepítő o csak reklám célzattal o megtévesztő módon, pénzszerzési céllal vírus, kémprogram telepítő o rejtve futó vírus vagy kémprogram telepítő o önmagát felfedő vírus (általában váltságdíj ellenében deaktiválható) Akár egy nem megfelelő program feltelepítésével a fenti kéretlen szolgáltatások eredményei közül akár többel is találkozhat a gyanútlan felhasználó. A jó hír, hogy általában ezek ellen a programok ellen hatásosak az ismert vírus, de inkább az ismert kémprogram keresők. Ezek rendszeres használata mindenképpen ajánlott. Egy kis körültekintéssel és figyelemmel elkerülhető ezeknek a programoknak a feltelepülése, vagy legalább hosszas tevékenysége a célba vett számítógépen.

A megtévesztő program (szoftver) célpontjai

Annyira étékessé váltak a személyes adatok, e-mail és címadatok, böngészési szokások, hogy szinte lehetetlen elkerülni a felhasználó megtévesztésével kéretlenül feltelepülő szoftvereket. A leginkább veszélyeztetettek, növekvő kockázati sorrendben: internetes levelező programot használók közösségi oldalt látogatók online filmnéző oldalak látogatói kép-, zeneszerkesztő programot letöltők rendszerprogramokat, drivereket letöltők torrent oldalak látogatói illegális (crack, warez, torrent) oldalak látogatói felnőtt online játék oldalak látogatói crack, warez programok használói online gyerekjáték oldalak látogatói felnőtteknek szóló reklámokat, e-maileket elolvasók felnőtt oldalak látogató

FBI-os üzenet

Látszólag sikerült megtalálni a keresett meghajtóprogramot (driver), de letöltéskor rögtön látszik, hogy egy driver kereső program töltődik le. Az árulkodó jelek: driver soha nem a számítógépasztalra töltődik le a driver állomány (file) neve soha nem kezdődik driver vagy detective szóval
A böngésző eszköztár, a böngésző kezdőlap, a felkínált alapértelmezett keresésszolgáltató teljes mértékben feleslegesek. A böngésző kezdőlapját sem célszerű átállítani hagyni.
01001110 01001111 01001001 01010010
 © 2009-2018 - Minden jog fenntartva

Letöltések veszélyei

Kéretlen eszköztár

Unwanted Toolbar

Az internetet aktívan használók előbb utóbb eljutnak oda, hogy különböző böngésző kiegészítéseket (beépülő modulokat), programokat, játékokat töltenek le és futtatnak. A legtöbb esetben ezek ingyenes programok, azonban sok esetben ennek az ingyenességnek ára is van. Egyre több ingyenes program tartalmaz olyan eszköztárakat (és programokat), amelyek telepítéskor kéretlenül épülnek be a böngészőkbe, vagy az operációs rendszerbe és lassítják a böngészést. A programok telepítésénél általában lehetőség van a kéretlen eszköztár elemek feltelepülésének megakadályozására, de egyre gyakrabban úgy kínálják fel ezt a lehetőséget, hogy a végeredmény mégiscsak programtelepítés lesz. Az eredmény meg a képhez hasonló...

Kéretlen eszköztár, kereső módosító,

kezdőoldal módosító

Továbbra is a figyelmetlenségre és a katt-katt-kész telepítés megszokására építenek. Ebben az esetben egy szándékosan elnyújtott, több részre bontott telepítési módot alkalmaznak, sok választási lehetőséggel. A legfőbb áldozatok az apró betűs részt megszokásból átugrók.
Ahogyan egyre figyelmesebbekké váltak a felhasználók, megjelentek trükkös eszköztár telepítési módok, amelyeknél előre bejelölt - és megfelelően halványan megjelenő -, telepítési módot is lehet választani és nem mindegy, hogy a telepítés folytatása az igen vagy nem gombbal történik...
Az önzetlenül felkínált gyorstelepítés rejti a kéretlenül feltelepülő eszköztárat, keresőt, kezdőlapot (1.-2. ábra). Természetesen egyiket sem kérjük. A 3. ábra esetében ösztönösen az Ok-t választja az ember, de ebben az esetben települ mindaz, amit az előzőekben nem akartunk: tehát a Cancel a jó választás. Bármilyen furcsa, de nem szakad meg a telepítés. A 4. pontban felkínált frissítés kereső is szükségtelen. Az 5. pontban felhasználási statisztikát sem biztos hogy kell küldeni...
A felsorolásban különböző programok telepítésénél előforduló tipikus telepítési trükkök, becsapások szerepelnek. Általában ezeket a kategóriákat alkalmazzák önmagukban vagy kevert módon. Sajnálatos módon mindegyik a megszokott, egymás utáni “igen” kattintások alkalmazására épül, kihasználva a kevésbé gyakorlott felhasználó figyelmetlenségét vagy tájékozatlanságát. Mivel sok esetben az adatok épsége is múlhat egy ilyen telepítésen, érdemes elolvasni a halvány vagy apró betűs részt. Az interneten is a felhasználók figyelmét, pénzét, adataik akarják megszerezni.
A kéretlenül feltelepülő eszköztárak miatti bosszankodáson túl komolyabb kihívások, veszélyek várnak a jóhiszemű felhasználókra az un. megtévesztő programok miatt. A megtévesztő programok lehetnek adatgyűjtő vagy hirdetéseket megjelenítő programok, különböző hatásmechanizmusú vírusok. Ezek a programok települhetnek egy szándékosan telepített szoftverrel együtt (az előzőekben tárgyalt trükkös módon), vagy részei lehetnek különböző letöltött vagy futtatott webes programoknak.

Megtévesztő program

Misleading application

A megtévesztő programok egyre jobban bővülő kategóriája az ál rendszerprogramok. Az ál rendszerprogram rendszerkarbantartási szolgáltatás vagy meghajtóprogram (driver) kereső  segédprogramként jelenik meg. Általában a kínált szolgáltatások pénzbefizetés után válnak használhatóvá.

Megtévesztő rendszerprogram (ál rendszerprogram)

Scam system program

Az 1. ábrán csak hozzáértők számára nyilvánvaló, hogy nem a gyártó honlapján jár. A 2. ábrán letöltődő program név alapján még jó is lehetne... Ha nem egy érdekes kinézetű driver kezelő program indulna el a 3. ábra alapján. A design már egyértelmű gyanakodásra ad okot hozzáértőknek, de az “unregistered” kiírás alapján egyértelmű, hogy valami nincs rendben. Neves gyártó drivere minden esetben regisztráció nélkül elérhető, a 4. ábra szerint viszont nem. Az 5. ábrán már egyértelmű, hogy fizetni kell...
A különböző kártevő programok általában feltűnés nélkül települnek fel a számítógépre. Ha használat közben egy lentihez hasonló ablak ugrik fel, nagy valószínűséggel egy ál vírusriasztással van dolgunk. Ha van telepített víruskereső a számítógépen, feltűnő a saját víruskereső és az ál víruskereső megjelenése közötti különbség (design).

Megtévesztő biztonsági program (ál biztonsági program)

Scam security software

Az ál víruskereső vagy ál rendszerkarbantartó programoknak általában 3 féle megjelenési módja van: munka közben megjelenő, látványos tájékoztató ablak. számítógép bekapcsolás után néhány perccel elinduló (ál)vírus vagy (ál)kémprogram kereső program, majd fertőzöttségről tájékoztató üzenet megjelenése (ez vagy bezárható, vagy nem eltüntethető). az operációs rendszer elindulása után azonnal megjelenő, sokszor megkerülhetetlen (nem bezárható), teljes képernyős ablakban, sok esetben pénzbefizetést kér az “eltűnésért”. Legyünk gyanakvóak, amennyiben az alábbiak közül bármelyiket tapasztaljuk: nem gyakori, hogy valaki egy időben víruskereső és kémprogram figyelő programot használjon. Gyanakodásra ad okot, ha a kettő közül az a program jelez, amelyik nincs feltelepítve. a telepített védelmi szoftver megjelenési stílusa eléggé egyedi: ha ettől eltérő kinézetű program jelez, az szintén gyanús. az ál rendszerprogramok sok esetben grafikus felületen jelenítik meg az adott számítógépen “talált” merevlemezeket, azok fertőzöttségét. Ha a felhasználó kiismeri magát a saját számítógépén, feltűnhet a megjelenített és a tényleges merevlemezek mennyisége, neve közötti eltérés.

Kovács Attila rendszergazda honlapja

Egyedi rendszergazda szolgáltatások magánszemélyek, kis- és középvállalkozások részére

Egy jellegzetes eszköztár gyüjtemény

Nem mindegy...

... mit pipálunk be.

Eszköztár keresővel

Ismét  az eszköztár

Adatküldés is van

Extra program

1. A gyorstelepítés veszélyes

2. “Fejlett” telepítés az igazi

3. Itt a Cancel a jó válasz

5. Már megint van adatküldés

Látszólag sikerült megtalálni a keresett meghajtóprogramot (driver), de letöltéskor rögtön látszik, hogy egy driver kereső program töltődik le. Az árulkodó jelek: driver soha nem a számítógépasztalra töltődik le a driver állomány (file) neve soha nem kezdődik driver vagy detective szóval

A keresett driver...

... helyett más települ.

1. Brand driver furcsa helyen

2. Név alapján még jó is lehet

3. Ez már nem gyártói telepítés

Telepítet víriskereső nem így üzen

Hogyan települ a kéretlen eszköztár?

Gyakoriság szerint: gyerekeknek szóló játékokkal online játékokkal segédprogramokkal (rajz, zene szerkesztők) un. linkfarmokról származó rendszerprogramokkal egyes vírus- és kémprogramkeresőkkel ál rendszerprogramokkal ál vírus- és kémprogramkeresőkkel A számítógépes kártevő programok mennyisége folyamatosan növekszik, és időről időre új típusok terjednek el. Az ellenük való védekezés víruskereső és kémprogram eltávolító programokkal lehetséges. Már vannak olyan víruskeresők is, amelyek mindkét kártevőtípus ellen használhatók.

Néhány klasszikus eszköztár települési mód

Ebben az esetben választható módon települ valamilyen eszköztár és/vagy valamilyen program. Újabban gyakori választási lehetőség valamelyik kevésbé ismert kereső telepítésének lehetősége és a böngésző kezdőlap átállítása is.

Víruskeresővel együtt

3-at 2 pipálásért

Bónusz letöltéssel

A korrekt

Ezek a tipikusnak mondható kéretlen eszköztár, kereső és kezdőlap beállító csapdák. Egy kis figyelemmel azonban mindez elkerülhető. Alapvetően az emberi figyelmetlenségre építenek még ezekben a korrektnek is mondható esetekben is.

Miért nincs szükség kéretlen eszköztárra?

Leginkább azért, mert: lassítja a böngésző elindulását (betöltését) eszköztáranként 0,2-0,5 másodperccel nő a böngésző betöltési ideje lassíthatja a böngészést hasznos memóriaterületet foglal el egy eszköztár=egy elfoglalt sor a böngésző ablakából
A megtévesztő program fajtái
A feltelepülés szándéka szerint: eszköztár telepítő kezdőoldal, kereső módosító program ál rendszerprogram telepítő o csak reklám célzattal o megtévesztő módon, pénzszerzési céllal vírus, kémprogram telepítő o rejtve futó vírus vagy kémprogram telepítő o önmagát felfedő vírus (általában váltságdíj ellenében deaktiválható) Akár egy nem megfelelő program feltelepítésével a fenti kéretlen szolgáltatások eredményei közül akár többel is találkozhat a gyanútlan felhasználó. A jó hír, hogy általában ezek ellen a programok ellen hatásosak az ismert vírus, de inkább az ismert kémprogram keresők. Ezek rendszeres használata mindenképpen ajánlott. Egy kis körültekintéssel és figyelemmel elkerülhető ezeknek a programoknak a feltelepülése, vagy legalább hosszas tevékenysége a célba vett számítógépen.
Annyira étékessé váltak a személyes adatok, e-mail és címadatok, böngészési szokások, hogy szinte lehetetlen elkerülni a felhasználó megtévesztésével kéretlenül feltelepülő szoftvereket. A leginkább veszélyeztetettek, növekvő kockázati sorrendben: internetes levelező programot használók közösségi oldalt látogatók online filmnéző oldalak látogatói kép-, zeneszerkesztő programot letöltők rendszerprogramokat, drivereket letöltők torrent oldalak látogatói illegális (crack, warez, torrent) oldalak látogatói felnőtt online játék oldalak látogatói crack, warez programok használói online gyerekjáték oldalak látogatói felnőtteknek szóló reklámokat, e-maileket elolvasók felnőtt oldalak látogató

A megtévesztő program (szoftver) célpontjai